«Βόμβα» στα ήδη μειωμένα έσοδα οι κινητοποιήσεις των εφοριακών

«Βόμβα» στα ήδη μειωμένα έσοδα οι κινητοποιήσεις των εφοριακών

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Βόμβα» στα έσοδα βάζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις ΔΟΥ με την 48ωρη απεργία που προκήρυξε για τις 23 και 24 Αυγούστου. Τη στιγμή που τα έσοδα του προϋπολογισμού παρουσιάζουν υστέρηση της τάξης των 3,2 δισ. ευρώ, η φοροδιαφυγή οργιάζει και οι έλεγχοι έχουν σταματήσει, οι εφοριακοί σε χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής αποφάσισαν ότι δεν αποδέχονται τη «νέα δραματική μείωση των αποδοχών τους» που θα επιφέρει η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου. Στο πλαίσιο αυτό προκηρύσσουν την προειδοποιητική 48ωρη απεργία με ενδεχόμενο να ακολουθήσουν κι άλλες, καλώντας τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλο να μη λάβει οποιαδήποτε σχετική απόφαση πριν γίνει διάλογος με τους εκπροσώπους της ΠΟΕ – ΔΟΥ. Την ίδια στιγμή οι εφοριακοί ζητούν την άμεση αναδιοργάνωση των υπηρεσιών, να εφαρμοστεί το σχέδιο που προβλέπει τη δημιουργία 100 μεγάλων εφοριών σε όλη τη χώρα με ορθολογική κατανομή του προσωπικού προκειμένου να σταματήσει η «συκοφαντία εναντίον του κλάδου για λευκές απεργίες».

Οι συγκεκριμένες 100 ΔΟΥ, σύμφωνα με τα στελέχη της ΠΟΕ – ΔΟΥ, θα μπορούν να πραγματοποιούν πάνω από 200.000 ελέγχους τον χρόνο, δίνοντας έτσι ένα αποφασιστικό χτύπημα στη φοροδιαφυγή.

ΦΠΑ σε δόσεις

Στο μεταξύ περισσότερες από 7.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που υποβάλλουν τη δήλωση ΦΠΑ ηλεκτρονικά επέλεξαν την καταβολή του φόρου σε δόσεις. Το μέτρο και η νέα υπηρεσία ηλεκτρονικής υποβολής της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ ενεργοποιήθηκε στις 14 Ιουλίου και μέχρι χθες είχαν υποβληθεί μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας 79.000 περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ (χρεωστικές, πιστωτικές και μηδενικές) από τις οποίες 7.042 αφορούν καταβολή του φόρου σε δόσεις. Επισημαίνεται ότι υπόχρεοι που επιθυμούν να κάνουν χρήση του δικαιώματος καταβολής του χρεωστικού υπολοίπου σε δόσεις πρέπει οπωσδήποτε, πριν ολοκληρώσουν την υποβολή της περιοδικής δήλωσης, να συμπληρώσουν το ποσό της πρώτης δόσης στο πεδίο με κωδικό 521 του νέου εντύπου Φ2. Το ποσό της πρώτης δόσης πρέπει να είναι τουλάχιστον το 40% του χρεωστικού υπολοίπου και δεν μπορεί να είναι κατώτερο από 300 ευρώ. Οταν έχει συμπληρωθεί το ποσό της πρώτης δόσης η «ταυτότητα πληρωμής» με την οποία γίνεται η καταβολή στις τράπεζες, αφορά μόνο το ποσό αυτό. Το υπόλοιπο ποσό προσαυξημένο κατά 2% καταβάλλεται το πολύ σε δύο μηνιαίες δόσεις στο τμήμα εσόδων της ΔΟΥ. Η κάθε δόση, εκτός από την τελευταία, δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 300 ευρώ.

Οι φορολογούμενοι που θέλουν να χρησιμοποιούν τη δυνατότητα καταβολής ΦΠΑ σε δόσεις πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι αν δεν καταβληθεί εμπρόθεσμα μια δόση, στερούνται του δικαιώματος καταβολής του φόρου σε δόσεις, για την τρέχουσα και την επόμενη κάθε φορά διαχειριστική περίοδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή