Deutsche Bank, HSBC, BNP οι ανάδοχοι για την ανταλλαγή ομολόγων

Deutsche Bank, HSBC, BNP οι ανάδοχοι για την ανταλλαγή ομολόγων

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι λεπτομέρειες του προγράμματος για την εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών στην αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους, θα απασχολήσουν τη σημερινή σύσκεψη που πραγματοποιείται στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ). Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ κ. Πέτρος Χριστοδούλου, οι σύμβουλοι του υπουργείου Οικονομικών για το θέμα της αναδιάρθρωσης και η PricewaterhouseCoopers που έχει οριστεί ως σύμβουλος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών. Το υπουργείο Οικονομικών δημοσιοποίησε χθες τα ονόματα των συμβούλων που έχουν οριστεί ως συν-ανάδοχοι για την εφαρμογή του προγράμματος PSI, που προβλέπει την εθελοντική ανταλλαγή ομολόγων, τη συμφωνία επανεπένδυσης σε ελληνικά ομόλογα και το πρόγραμμα επαναγοράς χρέους.

Πρόκειται για τις τράπεζες BNP-Paribas, Deutsche Bank και HSBC, ενώ το δικηγορικό γραφείο Gottlieb Stee& HamiltoLLP ορίστηκε ως διεθνής νομικός σύμβουλος και η Lazard FrŽres ως οικονομικός σύμβουλος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Τo θέμα συζητήθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό και στην οποία συμμετείχαν ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γιώργος Προβόπουλος και ο πρόεδρος της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών κ. Βασίλης Ράπανος.

Και RBS – Santander

Οι λεπτομέρειες του προγράμματος θεωρούνται κρίσιμες, καθώς θα είναι αυτές που θα κρίνουν τελικώς και τη συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών, που σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ινστιτούτου Διεθνούς Χρηματοοικονομικής (IIF) περιλαμβάνει τις τράπεζες Alpha, Εθνική, Eurobank, Πειραιώς, Κύπρου και Ελληνική. Στον κατάλογο των τριάντα τραπεζικών και ασφαλιστικών ομίλων που θα συμμετάσχουν στην αναδιάρθρωση όπως είχε ανακοινωθεί από το IIF, προστέθηκαν χθες και η Royal Bank of Scotland και η Santander. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Deutsche Bank η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, με «κούρεμα» 21%, είναι διαχειρίσιμη για τις ελληνικές τράπεζες αν το Core Tier 1 παραμείνει στο 7%.

Ωστόσο αν αυξηθεί στο 10% τότε οι τράπεζες -πλην της Εθνικής- θα χρειαστούν άλλα 6 δισ. ευρώ, ποσό που σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, θα μπορούσε να καλυφθεί κατά το ήμισυ. Σημειώνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει δηλώσει την επιθυμία του να αυξηθεί στο 10% το Core Tier 1 των ελληνικών ομίλων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Deutsche Bank, η συνολική επίπτωση του «κουρέματος» 21%, μετά από φόρους, για την Alpha Bank θα ανέλθει σε 1,1 δισ. ευρώ, για τη Eurobank σε 1,6 δισ. ευρώ, για την Πειραιώς σε 1,6 δισ. ευρώ, για την ΑΤΕ σε 1,5 δισ. ευρώ, για την Τράπεζα Κύπρου σε 0,4 δισ. ευρώ και για τη MarfiPopular σε 0,6 δισ. ευρώ.

Ανάλυση της Barclays για τη βιωσιμότητα του χρέους σημειώνει ότι οι προτάσεις της Συνόδου για την Ελλάδα, θα πρέπει να θεωρηθούν ως μια «ήπια αναδιάρθρωση», όχι μια φιλική προς την αγορά ανταλλαγή. Ενα σωστά σχεδιασμένο πακέτο, μπορεί να τύχει υψηλής συμμετοχής και είναι σημαντικό οι τιμές των ομολόγων να συγκλίνουν περισσότερο, σημειώνει η τράπεζα, επισημαίνοντας ότι οι επενδυτές θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους ότι εάν η πρόταση αποτύχει εξαιτίας της έλλειψης συμμετοχής, οι πιθανότητες για μια πιο επώδυνη στάση πληρωμών – αναδιάρθρωση, αυξάνονται σημαντικά.

Οπως καταλήγει η ανάλυση της Barclays μια επιτυχημένη -έστω και περιορισμένη- συμμετοχή του ιδιωτικού κλάδου, που περιλαμβάνει και ανταλλαγή χρέους με ποσοστό συμμετοχής 90%, ένα ήπιο πρόγραμμα επαναγοράς και κυρίως, μεγαλύτερη, μακροβιότερη και φθηνότερη πίστωση από το EFSF, θα οδηγούσε σε σημαντική βελτίωση της δυναμικής του δημόσιου χρέους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή