Κόπωση στα εμπορικά κέντρα

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ελλειμμα νέων εμπορικών κέντρων στην Ευρώπη καταγράφει έκθεση της CB Richard Ellis, βάσει της οποίας κατά τη διάρκεια του 2010 ολοκληρώθηκαν και παραδόθηκαν προς χρήση 1,9 εκατ. τ.μ. νέων κέντρων, μια κάμψη της τάξεως του 36% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, όταν ήδη η πτώση της παράδοσης νέων χώρων «έτρεχε» με ρυθμό 30% σε σχέση με το 2008, έτος-ρεκόρ όσον αφορά τη λειτουργία νέων πόλων κατανάλωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο, όπως αναφέρει η CBRE, εφόσον τα υπό κατασκευήν εμπορικά κέντρα ολοκληρωθούν εγκαίρως, το 2011 θα σημάνει την ανάκαμψη του κλάδου, καθώς προγραμματίζεται η κατασκευή συνολικά 2,9 εκατ. τ.μ. νέων κέντρων, μέγεθος που συνιστά αύξηση κατά 53% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Κύριος λόγος της βελτίωσης αυτής, πέραν βεβαίως της επανέναρξης πολλών επενδύσεων που είχαν αναβληθεί λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, είναι και η ανανέωση της εμπιστοσύνης σε ταχέως αναπτυσσόμενες αγορές, όπως η Ρωσία, η Τουρκία και η Πολωνία. Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα κατασκευάζονται συνολικά 146 εμπορικά κέντρα επιφάνειας πάνω από 20.000 τ.μ. έκαστο, με την Τουρκία να συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη δραστηριότητα, καθώς αναπτύσσονται 26 κέντρα επιφάνειας 1,3 εκατ. τ.μ. Ακολουθεί η Ρωσία με 856.000 τ.μ. και 19 νέα κέντρα, ενώ την πρώτη τριάδα συμπληρώνει η Πολωνία με 21 νέα εμπορικά κέντρα επιφάνειας 712.000 τ.μ. Αναφορικά με τις αγορές της Δυτικής Ευρώπης, η Ιταλία βρίσκεται στο επίκεντρο με 394.000 τ.μ. νέων κέντρων, η Γερμανία έπεται με 369.000 τ.μ., με την Ισπανία και τα 356.000 τ.μ., που κατασκευάζονται, να μην απέχει πολύ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή