Σκέψεις για επαναγορά κρατικού χρέους με δάνεια από την Κίνα

Σκέψεις για επαναγορά κρατικού χρέους με δάνεια από την Κίνα

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοίγει ο δρόμος για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας από την Κίνα προκειμένου να τροφοδοτηθεί ο μηχανισμός επαναγοράς δημοσίου χρέους από τη δευτερογενή αγορά. Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας χθες στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ανέφερε ότι «ένα τρίτο κράτος επιτρέπει να διαμορφωθεί ένας τρίτος πυλώνας, ο οποίος μπορεί να τροφοδοτήσει τον μηχανισμό επαναγοράς δημοσίου χρέους στη δευτερογενή αγορά». Αν και ο υπουργός δεν κατονόμασε την Κίνα, ωστόσο κατά την ενημέρωση της Βουλής ξεκίνησε να μιλά για τη συνάντησή του με τον εκπρόσωπο της Κίνας στο ΔΝΤ για να καταλήξει στο «τρίτο κράτος».

Η Κίνα

Συγκεκριμένα ο κ. Βενιζέλος είπε ότι ερωτήθηκε από τον εκπρόσωπο της Κίνας: «Χώρες, όπως η Κίνα, που μπορεί να είναι οι ίδιες κάτοχοι ομολόγων, κομιστές ομολόγων, πού ανήκουν; Στον ιδιωτικό ή στον δημόσιο τομέα;».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα κράτος ή ομάδα κρατών έχει τη δυνατότητα να συστήσει ένα επενδυτικό fund και να δανείσει με χαμηλό επιτόκιο τη χώρα μας προκειμένου να αγοράσει ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά.

Επί της ουσίας ο μηχανισμός επαναγοράς μπορεί να προικοδοτηθεί και με κεφάλαια από τρίτο κράτος με αντικειμενικό σκοπό την εξασφάλιση πόρων για την επαναγορά μέρους του χρέους της από τη δευτερογενή αγορά.

Ο υπουργός Οικονομικών κατά την ενημέρωση της Βουλής ανέφερε ότι η Ελλάδα ανακουφίζεται εντυπωσιακά, γιατί μέχρι το 2020 «έχουμε καλυμμένα τα νώτα μας σε σχέση με τις δανειακές ανάγκες έναντι του διεθνούς ιδιωτικού τομέα». Σημείωσε δε ότι η ελληνική δανειακή σύμβαση θα ισχύει και για το μη εκταμιευθέν τμήμα του πρώτου δανείου. Δηλαδή, τα 45 δισ. που δεν έχουν εκταμιευθεί, και που ανήκουν στα 110 δισ. της αρχικής διευκόλυνσης, τώρα πλέον υπάγονται στο νέο χαμηλό επιτόκιο. Τα δε εκταμιευθέντα, τα οποία βασίζονται σε διακρατικού χαρακτήρα δάνεια και όχι στον μηχανισμό του EFSF, επιμηκύνονται ακόμη περισσότερο.

10ετής περίοδος χάριτος

Επίσης, όλη η νέα δημόσια βοήθεια συνοδεύεται από μια περίοδο χάριτος 10 ετών, κατά την οποία το ελληνικό Δημόσιο θα καταβάλλει τόκους αλλά δεν θα καταβάλλει χρεολύσια.

Ειδικότερα, για τα πέντε πρώτα χρόνια, δηλαδή μέχρι το 2016, το επιτόκιο θα είναι μικρότερο κατά μία μονάδα. Το μέσο επιτόκιο θα είναι κάτω από 5%, αλλά ειδικά για την πρώτη πενταετία, που είναι και η πενταετία της πολύ μεγάλης δυσκολίας και της πολύ μεγάλης προσπάθειας, το επιτόκιο θα κινείται στο όριο του 4%. Οπως σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών, «η Ευρωζώνη και συμπληρωματικά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επωμίζονται με ένα πρόσθετο βάρος της τάξης των 109 δισ. ευρώ, επιπλέον των 110 δισ. ευρώ. Αρα, αθροιστικά, αυτά που έχουμε στη διάθεσή μας είναι 110 συν 109, δηλαδή 219 δισ. ευρώ».

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι πρόκειται για ένα συγκλονιστικό ποσό στο οποίο δεν συμπεριλαμβάνεται το ποσό το οποίο είναι διαθέσιμο μέσω του EFSF προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ώστε να διασφαλισθεί η ρευστότητα και η χρηματοδότηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος εάν παραστεί ανάγκη στο διάστημα της μετάβασης από το παλαιό σχήμα στο νέο σχήμα.

Επιστρέφουν καταθέσεις

Τέλος, ενημέρωσε τη Βουλή ότι για πρώτη φορά αυτή την εβδομάδα επέστρεψαν καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες. Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε από το βήμα της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών την πρόσκλησή του προς τους Ελληνες καταθέτες και επενδυτές να καταθέσουν τα χρήματά τους στις ελληνικές τράπεζες. Ο υπουργός συνόδευσε το κάλεσμα αυτό με την απόλυτη διαβεβαίωση ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι το ασφαλέστερο στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή