Τρεις τράπεζες δεν έχουν αποφασίσει

Τρεις τράπεζες δεν έχουν αποφασίσει

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ορισμένες ευρωπαϊκές τράπεζες δεν έχουν ακόμα επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, όπως αναφέρουν οι Financial Times. Συγκεκριμένα, η βρετανική Royal Bank of Scotland (RBS), η γερμανική DZ Bank και η αυστριακή Erste Bank δεν έχουν συμφωνήσει ακόμη στην αναδιάρθρωση, ενώ διατηρούν στον έλεγχό τους ελληνικά ομόλογα ύψους 3 δισ. ευρώ. Το εν λόγω πρόγραμμα (PSI) προβλέπει ανταλλαγή χρέους με 30ετή εργαλεία χωρίς μείωση ονομαστικής αξίας, ανταλλαγή με μετακύλιση ελληνικών κρατικών ομολόγων σε 30ετή εργαλεία χωρίς μείωση ονομαστικής αξίας, ανταλλαγή με 30ετή εργαλεία και ανταλλαγή με 15ετή εργαλεία και μείωση ονομαστικής αξίας στα δυο τελευταία. Ανώτατα τραπεζικά στελέχη θεωρούν πως παραμένουν ασαφείς οι λεπτομέρειες του ελληνικού προγράμματος με τις προβλέψεις των ιδιωτών ομολογιούχων στα 37 δισ. ευρώ κατά την Ε.Ε. και στα 54 δισ. ευρώ κατά το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο (IIF), το οποίο συντονίζει τους ομολογιούχους. Οπως αναφέρουν οι F.T., τα 54 δισ. ευρώ είναι όντως το ποσόν το οποίο οι τράπεζες αναμένεται να δεσμεύσουν για την Ελλάδα υπό τον όρο ότι η συμμετοχή τους θα φθάσει το 90%.

Σε αυτήν την κατεύθυνση κινήθηκε και ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος μετέβη στην Ουάσιγκτον. «Χρειαζόμαστε τη στήριξη και τη δέσμευση του ΔΝΤ, χρειαζόμαστε την πλήρη εφαρμογή του PSI στα πολύ φιλόδοξα επίπεδα του 90%», τόνισε. «Πρέπει να στείλουμε από εδώ όλοι μας -το ΔΝΤ, το IIF, η αμερικανική κυβέρνηση, η Ε.Ε., η ΕΚΤ- ένα πεντακάθαρο και ισχυρό μήνυμα: Εχουμε ένα πρόγραμμα, πιστεύουμε στην εφαρμογή του και στις προοπτικές του και θα πετύχουμε τους κοινούς μας στόχους. Η Ελλάδα αποτελεί μια ελκυστική υπόθεση ανασυγκρότησης, ελπίδας και αισιοδοξίας ενός ιστορικού έθνους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή