Αναμένεται αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου τον Οκτώβριο

Αναμένεται αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου τον Οκτώβριο

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αποδέσμευση της εμπορικής της πολιτικής από την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης από 1ης Οκτωβρίου του 2011, προανήγγειλε χθες η ΕΠΑ Αττικής. H αλλαγή στην τιμολογιακή της πολιτική, όπως τόνισε χθες σε συνέντευξη Τύπου η διοίκηση της εταιρείας, είναι αποτέλεσμα της αύξησης της φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης από τις 15 Οκτωβρίου και της επιβολής για πρώτη φορά ειδικού φόρου κατανάλωσης στο φυσικό αέριο από τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο εφαρμοστικός νόμος.

Βασική αρχή της τιμολογιακής πολιτικής της ΕΠΑ Αττικής από την έναρξη της λειτουργίας της στις αρχές του 2001 ήταν η έκπτωση 20% αρχικά και 18% από πέρυσι στην τιμή του φυσικού αερίου σε σχέση με την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης. H έκπτωση αυτή καταργείται από τις καταναλώσεις του Οκτωβρίου και μετά και η εταιρεία καθιερώνει για πρώτη φορά μια κοστοβαρή τιμολόγηση κατά τα πρότυπα των αντίστοιχων εταιρειών διεθνώς αλλά και των άλλων δύο ΕΠΑ στην Ελλάδα σε Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία. H νέα αυτή πολιτική, όπως εξήγησε ο γενικός διευθυντής της εταιρείας κ. Χρήστος Μπαλάσκας, θα στηρίζεται στις διακυμάνσεις του κόστους προμήθειας αερίου από τη ΔΕΠΑ, τους φόρους και ένα σταθερό περιθώριο κέρδους που προβλέπεται στη σύμβαση που έχει υπογράψει με το ελληνικό δημόσιο. Το βασικό επιχείρημα της εταιρείας για την αλλαγή της τιμολογιακής της πολιτικής είναι η φορολόγηση πετρελαίου και φυσικού αερίου. Οπως εξήγησε ο κ. Μπαλάσκας εάν η εταιρεία διατηρούσε τη σημερινή της πολιτική, να ακολουθεί δηλαδή με τιμή μικρότερη κατά 18% την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, τότε οι οικιακοί καταναλωτές θα επιβαρύνονταν με μεγάλες αυξήσεις στην επόμενη 2ετία, καθώς το μεσοπρόθεσμο προβλέπει σταδιακή αύξηση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, από τα 60 ευρώ/χιλιόλιτρο φέτος τον Οκτώβριο στα 330 ευρώ/χιλιόλιτρο το 2013. Για τους επαγγελματίες μάλιστα, οι αυξήσεις θα ήταν ακόμη μεγαλύτερες, θα ανέρχονταν σε 58%, και θα ίσχυαν άμεσα από φέτος τον Οκτώβριο, καθώς ο νόμος προβλέπει την εξίσωση των φόρων στα ντίζελ κίνησης και θέρμανσης για επαγγελματική χρήση, από τον φετινό χειμώνα.

Ο κ. Μπαλάσκας απέφυγε να κάνει προβλέψεις για τη διαμόρφωση της τιμής του φυσικού αερίου, τόνισε πάντως ότι εάν αυτή εφαρμοζόταν σήμερα οι καταναλωτές θα επιβαρύνονταν με αυξήσεις της τάξης του 5%. H τιμή για τους οικιακούς καταναλωτές από τα 59 ευρώ ανά μεγαβατώρα θα πήγαινε στα 62,1 ευρώ η μεγαβατώρα. Το πώς θα διαμορφωθεί, ωστόσο, η τιμή τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τον ίδιο, θα εξαρτηθεί από τη διακύμανση της τιμής του πετρελαίου, την οποία ακολουθεί η τιμή του φυσικού αερίου με υστέρηση τριών μηνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή