Χαμηλότερες φέτος οι τιμές των δωματίων

Χαμηλότερες φέτος οι τιμές των δωματίων

3' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ελληνικός προορισμός τη φετινή σεζόν, περισσότερο παρά ποτέ, βιώνει το φαινόμενο του «τουρισμού των δύο ταχυτήτων». Από τη μια, η εισερχόμενη κίνηση κινείται σε πολύ υψηλά ποσοστά ανόδου και από την άλλη ο εγχώριος τουρισμός αντιμετωπίζει μία από τις χειρότερες χρονιές, κυρίως λόγω κρίσης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αρκετά καταλύματα που απευθύνονται κατά κύριο λόγο σε Ελληνες τουρίστες να διατηρούν ακόμη και σήμερα, στην αιχμή της σεζόν, τιμές μεσαίας περιόδου. Μάλιστα, ακόμα μεγαλύτερες ευκαιρίες, με πολύ ελκυστικές τιμές, μπορεί να βρει κανείς αναζητώντας τη διαμονή του στους εξειδικευμένους διαδικτυακούς τόπους κρατήσεων καταλυμάτων.

Προσφορές

Δημοφιλής διαδικτυακός τόπος κρατήσεων ανακοινώνει κάθε εβδομάδα δεκάδες προσφορές για όλους τους τύπους των τουριστικών καταλυμάτων. Σε ό,τι αφορά τα ξενοδοχεία, τα περισσότερα είναι στην κατηγορία έως 3 αστέρων. Κοινή συνισταμένη είναι η έκπτωση έως 50% επί της τιμής. Αρκετά καταλύματα προσφέρουν επιπλέον ώρα αναχώρησης, αντί στις 12 το μεσημέρι στις 4 το απόγευμα, ενώ άλλα δίνουν με κάθε κράτηση προσφορά και ένα μπουκάλι κρασί.

Οι τιμές στις οποίες έχουν πρόσβαση Ελληνες και ξένοι αλλάζουν κάθε εβδομάδα ανάλογα με την προσφορά και τη ζήτηση, όπως οι τιμές στο Χρηματιστήριο. Οι προσφορές αφορούν συγκεκριμένες ημερομηνίες, εντός ή εκτός αιχμής της περιόδου, ανάλογα με το κατάλυμα, σε πολλούς προορισμούς. Οι φθηνότερες προσφορές που είχε συγκεντρώσει, πρόσφατα, καταγράφονται στη Ζάκυνθο, σε στούντιο, που δίνει το δωμάτιο μετά την έκπτωση έναντι 10 ευρώ τη βραδιά, στη Σάμο σε στούντιο, που το δίνει έναντι 11 ευρώ τη βραδιά, στη Ρόδο σε συγκρότημα ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων, που ενοικιάζει το δωμάτιο έναντι 11 ευρώ, και στην Κω που το δίνει έναντι 12,5 ευρώ.

Πάντως, στις περισσότερες των περιπτώσεων η διαθεσιμότητα των δωματίων είναι περιορισμένη. Επίσης, πλην της πληρότητας, καλό θα είναι σε κάθε περίπτωση να γίνεται διασταύρωση και για τον τύπο του δωματίου που έχει κρατηθεί, αν έχει θέα στη θάλασσα, σε ποιον όροφο βρίσκεται και γενικότερα αν πληροί τους όρους για τους οποίους έχει συμφωνηθεί.

Τιμές

Σε έρευνα που πραγματοποίησε η «Κ» σε δέκα δημοφιλείς προορισμούς για κρατήσεις δίκλινων δωματίων σε 3 αστέρων ξενοδοχεία από 25 έως 29 Ιουλίου (4 διανυκτερεύσεις), κατέγραψε τιμές, αλλά και χαρακτηριστικά των προσφορών που δίνουν οι ξενοδόχοι.

Ετσι, στη Ρόδο, οι τιμές για το εν λόγω διάστημα σε μονάδες 3 αστέρων ξεκινούν από 220 ευρώ. Τα περισσότερα ξενοδοχεία με διαθεσιμότητα έχουν προχωρήσει σε μειώσεις των τιμών. Μάλιστα, ξενοδοχείο 5 αστέρων την περίοδο αυτή προσφέρει το δωμάτιο από 2.400 ευρώ σε 700 ευρώ. Πληθώρα στούντιο με διαθέσιμα δωμάτια με μειωμένες τιμές διαθέτει αυτή την περίοδο η Κέρκυρα. Οι τιμές στο νησί των Φαιάκων σε μονάδες 3 αστέρων για 4 διανυκτερεύσεις ξεκινούν από 170 ευρώ το δωμάτιο. Στα Χανιά η αντίστοιχη τιμή ξεκινά από 220 ευρώ. Μάλιστα, κάποια ξενοδοχεία δηλώνουν ότι, για να γίνει κράτηση, δεν απαιτείται η χρήση πιστωτικής κάρτας.

Στη Χαλκιδική οι τιμές ξεκινούν από 228 ευρώ. Τα περισσότερα ξενοδοχεία έχουν δωρεάν WiFi, ενώ διαθέτουν πισίνα και άλλες συμπληρωματικές τουριστικές εγκαταστάσεις. Στην Κω οι τιμές το διάστημα της έρευνας ξεκινούν από 210 ευρώ. Περίπου, το 50% του ξενοδοχειακού δυναμικού που ενοικιάζει τα δωμάτια μέσω  του διαδικτυακού τόπου έχει ακόμη διαθέσιμα δωμάτια αυτή την περίοδο. Στη Σκιάθο, οι τιμές στα 3 αστέρων ξενοδοχεία ξεκινούν από 188 ευρώ. Στο Πήλιο, που έχει ανοιχτά ξενοδοχεία στην παραθαλάσσια ζώνη, αλλά και στον ορεινό όγκο, οι τιμές ξεκινούν από 200 ευρώ. Μάλιστα, υπάρχει πληθώρα στούντιο με, περίπου, αυτές τις τιμές την προσεχή εβδομάδα.

Στη Σαντορίνη οι τιμές ξεκινούν από 269 ευρώ, ενώ σε στούντιο είναι ακόμη χαμηλότερες. Στην Πάρο οι τιμές ξεκινούν από 200 ευρώ. Υπάρχουν, όμως, καλύτερες τιμές σε αρκετά ξενοδοχεία χαμηλότερων κατηγοριών και στούντιο. Στην κοσμοπολίτικη Μύκονο σημειώνονται οι υψηλότερες τιμές, καθώς σε 3 αστέρων ξενοδοχείο για τις 4 διανυκτερεύσεις ξεκινούν από 440 ευρώ. Πάντως, υπάρχουν και ξενοδοχεία που κάνουν εκπτώσεις, όπως μονάδα 4 αστέρων η οποία από 1.008 ευρώ το δωμάτιο με θέα τη θάλασσα τη συγκεκριμένη περίοδο το ενοικιάζει στα 740 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, θα πρέπει να γίνεται έλεγχος για το αν οι παροχές που υπόσχονται στους πελάτες τους ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Δύο ταχύτητες

Οι χαμηλές τιμές που έδωσαν στις ξένες αγορές οι ξενοδόχοι και τα γεγονότα στη Βόρεια Αφρική έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη σημαντική αύξηση που παρατηρείται στη εισερχόμενη κίνηση φέτος στη χώρα μας. Οι αεροπορικές αφίξεις από το εξωτερικό αυξήθηκαν στο εξάμηνο κατά 9,5%. Παρά ταύτα, μετά τα τελευταία επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας, παρατηρείται ανάσχεση στον ρυθμό αύξησης των κρατήσεων.

Επιπλέον, η μορφή που επέλεξαν να πραγματοποιήσουν τις κινητοποιήσεις τους οι ταξιτζήδες, με τον αποκλεισμό αεροδρομίων και λιμανιών, προκάλεσε νέο πλήγμα στην εικόνα της χώρας στο εξωτερικό και διατήρησε χαμηλά τις κρατήσεις.

Στον αντίποδα, ο εγχώριος τουρισμός καταγράφει ιστορικά χαμηλά τη φετινή περίοδο, γεγονός που φαίνεται τόσο από τη μεγάλη πτώση στις αεροπορικές πτήσεις εσωτερικού όσο και από τους προορισμούς, οι οποίοι δέχονται Ελληνες επισκέπτες και διαπιστώνεται σημαντική μείωση στον τζίρο των τουριστικών επιχειρήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή