Παγώνουν πληρωμές για να ωραιοποιήσουν τον προϋπολογισμό

Παγώνουν πληρωμές για να ωραιοποιήσουν τον προϋπολογισμό

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο γενικός γραμματέας φορολογικών και τελωνειακών θεμάτων, κ. Γ. Καπελέρης, έδωσε εντολή στις εφορίες για προσωρινή στάση πληρωμών (χθες και σήμερα 29 Ιουλίου).

Συγκεκριμένα με εγκύκλιο προς τους προϊσταμένους των εφοριών όλης της χώρας ζητούσε να μην πραγματοποιηθούν πληρωμές μισθοδοσίας και επιστροφές φόρου προς τους φορολογούμενους κατά τις δύο ανωτέρω ημερομηνίες, μεταφέροντας τις υποχρεώσεις αυτές μετά την 1η Αυγούστου. Το έγγραφο εστάλη χθες το πρωί προς όλους τους διευθυντές των εφοριών της χώρας, κατόπιν εντολής της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, και με στόχο να «ωραιοποιηθούν» τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού στο επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2011. Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι τις τελευταίες μέρες κάθε μήνα οι επιστροφές φόρου ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατ. ευρώ. Το γεγονός αυτό θα «χαλούσε» τα στοιχεία του επταμήνου τα οποία δείχνουν αύξηση των δημοσίων εσόδων.

Αν συνυπολογιστεί ότι βρίσκεται στην Αθήνα η τρόικα, γίνεται εύκολα κατανοητός ο λόγος που η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών επιθυμεί να παρουσιάσει «εικονικά» στοιχεία και μάλιστα αμέσως μετά τη ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου.

Ειδικότερα, η εντολή προς τους προϊσταμένους είναι η εξής:

«Ολες οι πληρωμές που διενεργούνται από τις υπηρεσίες που προΐστασθε (δαπάνες, μισθοδοσία, επιστροφές φόρων), που έχουν προγραμματιστεί για τις 28 και 29 Ιουλίου 2011 να γίνουν μετά την 1η Αυγούστου 2011».

Οπως αναφέρει ο ίδιος παράγοντας, οι δαπάνες μισθοδοσίας των οποίων οι πληρωμές ανεστάλησαν αφορούν σε υπερωρίες δημοσίων υπαλλήλων, αμοιβές καθαριστριών και συμβασιούχων που εργάζονται στις εφορίες, ενώ σημειώνει ότι ο λόγος της αναστολής πληρωμών ήταν προκειμένου ο Ιούλιος να εμφανίσει καλύτερα αποτελέσματα. Επιπλέον, ανεστάλησαν:

– πληρωμές προμηθευτών του Δημοσίου

– πληρωμές αποζημιώσεων ιδιωτών που έχουν επιδικαστεί σε βάρος του Δημοσίου

– πληρωμές επιστροφών φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ προς φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.

Ενας επιπρόσθετος λόγος που η κυβέρνηση αποφάσισε να «μεγενθύνει» τα έσοδα του Ιουλίου έγκειται στον διαφορετικό τρόπο που υπολογίζει τα δημοσιονομικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Προκειμένου να εκταμιευτεί κάθε δόση θα πρέπει τα μεγέθη της οικονομίας να πιάνουν συγκεκριμένους στόχους κάθε τρίμηνο. Η πέμπτη δόση εκταμιεύτηκε χωρίς να έχει επιτευχθεί ο στόχος του ταμειακού ελλείμματος του Ιουνίου και έτσι προσδιορίστηκε νέος στόχος τον Ιούλιο.

Ο αναπληρωτής υπεύθυνος του τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, Ιωάννης Βρούτσης, αναφερόμενος στο θέμα τόνισε ότι «πρόκειται για μια από τις γνωστές λογιστικές αλχημείες που επιχειρεί η κυβέρνηση, θέλοντας να παρουσιάσει διαφορετική εικόνα τόσο στα δημόσια έσοδα, όσο και στις δαπάνες του μηνός Ιουλίου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή