Προς έγκριση νέας χρηματοδότησης της Ελλάδας από το ΔΝΤ

Προς έγκριση νέας χρηματοδότησης της Ελλάδας από το ΔΝΤ

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά τις αντιδράσεις κάποιων αναδυόμενων χωρών, και πρωτίστως της Βραζιλίας, που θεωρούν ότι το ΔΝΤ προσφέρει υπερβολική στήριξη προς την Ελλάδα, το Ταμείο προσανατολίζεται προς την έγκριση νέας χρηματοδότησης για τη χώρα μας, η οποία, όμως, αναμένεται να υπολείπεται του ενός τρίτου που ήταν η συνεισφορά του στο πλαίσιο του πρώτου Μνημονίου. Παρότι οι Ευρωπαίοι επιθυμούν και αυτή τη φορά σημαντική συμβολή του ΔΝΤ, συγκλίνουσες πληροφορίες φέρουν το ποσό που θα προσφέρει το ΔΝΤ να κυμαίνεται γύρω στα πέντε δισεκατομμύρια ευρώ, χωρίς, πάντως, αυτό να έχει οριστικοποιηθεί. Στο Ταμείο ελπίζουν ότι οι σχετικές διαδικασίες θα ολοκληρωθούν πριν από το τέλος Αυγούστου έτσι ώστε να συνεδριάσει έγκαιρα το Δ.Σ. στις αρχές Σεπτεμβρίου και να προχωρήσει στην εκταμίευση της πρώτης δόσης του νέου προγράμματος μέχρι τα μέσα του μηνός.

Στη χθεσινή πολύωρη και θυελλώδη συνεδρίαση του Δ.Σ. πέρα από τις αντιδράσεις των αντιπροσώπων της Βραζιλίας και της Ινδίας, τον σκεπτικισμό της για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας από το Ταμείο εξέφρασε και η Ρωσία. Το κλίμα ήταν βαρύ κυρίως λόγω της δημόσιας κριτικής που άσκησε τις προηγούμενες ημέρες ο αντιπρόσωπος της Βραζιλίας, Πάουλο Νογκουέιρα Μπατίστα, ο οποίος επέκρινε μάλιστα και την Κριστίν Λαγκάρντ την οποία ουσιαστικά κάλεσε να αποδείξει την αμεροληψία της, λέγοντας ότι έχει μια «ιδανική ευκαιρία» για να διαλύσει τις υποψίες που υπάρχουν για τη στάση της προς όφελος ευρωπαϊκών χωρών. Κύκλοι του Ταμείου τόνιζαν ότι ο Βραζιλιάνος εκπρόσωπος παραβίασε τον άγραφο νόμο περί εχεμύθειας που διέπει τη λειτουργία του Δ.Σ. Εφθασε μάλιστα στο σημείο να διαμηνύσει σε διεθνή ΜΜΕ ότι κινδύνευε η πλειοψηφία σχετικά με τη χρηματοδότηση της Ελλάδας. Η στάση του αυτή προκάλεσε την έντονη δυσφορία των Ευρωπαίων αντιπροσώπων, οι οποίοι υπογράμμισαν ότι η δημοσιοποίηση, και μάλιστα με τέτοιο τρόπο, προσωπικών απόψεων τη στιγμή που εξελίσσονται κρίσιμες διαπραγματεύσεις, δημιουργεί αβεβαιότητα και δυσχεραίνει τους χειρισμούς που γίνονται. Ο κ. Μπατίστα έχει και στο παρελθόν δημιουργήσει δύσκολες καταστάσεις. Μάλιστα, το ΔΝΤ είχε στείλει επιστολή στην κυβέρνηση της Βραζιλίας με την οποία την είχε ενημερώσει ότι η συμπεριφορά του δεν συνάδει με τον τρόπο λειτουργίας του Ταμείου. Η στάση τού εκάστοτε εκπροσώπου της Βραζιλίας έχει αυξημένη σημασία, και κατ’ επέκταση οι ευθύνες του είναι μεγαλύτερες, καθώς δεν μιλάει μόνο εκ μέρους μιας μεγάλης αναδυόμενης οικονομίας, αλλά είναι και επικεφαλής της επικράτειας της Λατινικής Αμερικής.

Οι αρμόδιοι αξιωματούχοι που ασχολούνται με την Ελλάδα, σε συνεννόηση με τη γενική διευθύντρια, παρουσίασαν στο Δ.Σ. σχεδιαγράμματα και ανέδειξαν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Πηγές του Ταμείου εκτιμούν πως η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να υποβάλει το επόμενο διάστημα αίτημα για νέο πρόγραμμα και χρηματοδοτική στήριξη, εξέλιξη που θα επιτρέψει στην τεχνική αποστολή του Ταμείου στην Αθήνα να εργασθεί για τη μετατροπή του αρχικού Μνημονίου και να προωθήσει τη συμπληρωματική χρηματοδότηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή