Μεγάλη αύξηση πωλήσεων στα επαγγελματικά ακίνητα διεθνώς

Μεγάλη αύξηση πωλήσεων στα επαγγελματικά ακίνητα διεθνώς

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντυπωσιακή ήταν η άνοδος των αγοραπωλησιών επαγγελματικών ακινήτων ανά τον κόσμο κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου του έτους, καθώς σύμφωνα με έκθεση της Jones Lang LaSalle, αυτές ανήλθαν σε 71,6 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 47% συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Με βάση τον υφιστάμενο ρυθμό, εκτιμάται ότι έως τα τέλη του έτους, θα έχουν τοποθετηθεί συνολικά κεφάλαια της τάξεως των 312 δισ. ευρώ σε ακίνητα παγκοσμίως. Ηδη, κατά το πρώτο εξάμηνο έχουν επενδυθεί σχεδόν 140 δισ. ευρώ, ποσό που προσεγγίζει ήδη τα 2/3 των συνολικών κεφαλαίων -224 δισ. ευρώ- που επενδύθηκαν καθόλη τη διάρκεια του 2010.

Το μεγαλύτερο μέρος (σχεδόν το 50%) των κεφαλαίων κατά το δεύτερο τρίμηνο κατευθύνθηκε στην αμερικανική ήπειρο, καθώς οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Νότια και Κεντρική Αμερική συγκέντρωσαν επενδύσεις ύψους 34,7 δισ. ευρώ. Πρόκειται για άνοδο κατά 46% συγκριτικά με το δεύτερο τρίμηνο του 2010 και συνιστά το υψηλότερο ποσό που επενδύεται από τα τέλη του 2007, πριν δηλαδή την έλευση της κρίσης. Κύριος λόγος για την εκτίναξη αυτή ήταν η βελτίωση των συνθηκών δανεισμού, καθώς η εξεύρεση χρηματοδότησης κατέστη ευκολότερη.

Οσον αφορά την Ευρώπη, οι επενδύσεις ακινήτων ανήλθαν σε 24 δισ. ευρώ, ελαφρώς υψηλότερα έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2010. Σύμφωνα με την έκθεση της Jones Lang LaSalle, η σχετική κάμψη της ζήτησης για ακίνητα στη Μεγ. Βρετανία, έδρασε αντισταθμιστικά προς την αύξηση των επενδύσεων στη Ρωσία και τις σκανδιναβικές χώρες. Αντίστοιχα, οι επενδύσεις στη νότια Ευρώπη περιορίστηκαν (εξαίρεση αποτέλεσε μόνο η Ιταλία), ως αποτέλεσμα της κρίσης χρέους που βιώνουν οι χώρες του Νότου, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και βέβαια η Ελλάδα. Στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού, η επενδυτική δραστηριότητα περιορίστηκε κατά 30%, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, κυρίως ως αποτέλεσμα του καταστροφικού σεισμού στην Ιαπωνία, που αποτελεί και τη μεγαλύτερη αγορά επαγγελματικών ακινήτων. Η πτώση αυτή στις επενδύσεις στην Ιαπωνία, δεν κατέστη εφικτό να αντισταθμιστεί από την άνοδο της Αυστραλίας και τη σταθεροποιητική εικόνα των αγορών της Κίνας και του Χονγκ-Κονγκ. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα κι αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για συνολικές επενδύσεις 312 δισ. ευρώ στην παγκόσμια αγορά ακινήτων φέτος, το σχετικό μέγεθος θα υπολείπεται σημαντικά τόσο του 2006 όσο και του 2007, όταν οι αγοραπωλησίες ακινήτων είχαν ανέλθει σε 496 δισ. ευρώ και 538 δισ. ευρώ αντίστοιχα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή