ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεύτερες σκέψεις για την πώληση του ΟΠΑΠ

Η κυβέρνηση φαίνεται πως επανεξετάζει την πώληση του 34% του ΟΠΑΠ για την οποία είχε δεσμευθεί στην τρόικα μέσω του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου συζητήθηκε το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των τυχερών παιχνιδιών, δήλωσε πως το υπουργικό συμβούλιο θα αποφασίσει ποια είναι η καλύτερη μέθοδος αξιοποίησης του ΟΠΑΠ. Ωστόσο, στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που έχει ενσωματωθεί στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο αναφέρεται ότι στο 4ο τρίμηνο του 2011 θα πουληθεί ποσοστό έως 34% του οργανισμού. Σημειώνεται ότι ο κ. Βενιζέλος, ως υπουργός Αμυνας τότε, σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου είχε προτείνει αντί της πώλησης του 34% την τιτλοποίηση των μελλοντικών κερδών του ΟΠΑΠ.

Ο κ. Βενιζέλος με τροπολογία στο νομοσχέδιο κατέστησε τον ΟΠΑΠ τον κύριο παραχωρησιούχο των 35.000 παιγνιομηχανών (βιντεολότο). Από αυτές, τις 16.500 θα εκμεταλλευθεί ο ίδιος ο οργανισμός, ενώ τις υπόλοιπες θα παραχωρήσει μέσω διαγωνισμού σε 4 – 10 υποπαραχωρησιούχους.

Επέκταση αδειών

Με την παραχώρηση των αδειών και την επέκταση της άδειας αποκλειστικής εκμετάλλευσης για 11 παλαιά παιχνίδια ο ΟΠΑΠ θα αποφέρει στο ταμείο των αποκρατικοποιήσεων έσοδα 800 εκατ. έως 1 δισ. ευρώ.