Οι τράπεζες πρέπει να γίνουν πιο… ευέλικτες στις χρηματοδοτήσεις του ΕΣΠΑ

Οι τράπεζες πρέπει να γίνουν πιο… ευέλικτες στις χρηματοδοτήσεις του ΕΣΠΑ

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να ανοίξουν τη στρόφιγγα του δανεισμού και να συμμετάσχουν ενεργότερα στις χρηματοδοτήσεις των προγραμμάτων ΕΣΠΑ ζήτησε χθες από τους τραπεζίτες ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Από την πλευρά τους, οι τραπεζίτες επεσήμαναν ότι εξαντλούν τις δυνατότητες που υπάρχουν και έθιξαν το θέμα των μεγάλων εγγυήσεων που συνεχίζει να ζητά η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων μέσω των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων. Πρότειναν στον υπουργό να υπάρξει μία «πίεση» και προς την κατεύθυνση της ΕΤΕπ με στόχο να μειώσει τις εγγυήσεις που ζητά, λαμβάνοντας υπόψη τις σημερινές συνθήκες. Οπως ανέφεραν οι τραπεζίτες, η ΕΤΕπ διατηρεί την ίδια πολιτική εγγυήσεων όπως ίσχυε πριν από την κρίση.

Νέα προγράμματα

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα με τη συμμετοχή των επικεφαλής των πέντε μεγάλων τραπεζών, ζητήθηκε από τα πιστωτικά ιδρύματα η περαιτέρω συμμετοχή τους σε νέα προγράμματα όπως το νέο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για την ενίσχυση της αναδιάρθρωσης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, καθώς και ένα νέο ειδικό πρόγραμμα για εξαγωγές. Το τελευταίο αφορά χρηματοδότηση εξαγωγικών επιχειρήσεων, με το ύψος της χρηματοδότησης να φθάνει μέχρι και το 80% της αξίας των τιμολογίων των εξαγωγών και μέχρι το ποσό των 200.000 ευρώ.

Επίσης, το υπουργείο Ανάπτυξης σχεδιάζει τη δημιουργία τριών νέων προγραμμάτων του ΕΤΕΑΝ, για τη χρηματοδότηση με δάνεια μέχρι 30.000 ευρώ περίπου 2.000-3.000 μεταποιητικών και εξαγωγικών επιχειρήσεων, ενώ σχεδιάζεται και η παροχή εγγυημένων επενδυτικών δανείων για εξοπλισμό και εγκαταστάσεις επιχειρήσεων.

Στη συνάντηση είχαν κληθεί οι Βασίλης Ράπανος και Απόστολος Ταμβακάκης της Εθνικής, Νίκος Νανόπουλος και Νίκος Καραμούζης της Eurobank, Δημήτρης Ματζούνης της Alpha Bank, Μιχάλης Σάλλας και Σταύρος Λεκάκος της Τράπεζας Πειραιώς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή