Ανοδικά κινούνται τα ενοίκια διαμερισμάτων στο Μανχάταν

Ανοδικά κινούνται τα ενοίκια διαμερισμάτων στο Μανχάταν

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοδο της τάξεως του 7% σημείωσαν τα ενοίκια των διαμερισμάτων στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης, κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου του 2011, καθώς οι ιδιοκτήτες περιόρισαν τις προσφορές τους και δοκίμασαν τα περιθώρια αντοχής της αγοράς, σε ό,τι αφορά τις αυξήσεις των ενοικίων, έχοντας ως δικλίδα ασφαλείας τη χαμηλή διαθεσιμότητα ακινήτων. Σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσαν πρόσφατα η εταιρεία εκτιμήσεων Miller Samuel και το μεσιτικό γραφείο Prudential Douglas Elliman Real Estate, το μέσο ενοίκιο τον Ιούνιο ανήλθε σε 2.888 δολάρια, έναντι 2.700 δολαρίων τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο αριθμός των μισθωτηρίων συμβολαίων εκτινάχθηκε κατά 52%, σε 8.572.

Η άνοδος αυτή ερμηνεύεται από τη στροφή των Νεοϋορκέζων στην ενοικίαση κατοικιών, καθώς κατά το δεύτερο τρίμηνο η μείωση των πωλήσεων διαμορφώθηκε σε 3,8%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, με 2.650 ακίνητα να αλλάζουν χέρια. Η μέση τιμή πώλησης υποχώρησε κατά 5,5% σε περίπου 607.000 ευρώ. Αποτέλεσμα είναι να καταγράφεται μεγαλύτερος ανταγωνισμός μεταξύ των ενδιαφερομένων για την ενοικίαση κατοικιών, εξέλιξη που με τη σειρά προσφέρει το έναυσμα στους ιδιοκτήτες, να δοκιμάσουν τις αντοχές της αγοράς, προχωρώντας σε αύξηση των απαιτήσεών τους. Μοιραία και τα κάθε λογής κίνητρα, που παρέχονταν μέχρι πρόσφατα στους ενοικιαστές, όπως για παράδειγμα η δυνατότητα διαμονής για περιορισμένο διάστημα χωρίς την υποχρέωση καταβολής ενοικίου, έχουν περικοπεί δραστικά. Κατά το δεύτερο τρίμηνο, τέτοια κίνητρα περιλαμβάνονται σε μόλις 3,4% των συμβολαίων ενοικίασης, έναντι 60% κατά το αντίστοιχο διάστημα του 2010.

Τα παραπάνω δεδομένα ασφαλώς διαμορφώνουν ένα λίαν αρνητικό σκηνικό για τους υποψήφιους ενοικιαστές, οι οποίοι διαπιστώνουν ότι η αγορά μόνο πεσμένη δεν είναι, παρά το γεγονός ότι η οικονομική ανάκαμψη των ΗΠΑ δεν έχει ακόμη επέλθει επί της ουσίας. Αλλωστε, οι ιδιοκτήτες έχουν το πλεονέκτημα των ελάχιστων διαθέσιμων διαμερισμάτων, καθώς στα τέλη του Ιουνίου, το σχετικό ποσοστό ήταν μόλις 0,72%, έναντι 0,97% πριν από ένα χρόνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή