Αφιλόξενη η Αθήνα για τις οικογενειακές διακοπές τουριστών

Αφιλόξενη η Αθήνα για τις οικογενειακές διακοπές τουριστών

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νομίζετε ότι οι συνεχείς διαδηλώσεις στο κέντρο της πόλης και το κλείσιμο των δρόμων έχουν αντίκτυπο μόνο στη δική μας καθημερινότητα; Λάθος, οι ξένοι επισκέπτες στην Αθήνα καλούνται να προσαρμόσουν το πρόγραμμά τους κι αυτοί αναλόγως. Οταν μάλιστα συνοδεύουν και παιδιά, τα πράγματα περιπλέκονται. Η Ελλάδα ανέκαθεν διαφημιζόταν ως τουριστικός προορισμός φιλικός προς τις οικογένειες με παιδιά. Και από εμάς αλλά και από ανεξάρτητες πηγές. Σε πρόσφατο άρθρο στην ιστοσελίδα του ΕΟΤ, παρουσιάζονται «6 ιδανικοί προορισμοί για οικογενειακές διακοπές». Το άρθρο ξεκινά κάπως έτσι: «Δεν θα ήταν ίσως υπερβολή να λέγαμε ότι οι οικογενειακές διακοπές στη χώρα μας είναι οι μόνες διακοπές!».

Οι παραπάνω φράσεις μπορεί να ακούγονται κλισέ, τουλάχιστον όμως ο ΕΟΤ έχει αποφασίσει ότι θα δώσει μια κάποια έμφαση σε αυτό το πολύ συγκεκριμένο είδος τουρισμού. Δεν αρκεί βέβαια μόνο να μένει στο επίπεδο της προώθησης: είναι απαραίτητο να περνά και σε αυτό της αφύπνισης της Πολιτείας όσον αφορά τη βελτίωση των συνθηκών της παραμονής των ξένων οικογενειών στην Ελλάδα. Γιατί οι ξένοι μπορεί να εκτιμούν την καλή διάθεση, αλλά έχουν κι άλλες «απαιτήσεις».

Για παράδειγμα ο Ματ Μπάρετ, των εξαιρετικά δημοφιλών ιστοσελίδων www.greecetravel.com και www.athensguide. com, γράφει σε ένα από τα πιο κλασικά του κείμενα:

«Ενας φίλος με παιδί με ρώτησε αν η Αθήνα είναι φιλική προς τα καροτσάκια […] Δεν μου πήρε πολύ χρόνο για να απαντήσω […] Γιατί για οποιονδήποτε έχει προσπαθήσει να κυκλοφορήσει στην Αθήνα σπρώχνοντας ένα μωρό μέσα σε καροτσάκι, η Αθήνα δεν του μοιάζει απλά αδιάφορη για το θέμα, αλλά είναι σαν να έχει κηρύξει πόλεμο εναντίον του». Ο Μπάρετ, στον οποίον αρέσουν τα στοιχήματα, επιστράτευσε τη σύζυγο και το παιδί του, επιχειρώντας (με επιτυχία τελικά) έναν περίπατο μετ’ εμποδίων από τους πρόποδες της Ακρόπολης έως την Κυψέλη. Το χρονικό του μπορεί να αποτυπώνεται με χιούμορ, αλλά οι λεπτομέρειες είναι ανατριχιαστικές – τουλάχιστον για τους ξένους αναγνώστες, εφόσον εμείς φαίνεται να έχουμε πάθει ανοσία, αν κρίνουμε από την πρόοδο που έχει σημειωθεί σε σχέση με τα τέλη της δεκαετίας του ’90, όταν πρωτοέγραψε ο Μπάρετ για την εμπειρία του.

«Εδώ είναι ασφαλές μέρος»

Ενα από τα φιλμάκια της καμπάνιας του ΕΟΤ You in Greece, τα οποία παίζονται από τον χειμώνα στο youtube, εστιάζει στις οικογενειακές διακοπές. Στο βίντεο πρωταγωνιστούν γονείς που θα σας πουν ότι η Ελλάδα είναι «φτιαγμένη για παιδιά». Και η ασφάλεια αποτελεί προτεραιότητα. Αυτό φαίνεται και στα online φόρουμ, όπως εκείνα του tripadvisor. Εκεί η συνήθης ερώτηση είναι: «Σχεδιάζουμε να ταξιδέψουμε στην Ελλάδα σε ένα μήνα με παιδιά. Με τις διαδηλώσεις και τις εξεγέρσεις, είναι η Αθήνα ασφαλές μέρος για τους τουρίστες αυτή τη στιγμή;». Τρομακτικό; Ενδεχομένως, όμως ποια απάντηση μπορεί να δοθεί με σχετική ασφάλεια σε αυτόν που θέτει το ερώτημα;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή