Την επόμενη εβδομάδα αρχίζει να «τρέχει» το δημόσιο ταμείο αποκρατικοποιήσεων

Την επόμενη εβδομάδα αρχίζει να «τρέχει» το δημόσιο ταμείο αποκρατικοποιήσεων

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πιάνουν δουλειά την επόμενη εβδομάδα στο δημόσιο ταμείο αποκρατικοποιήσεων (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε.) που συστάθηκε με βάση τον εφαρμοστικό νόμο του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής. Μέσα στις επόμενες ημέρες εκτιμάται να ολοκληρωθεί η νομική σύστασή του, ενώ η πλευρά του Eurogroup ήδη όρισε τον εκπρόσωπό της στο Δ.Σ., ο οποίος θα είναι ο νεός εμπορικός ακόλουθος της γαλλικής πρεσβείας στην Ελλάδα. Εκκρεμεί η τοποθέτηση του εκπροσώπου της Κομισιόν, ενώ παράλληλα, συνεχίζεται η στελέχωση του Ταμείου, κυρίως μέσω «δανεικών» στελεχών των τραπεζών. Τα πρώτα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου τα οποία αναμένεται να εισαχθούν στο Ταμείο με στόχο την αξιοποίησή τους, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα είναι το δικαίωμα πώλησης των Κρατικών Λαχείων σε ιδιώτες, το δικαίωμα επέκτασης της άδειας του ΟΠΑΠ και το δικαίωμα επέκτασης της σύμβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών. Πρόκειται για τις θεωρούμενες ως πιο «εύκολες» αποκρατικοποιήσεις που μπορούν να φέρουν άμεσα έσοδα. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση, βάσει του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής, πρέπει να φέρει στα δημόσια ταμεία μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο 1,5 δισ. ευρώ, ενώ άλλα 3,5 δισ. ευρώ, πρέπει να εισρεύσουν στα ταμεία στο τελευταίο τρίμηνο του έτους. Πρακτικά το Ταμείο που αποτελεί τον βασικό μοχλό αποκρατικοποιήσεων θα πρέπει να φέρνει στα δημόσια ταμεία για τους επόμενους 5 μήνες περίπου 1 δισ. ευρώ τον μήνα.

Για την υλοποίηση του συγκεκριμένου στόχου, αναμφίβολα θ’ απαιτηθεί και η συνδρομή της τρόικας και κυρίως των κοινοτικών αρχών προκειμένου να ξεπεραστούν γραφειοκρατικά εμπόδια. Στελέχη του Ταμείου αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά είναι διατεθειμένη να ξεπεράσει τα όποια προβλήματα υπάρχουν και ότι το έργο που έχει αναληφθεί είναι επιτεύξιμο τουλάχιστον σε τεχνικό επίπεδο. Αυτό φέρεται ότι θα διαμηνύσει προς την τρόικα ο νέος διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου κ. Κώστας Μητρόπουλος κατά τη συνάντησή του με τα στελέχη της που βρίσκονται στην Ελλάδα.

Προς την κατεύθυνση αυτή, και με στόχο τη διευκόλυνση του έργου του, ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος φέρεται ότι ζήτησε επισήμως τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μέσω επιστολής που απέστειλε προ ημερών στον Ευρωπαίο Επίτροπο κ. Ολι Ρεν, ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών ζήτησε από τον κ. Ρεν, οι κοινοτικές αρχές να είναι λιγότερο γραφειοκρατικές στο θέμα των επιχειρούμενων αποκρατικοποιήσεων στην Ελλάδα, καθώς τόσο ο χρόνος, όσο και ο όγκος τους πιέζουν αφόρητα. Αφορμή για την κίνηση αυτή, ίσως αποτέλεσε το σχέδιο νόμου για τη ρύθμιση των τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα. Ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών επέλεξε να εισάγει στην ελληνική Βουλή το σχετικό σχέδιο νόμου, ένα μήνα πριν αποφανθούν οι κοινοτικές αρχές για τη εναρμόνισή του με το κοινοτικό δίκαιο. Για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων ο κ. Βενιζέλος σήμερα θα ενημερώσει το υπουργικό Συμβούλιο.

Στο μεταξύ «γκρίνιες» ακούγονται από την αγορά, για τον ορισμό συμβούλων σε διάφορα έργα αποκρατικοποιήσεων που έχουν προωθηθεί από το υπ. Οικονομικών (ΕΛΤΑ, Τραινοσέ, αεροδρόμια, μαρίνες κ.ά.). Η υποβολή ενδιαφέροντος έληξε εδώ και ημέρες (25 και 26 Ιουλίου), χωρίς ωστόσο το υπουργείο να γνωστοποιήσει τα ονόματα όσων έχουν υποβάλει προσφορές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή