Σαρωτικοί έλεγχοι σε νοσοκομεία και δήμους με εντολή της τρόικας

Σαρωτικοί έλεγχοι σε νοσοκομεία και δήμους με εντολή της τρόικας

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα οικονομικά των δήμων και των νοσοκομείων πρόκειται να ελέγξουν τα 34 ειδικά συνεργεία ελέγχου που συστήνονται με εντολή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Φ. Σαχινίδη.

Οπως αναφέρεται στην απόφαση, τα 34 συνεργεία ελέγχου θα έχουν ως αντικείμενο τη διασταύρωση και επαλήθευση των ληξιπρόθεσμων οφειλών δήμων, νοσοκομείων και ασφαλιστικών φορέων. Συγκεκριμένα, οι ελεγκτές θα διασταυρώσουν εάν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές και γενικότερα τα στοιχεία που δηλώνονται από τους ανωτέρω φορείς στην αρμόδια Διεύθυνση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, και εμφανίζονται ως ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των οφειλών παρελθόντων ετών, κατ’ έτος γέννησης της υποχρέωσης καθώς και στην αξιολόγηση του συστήματος άντλησης των στοιχείων των φορέων, ότι είναι σωστά.

Η απόφαση αυτή του υπουργείου Οικονομικών ελήφθη κατ’ απαίτησιν της τρόικας η οποία θέλει να γνωρίζει αναλυτικά για τα χρέη των ΟΤΑ και των νοσοκομείων. Υπενθυμίζεται ότι η εκταμίευση της πέμπτης δόσης από το ΔΝΤ καθυστέρησε όταν διαπιστώθηκε αδυναμία αποπληρωμής ενός δανείου του Δήμου Ζωγράφου, ύψους 25 εκατ. ευρώ, που έχει χαρακτηριστεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο «μη νόμιμο» και η μη πληρωμή των δόσεων ενός ακόμα δανείου του Δήμου Αχαρνών, ύψους 35 εκατ. ευρώ.

Στο μεταξύ, το κλιμάκιο των εμπειρογνωμόνων έκανε χθες τους πρώτους ελέγχους στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Ελεγξε τις δαπάνες στο εξάμηνο και τα πρώτα στοιχεία του 7μηνου που έφθασαν στο υπουργείο Οικονομικών. Σήμερα, το τεχνικό κλιμάκιο θα επισκεφθεί την Ειδική Γραμματεία Αποκρατικοποιήσεων, ενώ την Παρασκευή πιθανόν να υπάρξει συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Στο στόχαστρο του υπουργείο Οικονομικών μπαίνουν οι πλασματικές μετακινήσεις δημοσίων υπαλλήλων. Με σχετική εγκύκλιο καλούνται όλες οι υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου να πραγματοποιούν ακόμη και επιτόπιους ελέγχους στις υπηρεσίες που επισκέπτεται ο μετακινούμενος υπάλληλος προκειμένου να διαπιστώνεται αν έχει πραγματοποιηθεί η μετακίνηση. Κι αυτό καθώς κατά καιρούς έχουν διαπιστωθεί περιπτώσεις καταστρατήγησης του κανονισμού. Ανάμεσα στ’ άλλα έχουν παρατηρηθεί εξάντληση του ανωτάτου ορίου ημερών εκτός έδρας και, πολλές φορές, υπέρβαση αυτού και συνεχείς μετακινήσεις σε αποστάσεις που δικαιολογούν την καταβολή εξόδων μετακίνησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή