Εκτός Βαρέων διοικητικοί, επιστάτες, φύλακες, γραμματειακό προσωπικό

Εκτός Βαρέων διοικητικοί, επιστάτες, φύλακες, γραμματειακό προσωπικό

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη ΓΣΕΕ να διαφωνεί στην εξαίρεση από τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ) των περισσότερων από τα προτεινόμενα επαγγέλματα και τις ειδικότητες που προέκρινε η ειδική επιτροπή του υπουργείου, να συμφωνεί μόνο στην ένταξη 50.000 νέων ή στην εξαίρεση επαγγελμάτων και ειδικοτήτων που έχουν καταργηθεί από την ίδια την αγορά, και με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργο Κουτρουμάνη να κερδίζει χρόνο για τις δύσκολες αποφάσεις μέσω ενός νέου δεκαπενθήμερου διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους, ολοκληρώθηκε χθες η δεύτερη φάση προετοιμασίας του νέου καθεστώτος που θα ισχύσει από την 1η Σεπτεμβρίου του 2011.

Ωστόσο στην παρούσα φάση όλες οι πλευρές φαίνεται να συμφωνούν στην εξαίρεση διοικητικών υπαλλήλων, επιστατών, φυλάκων και γενικότερα γραμματειακού προσωπικού.

Αυτοί θα είναι, μισθολογικά και συνταξιοδοτικά, οι μεγάλοι χαμένοι.

Η λίστα

Χθες ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι η λίστα, κατά 80%, θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του Αυγούστου.

Σήμερα στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα εντάσσονται περίπου 530.000 εργαζόμενοι. Με την εξαίρεση 120.000 εργαζομένων που δεν πληρούν τα κριτήρια επικινδυνότητας και βλαπτικότητας που έθεσε η αρμόδια επιτροπή καθώς και με τις νέες εντάξεις άλλων ειδικοτήτων που στερούνται μέχρι σήμερα τα ειδικά επιδόματα και το πρόωρο καθεστώς συνταξιοδότησης, ο κατάλογος δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 420.000 εργαζομένους, αφού ως ανώτατο επιτρεπτό όριο έχει τεθεί το 10% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού.

Ωστόσο, όσοι εξαιρεθούν από τη λίστα ή όσοι ενταχθούν τώρα και δεν συμπληρώνουν τις απαιτούμενες 3.600 ημέρες εργασίας στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα θα λάβουν μια ανταποδοτική προσαύξηση στη σύνταξή τους.

Υπενθυμίζεται ότι με τη νέα λίστα θεσμοθετείται ενιαίο καθεστώς σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

«Αξιοποιούμε όλες τις μελέτες, όλα τα πορίσματα αλλά και ό,τι έχει γίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για να καταλήξουμε σε μια επικαιροποιημένη λίστα που θα είναι δίκαιη, με ίδιο καθεστώς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, που θα έχει μεταβατικό στάδιο έτσι ώστε οι εργαζόμενοι οι οποίοι βρίσκονται στο συγκεκριμένο καθεστώς να μη χάσουν τα δικαιώματά τους και σε κάθε περίπτωση να έχουμε επαγγέλματα τα οποία είχαν μείνει εκτός λίστας γιατί απλούστατα δεν είχαν τους φορείς που θα τους υποστήριζαν», επισήμανε ο κ. Κουτρουμάνης.

Πρόσθεσε πως στη λίστα θα εισαχθούν επαγγέλματα τα οποία πρέπει να μελετηθούν περισσότερο και χρειάζονται προσαρμογές και σε άλλα Ταμεία πλην του ΙΚΑ.

Ενιαίο καθεστώς

«Μέχρι τώρα το θέμα των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων ήταν στον μεγαλύτερο βαθμό στο ΙΚΑ. Εχουμε και άλλους φορείς, όπως ο ΟΓΑ και το Δημόσιο, όπου εκεί θα χρειαστεί να επεκταθεί το καθεστώς των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων έτσι ώστε να έχουμε ένα ενιαίο καθεστώς στη χώρα μας», επεσήμανε.

Η ΓΣΕΕ διαφώνησε με το πόρισμα σημειώνοντας ότι εμφανίζει «σημαντικές αδικίες και αυθαιρεσίες».

Ωστόσο το ΠΑΜΕ (συνδικαλιστές του ΚΚΕ) κατηγόρησε την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ διότι «βοηθάει την κυβέρνηση να δικαιολογήσει με δήθεν επιστημονικό τρόπο την κατακρεούργηση και τον αποχαρακτηρισμό δεκάδων επαγγελμάτων από τα Βαρέα και Ανθυγιεινά».

Ο πίνακας που δημοσιεύει η «Κ» περιορίζεται μόνο στον κατάλογο των επαγγελμάτων ή των ειδικοτήτων που θεωρούνται μάλλον βέβαια ότι θα εξαιρεθούν, καθώς δεν έχει εκφραστεί διαφωνία από μέλη της επιτροπής. Ωστόσο ο τελικός κατάλογος που θα οριστικοποιηθεί στις 20 Αυγούστου αναμένεται να είναι διευρυμένος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή