Μέτρα λιτότητας και υψηλή ανεργία πλήττουν τις πωλήσεις στην Ισπανία

Μέτρα λιτότητας και υψηλή ανεργία πλήττουν τις πωλήσεις στην Ισπανία

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υποχώρησαν για τρίτο διαδοχικό μήνα τον Μάιο οι πωλήσεις κατοικιών στην Ισπανία, καθώς, όπως είναι επόμενο, τα μέτρα λιτότητας και το υψηλότερο επίπεδο ανεργίας (21%) στην Ευρώπη έκαμψαν τη ζήτηση για απόκτηση κατοικίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η εθνική στατιστική υπηρεσία της χώρας, ο αριθμός των αγοραπωλησιών μειώθηκε σε ποσοστό 18,3% συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους. Η μόνη θετική ένδειξη είναι ότι, κατά τον Απρίλιο, η ετήσια πτώση των πωλήσεων είχε διαμορφωθεί σε 29,7%, αποτελώντας τη μεγαλύτερη κάμψη από τον Μάιο του 2009.

Σε κάθε περίπτωση, είναι δεδομένο ότι η αγορά κατοικίας της Ισπανίας εξακολουθεί να βρίσκεται σε κρίση, μετά από «ράλι» που διήρκεσε πάνω από 10 χρόνια. Ηδη, σήμερα, η πτωτική πορεία της αγοράς αριθμεί τρία χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων οι τιμές έχουν υποχωρήσει κατά 15% σε σχέση με το υψηλότερο σημείο τους. Το σημαντικότερο πρόβλημα όμως της αγοράς είναι το τεράστιο απόθεμα απούλητων κατοικιών, που υπολογίζεται σε 700.000 κατοικίες.

Προκειμένου να μειωθεί ο εν λόγω αριθμός, η κυβέρνηση κατήργησε τον φόρο επί των πληρωμών δόσεων στεγαστικών δανείων, που ανερχόταν έως και 1.352 ευρώ σε ετήσια βάση, δίνοντας στους αγοραστές περίοδο χάριτος ενός έτους, ώστε οι τελευταίοι να ενθαρρυνθούν και να μην αναβάλλουν άλλο τις αποφάσεις τους. Το μέτρο απέδωσε έως τα τέλη του 2010, όταν και έλαβε τέλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή