Διαδικασίες εξπρές για την ανταλλαγή των ομολόγων έως τις αρχές Σεπτεμβρίου

Διαδικασίες εξπρές για την ανταλλαγή των ομολόγων έως τις αρχές Σεπτεμβρίου

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον απόηχο της τριπλής υποβάθμισης του ελληνικού χρέους από τον οίκο Moody’s αλλά και της προειδοποίησής του για υποβάθμιση των ελληνικών τραπεζών, παράγοντες του κλάδου τονίζουν την ανάγκη να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατόν η διαδικασία συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας. Το σχήμα της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα συζήτησε ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Διεθνούς Ενωσης Τραπεζών (IIF) Τσαρλς Νταλάρα στην Ουάσιγκτον, μία διαδικασία που σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών τελεί υπό τον έλεγχο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Σύμφωνα με τον κ. Νταλάρα, οι ακριβείς όροι της συμφωνίας θα αναδειχθούν εντός της εβδομάδας. Η πρώτη διεθνής σύσκεψη εργασίας για το θέμα θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στην Αθήνα, και σύμφωνα με πληροφορίες σε αυτή θα συμμετάσχουν οι νομικοί και χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι που αναζητούσε τις προηγούμενες ημέρες το Δημόσιο. Από την περασμένη Παρασκευή το υπουργείο διεξάγει συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον σχεδιασμό του τρόπου ανταλλαγής των κρατικών ομολόγων.

Η Ε.Ε. επίσης θέλει να γίνει σύντομα η ανταλλαγή των ομολόγων, μέσα σε λίγες εβδομάδες. Στόχος είναι «να ελαχιστοποιηθεί η περίοδος» που η Ελλάδα θα βρίσκεται σε selective default, δήλωσε αξιωματούχος της Ε.Ε. στο Πρακτορείο Reuters. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι στόχος είναι να ξεκινήσει η ανταλλαγή ομολόγων στα τέλη Αυγούστου και να ολοκληρωθεί έως τις αρχές Σεπτεμβρίου. Οπως εκτίμησε, «αυτή είναι η περίοδος που θα υπάρξει selective ή restricted default, σύμφωνα με τους οίκους αξιολόγησης». «Μπορεί να είναι αρκετά σύντομη», διαβεβαίωσε.

Ωστόσο, οι οίκοι έχουν ήδη αρχίσει να προειδοποιούν και να υποβαθμίζουν το ελληνικό χρέος. Μετά την προειδοποίηση της Fitch, χαρακτηριστική ήταν η στάση της Moody’s, που χθες το πρωί υποβάθμισε βαθύτερα στην κατηγορία των ομολόγων «σκουπιδιών» την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας -κατά τρεις βαθμίδες, στο Ca από Caa1- καθώς έκρινε ότι οι αποφάσεις των ηγετών της Ευρωζώνης θα έχουν ως αποτέλεσμα οι ιδιώτες να υποστούν σημαντικές απώλειες. Εδωσε μάλιστα στην αξιολόγησή της προοπτικές «υπό διαμόρφωση», αντί θετικών ή αρνητικών, κάτι που «αντανακλά την αβεβαιότητα» για την ακριβή αξία των τίτλων που θα λάβουν οι ιδιώτες επενδυτές από την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων με νέα. Οπως σημειώνει, το ύψος των ζημιών των επενδυτών θα καθορισθεί από τη διαφορά μεταξύ της ονομαστικής αξίας του χρέους που ανταλλάσσεται και της εμπορικής αξίας εκείνου που θα λάβουν.

Ο οίκος διεμήνυσε ότι μετά την ολοκλήρωση της ανταλλαγής, θα επανεξετάσει το προφίλ κινδύνου του ελληνικού χρέους. Παρά την υποβάθμιση, εξάλλου, εκτίμησε ότι η συμφωνία επιτρέπει μία οργανωμένη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Οπως εκτίμησε χαρακτηριστικά, μακροπρόθεσμα, η ανταλλαγή θα αυξήσει την πιθανότητα να καταφέρει η Ελλάδα να σταθεροποιήσει και τελικά να μειώσει το δανειακό της βάρος, αν και σημείωσε τους κινδύνους εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων. Από την πλευρά του, ο κ. Νταλάρα εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να επιστρέψει στις αγορές εντός των επόμενων δύο ετών, εάν εφαρμόσει το πρόγραμμα. Τέλος, η Moody’s εκτιμά ότι η συμφωνία για την Ελλάδα θα είναι προς όφελος του δημοσίου χρέους όλων των χωρών της Ευρωζώνης, καθώς «περιορίζει τον βραχυπρόθεσμο κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης που θα ακολουθούσε μία μη οργανωμένη χρεοκοπία ή ένα μεγάλο κούρεμα των ελληνικών ομολόγων».

Προειδοποίηση για 8 τράπεζες

Λίγο μετά την υποβάθμιση των ελληνικών κρατικών ομολόγων, ο οίκος Moody’s προειδοποίησε χθες για πιθανή υποβάθμιση οκτώ ελληνικών τραπεζών ως αποτέλεσμα της συμμετοχής των ιδιωτών στο ελληνικό πακέτο στήριξης, κάτι που όπως εκτίμησε θα επηρεάσει άμεσα την αξία των κρατικών ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους. Πρόκειται για τις τράπεζες Εθνική, EFG Eurobank, Alpha Bank, Πειραιώς, ΑΤΕ, Attica, Εμπορική και Γενική. Οπως επισημαίνει, τα κρατικά ομόλογα αποτελούν μεγάλο μέρος του κεφαλαίου Tier 1 κάποιων από αυτές, ενώ σημειώνει τις δύσκολες συνθήκες λειτουργίας τους στην ελληνική αγορά που αναμένεται να επιδεινώσουν την ποιότητα του χαρτοφυλακίου τους, καθώς και τον κίνδυνο να διαβρωθεί η εμπιστοσύνη των καταθετών – κάτι που τονίζει ότι θα παρακολουθεί, καθώς νέα φυγή κεφαλαίων θα μπορούσε να αποτρέψει την πρόσβαση των τραπεζών στην αγορά για μία μεγάλη περίοδο. Πάντως, η Moody’s προσθέτει ότι θα συνυπολογίσει στην αξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών και τις δικλίδες ασφαλείας που αποφάσισαν οι ηγέτες της Ευρωζώνης για την προστασία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή