Αναγκαστικές εισπράξεις από οφειλέτες του ΙΚΑ

Αναγκαστικές εισπράξεις από οφειλέτες του ΙΚΑ

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις διαδικασίες των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης θα ενεργοποιήσει το ΙΚΑ εάν μέχρι τα μέσα της εβδομάδας δεν προσέλθουν στο Ταμείο οι οφειλέτες για να διακανονίσουν τις υποχρεώσεις τους και να μπουν στη ρύθμιση, προκαταβάλλοντας ένα ποσό. Το υπουργείο Εργασίας διεμήνυσε σε όλους τους τόνους ότι ο χρόνος για τους 8.836 οφειλέτες που χρωστούν από 100.000 έως 400 εκατομμύρια ευρώ στο ΙΚΑ τελείωσε. Η πράξη θα δείξει εάν οι κ. Γ. Κουτρουμάνης και Ρ. Σπυρόπουλος θα προχωρήσουν όντως σε πρακτικά μέτρα. Το βέβαιο είναι ότι για το ΙΚΑ, που έχει ήδη εξαντλήσει από το πρώτο εξάμηνο το 91% της κρατικής χρηματοδότησης και στο οποίο οι βεβαιωμένες οφειλές ξεπερνούν τα 6 δισ. ευρώ, δεν υπάρχουν περιθώρια. Πρέπει πάση θυσία να εισπράξει 1,150 δισ. ευρώ από οφειλές μέχρι το τέλος του 2011 και μάλιστα σε συνθήκες μιας ασθμαίνουσας οικονομικής δραστηριότητας και μιας ανεργίας που αυξάνεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΙΚΑ που έχει η «Κ» στη διάθεσή της μέχρι και τα τέλη του Ιουνίου οι συνεταιρισμοί οφείλουν πάνω από 93 εκατομμύρια ευρώ, ενώ στους μεγάλους οφειλέτες ξεχωρίζει το υπουργείο Οικονομικών, ο ΟΑΕΔ, φυσικά οι δημοτικές επιχειρήσεις και γενικότερα οι ΟΤΑ. Σταθερά αυξανόμενη είναι η επιβάρυνση από επιχειρήσεις των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, καθώς και από δεκάδες ιδιωτικές ναυπηγοεπισκευαστικές επιχειρήσεις, οι περισσότερες χρεοκοπημένες, άλλες αδίκως υπό το βάρος του υψηλού μη εργασιακού κόστους και άλλες λόγω κακοδιαχείρισης. Οι πάσης φύσεως εκδότες και καναλάρχες φέρονται να οφείλουν περίπου 61,5 εκατομμύρια ευρώ.

Μια ανάλυση στα πρόσφατα στοιχεία του ΙΚΑ, για τη σύνθεση των ιδιωτικών επιχειρήσεων, φέρνει πρώτες στην κατάταξη των μεγαλοοφειλετών τις κλωστοϋφαντουργίες που έσβησαν, τις ναυπηγικές μονάδες που ναυάγησαν, καθώς επίσης και τις επιχειρηματικές δραστηριότητες που αναπτύχθηκαν στον τομέα των υπηρεσιών, πρωτίστως στη φύλαξη, τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, έως και τα ινστιτούτα αισθητικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή