Ξεκινά νέος γύρος αυστηρών ελέγχων από την τρόικα

Ξεκινά νέος γύρος αυστηρών ελέγχων από την τρόικα

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον εκτροχιασμό των δημοσιονομικών μεγεθών του προϋπολογισμού στο εξάμηνο θα διαπιστώσουν με την άφιξή τους τα «μεσαία» στελέχη της τρόικας που εγκαθίστανται από σήμερα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Εάν την προηγούμενη φορά συνέστησαν σκληρά μέτρα προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα στο 7,5% του ΑΕΠ, δεν αποκλείεται αυτή τη φορά να προτείνουν νέα μέτρα εξαιτίας της μαύρης τρύπας που έχει ξεπεράσει τα 4,5 δισ. ευρώ στο εξάμηνο του έτους. Αυτό βέβαια θα συμβεί μόνο εάν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο εκτροχιασμός οφείλεται σε διαφορετικούς λόγους από αυτούς που είχαν διαπιστώσει τον Μάιο όπου και εισηγήθηκαν τα σκληρά μέτρα. Δηλαδή, εάν υπάρχουν και άλλες πηγές εσόδων και δαπανών που παρουσιάζουν προβλήματα, θα υπάρξουν νέα σκληρά μέτρα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα επιχειρήσει να πείσει την τρόικα ότι ο στόχος για έλλειμμα 7,5% του ΑΕΠ θα επιτευχθεί. Οι δανειστές μας θα πρέπει να πεισθούν ότι μέρος των φόρων, που προβλέπονται στο Μεσοπρόθεσμο και θα εισπραχθούν στο πρώτο δίμηνο του έτους, θα μεταφερθούν στα έσοδα του προϋπολογισμού του 2011. Ταυτόχρονα, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα ζητήσει από το ΔΝΤ να αλλάξει τα κριτήρια αξιολόγησης του προϋπολογισμού.

Σημειώνεται ότι το πολυμελές τεχνικό κλιμάκιο θα προετοιμάσει το έδαφος για την άφιξη των επικεφαλής της τρόικας αμέσως μετά τις 15 Αυγούστου. Οι νέες διαπραγματεύσεις που ξεκινούν τις προσεχείς μέρες με την ελληνική κυβέρνηση θα οδηγήσουν στο νέο επικαιροποιημένο μνημόνιο, το οποίο θα συνοδεύσει το καινούργιο πακέτο στήριξης της Ελλάδος, καθώς και την έγκριση για την εκταμίευση της έκτης δόσης ύψους 8 δισ. ευρώ. Οι εμπειρογνώμονες της τρόικας θα ζητήσουν εξηγήσεις για την κακή πορεία των εσόδων, αλλά κυρίως των δαπανών, δεδομένου ότι μέχρι σήμερα δεν είχε διαπιστωθεί ανάλογη υπέρβαση των δαπανών και μάλιστα σε επίπεδα άνω των 1,3 δισ. ευρώ. Επίσης, θα ελέγξουν αν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα καθώς και εάν έχουν γίνει οι απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να μειωθεί η «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού. Από το μικροσκόπιο θα περάσει και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, το οποίο βρίσκεται στο ξεκίνημά του με την τοποθέτηση των μελών του Δ.Σ. στο Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας. Ωστόσο, εκκρεμεί ακόμα η τοποθέτηση δύο παρατηρητών από την Ε.Ε. στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου.

Οπως τονίζουν οι ίδιοι παράγοντες, ο έλεγχος της τρόικας θα είναι αυστηρότερος και αυτό διότι την προηγούμενη φορά είχαν διαπιστώσει σημαντικές καθυστερήσεις ως προς την υλοποίηση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος. Στη σκιά των αρνητικών εξελίξεων, στον τομέα των εσόδων και των δαπανών, αναμένεται να ξεσκονίσουν αναλυτικά όλα τα στοιχεία, ενώ σε βάθος θα είναι και ο έλεγχος των οικονομικών των ΟΤΑ.

Ταυτόχρονα, η πρόσφατη συμφωνία για το νέο πακέτο ενίσχυσης της ελληνικής οικονομίας αλλά και οι επιφυλάξεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προκειμένου να συμμετάσχει στο πακέτο αυτό, θα φέρει εξαντλητικούς ελέγχους προς πάσα κατεύθυνση έτσι ώστε να πειστούν όλα τα μέλη του ΔΝΤ ότι η Ελλάδα θα ακολουθήσει στο ακέραιο το νέο πρόγραμμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή