Εν συντομια

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εν αναμονή ρύθμισης για αυθαίρετα

Αναβολή έλαβε τελικά η παρουσίαση στο υπουργικό συμβούλιο, της ρύθμισης που επεξεργάστηκε το ΥΠΕΚΑ (υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής) για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, κατά το μοντέλο που ακολουθήθηκε και στην περίπτωση των ημιυπαίθριων χώρων. Σύμφωνα με τα όσα έχει αναφέρει ο υπουργός, κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, από τη ρύθμιση θα εξαιρούνται αυθαίρετα σε ευαίσθητες περιοχές, δασικές και αναδασωτέες, αλλά και σε αιγιαλούς. Κατά τον ίδιο, «ενδυναμώνουμε τη διαδικασία για τη δυνατότητα κατεδάφισης όλων των αυθαιρέτων που θα μείνουν εκτός της ρύθμισης. Είναι μία πολύ μεγάλη πρωτοβουλία αυτή που αναλαμβάνουμε, η οποία θα φέρει λογική, για να μπορέσουμε από εδώ και πέρα να προχωρήσουμε στη χωροθέτηση και πολεοδόμηση, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη». Το νομοσχέδιο προβλέπει κατεδαφίσεις εξπρές σε αυθαίρετα, ενώ σε ό,τι αφορά τα αυθαίρετα εκτός σχεδίου, θα δίνεται η δυνατότητα νομιμοποίησης με εξαγορά σε γη ή σε χρήμα, προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία του περιβάλλοντος. Οσον αφορά στα εντός σχεδίου αυθαίρετα, η νομιμοποίηση θα είναι εφικτή με την εξαγορά συντελεστή δόμησης που θα λαμβάνει τη μορφή άυλου τίτλου για τον ιδιοκτήτη, ενώ στη ρύθμιση δεν θα υπαχθούν αυθαίρετα κτίσματα που βρίσκονται σε ευαίσθητες περιοχές, όπως αιγιαλοί, δάση και αναδασωτέες εκτάσεις.

Υψηλή συμμετοχή σε Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον

Εστω και με τις πατροπαράδοτες καθυστερήσεις, το πρόγραμμα «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον» φαίνεται πως εν τέλει θα έχει σημαντικά αποτελέσματα, όπως προκύπτει από τις εγκρίσεις των πρώτων 2.215 αιτήσεων που υπέβαλαν οι ιδιοκτήτες για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών τους. Σημειώνεται ότι ο μέγιστος χρόνος για την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων είναι 4 μήνες και απαιτείται η διενέργεια της δεύτερης ενεργειακής επιθεώρησης, προκειμένου να εκταμιευτεί το σύνολο του προϋπολογισμού. Μέχρι σήμερα το πλήθος των αιτήσεων στις τράπεζες υπερβαίνει τις 38.000, από τις οποίες οι 18.600 έχουν λάβει προέγκριση δανείου, ενώ 8.000 αιτήσεις από αυτές αφορούν σε ολοκληρωμένους φακέλους που βρίσκονται στο τελικό στάδιο της διαδικασίας έγκρισης. Ο μεγαλύτερος αριθμός εγκρίσεων, 1.617, αφορά πελάτες της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (μερίδιο 73% ), με έργα συνολικού προϋπολογισμού 17,3 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή