Εντός Αυγούστου ξεκινά η ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων με τις τράπεζες

Εντός Αυγούστου ξεκινά η ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων με τις τράπεζες

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμεσα ξεκινά η διαδικασία για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους με τη συμμετοχή ιδιωτών, καθώς αύριο πραγματοποιείται η πρώτη συνάντηση των συμβούλων που έχουν προσληφθεί από το υπουργείο Οικονομικών.

Το πλαίσιο της συμφωνίας αναμένεται να συζητηθεί και στη συνάντηση που έχει σήμερα ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου με τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, τον αναπληρωτή υπουργό κ. Φίλιππο Σαχινίδη, τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γιώργο Προβόπουλο και τον πρόεδρο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών κ. Βασίλη Ράπανο.

Σε δηλώσεις του χθες ο κ. Σαχινίδης επιβεβαίωσε ότι η διαδικασία ξεκινά εντός του Αυγούστου, υπογραμμίζοντας ότι η στόχευση είναι «από τη στιγμή που θα καθοριστούν οι τεχνικές λεπτομέρειες η διαδικασία θα είναι σύντομη». Ο κ. Σαχινίδης εξέφρασε την ελπίδα ότι θα επιτευχθεί «ικανοποιητική συμμετοχή έτσι ώστε να προχωρήσει η ανταλλαγή και να αποδεσμευθεί το ελληνικό δημόσιο από τον βραχνά της διαδικασίας».

Σύμβουλοι του Δημοσίου είναι οι τράπεζες BNP Paribas, Deutshe Bank και HSBC, ενώ νομικός σύμβουλος είναι το δικηγορικό γραφείο του Λονδίνου Allen & Overy. Οπως έχει ανακοινώσει το ΙΙF, στο πρόγραμμα θα συμμετάσχουν η Alpha Bank, η Εθνική Τράπεζα, η Efg Eurobank, η Τράπεζα Πειραιώς, η Τράπεζα Κύπρου και η Ελληνική Τράπεζα. Ανοιχτό είναι το θέμα της συμμετοχής της Marfin Popular Bank, που αναμένει την αποσαφήνιση των τεχνικών λεπτομερειών, όπως επίσης και των δύο κρατικών τραπεζών, της ATEbank και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, στον βαθμό που η κεφαλαιακή απώλεια που θα προκύψει από την ανταλλαγή, θα πρέπει να καλυφθεί από τον μέτοχο, δηλαδή το Ελληνικό Δημόσιο.

Με βάση τα στοιχεία που δημοσίευσε πρόσφατα η ευρωπαϊκή εποπτική αρχή των τραπεζών (European Bank Authority) το χαρτοφυλάκιο των ελληνικών ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους οι ελληνικές τράπεζες ανέρχεται στα 60,2 δισ. ευρώ, στα οποία περιλαμβάνονται και ομόλογα 7,8 δισ. ευρώ της Αγροτικής, 5,3 δισ. ευρώ του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και 3,4 δισ. ευρώ της Marfin Bank. Συνολικά στα 60,2 δισ. ευρώ περιλαμβάνονται και τα έντοκα γραμμάτια, το ύψος των οποίων υπολογίζεται κοντά στα 15 δισ. ευρώ και τα οποία δεν περιλαμβάνονται στη συμφωνία.

Οπως δήλωσε ο κ. Σαχινίδης, τα ομόλογα που έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση λήγουν από το 2011 έως και το 2020 και τα νέα ομόλογα θα είναι εγγυημένα ως προς το κεφάλαιο και όχι ως προς τους τόκους. Σύμφωνα με τον ίδιο, για την εξασφάλιση ικανοποιητικής συμμετοχής, κρίσιμο θέμα είναι οι τεχνικές λεπτομέρειες που θα καθοριστούν, τη σημασία του οποίου επισημαίνει και η πλειοψηφία των ιδιωτών που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της JP Morgan που δημοσιεύθηκαν χθες στο πρακτορείο Reuters, η συμμετοχή των ιδιωτών στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης δεν κρίνεται προς το παρόν επαρκής, στον βαθμό που διαπιστώνεται απροθυμία συμμετοχής στους κατόχους ομολόγων κοντινότερης περιόδου σε σχέση με τα μακράς λήξης.

Διαφωνώντας με τις εκτιμήσεις του IIF, ο διεθνής οίκος υπολογίζει ότι το «κούρεμα» (haircut) θα είναι ανώτερο του 21% που έχει υπολογιστεί και θα φτάσει το 34%, γεγονός που ερμηνεύει και τη μέχρι σήμερα χαμηλή συμμετοχή, η οποία δεν ξεπερνά το 43% σε σχέση με το απαιτούμενο 90%. Μεταξύ αυτών που έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους είναι η Deutsche Bank, η HSBC, η BNP Paribas, η Societe General, η Αllianz, η AXA και η Generali. Το ποσοστό τής μέχρι σήμερα συμμετοχής αντιπροσωπεύει κεφάλαια 64 δισ. ευρώ από το σύνολο των 135 δισ. ευρώ που είναι τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου με λήξη έως το 2020. Από την πλευρά της η επικεφαλής του ΔΝΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε ότι η αβεβαιότητα των αγορών αντανακλά την πολυπλοκότητα της συμφωνίας και κάλεσε την Αθήνα «να κάνει περισσότερη δουλειά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή