Ανασύσταση φοροεισπρακτικού μηχανισμού

Ανασύσταση φοροεισπρακτικού μηχανισμού

3' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαρωτικές αλλαγές στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό προωθεί ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος με τροπολογία που κατέθεσε χθες στη Βουλή. Το σχέδιο για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής προβλέπει τοποθέτηση προϊσταμένων, διευθυντών και γενικών διευθυντών με απόφαση του υπουργού, ξεπερνώντας τον σκόπελο του ΑΣΕΠ, κατάργηση εφοριών, σύσταση νέων διευθύνσεων στην κεντρική υπηρεσία και κατάργηση των παλαιών, σύσταση εφορίας για τις μεγάλες επιχειρήσεις καθώς και άνοιγμα παλαιών μεγάλων φορολογικών υποθέσεων, από άμισθη επιτροπή επιθεωρητών.

Ειδικότερα προβλέπεται:

1. Τοποθέτηση υπαλλήλων με απόφαση του υπουργού.

Το ισχύον σύστημα επιλογής και τοποθέτησης προϊσταμένων οργανικών μονάδων επιπέδου τμήματος, υποδιεύθυνσης ή διεύθυνσης, καθ’ όλη τη διάρκεια του Μεσοπροθέσμου, αλλάζει, και η επιλογή, τοποθέτηση και αντικατάσταση των υπαλλήλων θα γίνεται με απόφαση του υπουργού Οικονομικών. Η θητεία τους θα είναι για έναν χρόνο και θα μπορεί να ανανεώνεται μία η περισσότερες φορές ή να διακόπτεται πριν από τη λήξη της. Μαζί με την απόφαση της τοποθέτησης καθορίζονται ποσοτικοί και ποιοτικοί στόχοι για κάθε οργανική μονάδα, οι οποίοι ελέγχονται ανά τρίμηνο.

Οι οργανικές μονάδες στις οποίες θα εφαρμοσθεί το μέτρο αυτό είναι:

– Η Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Ελέγχων και Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων

– Η Γενική Διεύθυνση Τελωνείων και Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης

– Ολες οι υπηρεσίες του ΣΔΟΕ

– Οι ελεγκτικές υπηρεσίες των τελωνείων και τα τελωνεία πρώτης τάξης

– Τα Διαπεριφερειακά Ελεγκτικά Κέντρα καθώς και τα Περιφερειακά Ελεγκτικά Κέντρα

– Η επιχειρησιακή μονάδα είσπραξης

– Η ΔΟΥ μεγάλων επιχειρήσεων

– Οι 36 επιλεγμένες εφορίες όπου υπάρχει το μεγαλύτερο ποσοστό οικονομικής δραστηριότητας και συμβάλλουν κατά 75% στα συνολικά έσοδα των εφοριών.

2. Εφορία Μεγάλων Επιχειρήσεων.

Η Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία Φορολογίας Ανωνύμων Βιομηχανικών Εταιρειών (ΦΑΒΕ) μετονομάζεται σε ΔΟΥ Μεγάλων Επιχειρήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες στη σούπερ ΔΟΥ θα υπαχθούν οι 1.000 μεγαλύτερες επιχειρήσεις από όλη την Ελλάδα με τζίρο άνω των 40 εκατ. ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών θα λάβει υπόψη του τα στοιχεία του 2010 και με βάση αυτά θα μεταφερθούν στη νέα εφορία οι μεγάλες επιχειρήσεις. Αντίθετα, όσες επιχειρήσεις υπάγονταν μέχρι σήμερα στη ΔΟΥ ΦΑΒΕ και δεν θα υπάγονται στη ΔΟΥ μεγάλων επιχειρήσεων θα μεταφερθούν στη νέα ΔΟΥ ΦΑΕ Αθηνών που στην ουσία είναι η παλαιά ΦΑΕΕ.

Ο προϊστάμενος της μεγαλύτερης στη χώρα εφορίας θα έχει υπεραρμοδιότητες αφού θα συσταθεί υποδιεύθυνση ελέγχων, υποδιεύθυνση φορολογίας και διοικητικής μέριμνας καθώς και αυτοτελές τμήμα επιχειρησιακού σχεδιασμού και τμήμα σχέσεων με τους φορολογουμένους και συμβουλευτικών υπηρεσιών.

3. Κατάργηση εφοριών.

Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών μπορεί να μετατρέπεται εφορία ή τελωνείο από πρώτης τάξεως σε δεύτερης τάξεως ή σε αυτοτελές γραφείο είτε να καταργείται κατά περίπτωση. Στις προθέσεις του υπουργείου Οικονομικών είναι εντός του τρέχοντος έτους να συγχωνευθούν – καταργηθούν οι πρώτες εφορίες και εντός του 2012 να καταργηθούν περί τις 200 εφορίες.

4. Νέες διευθύνσεις στην κεντρική υπηρεσία.

Η Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Ελέγχων μετονομάζεται σε Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Ελέγχων και Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων. Στη νέα γενική διεύθυνση θα υπάγονται:

α) Διεύθυνση Επιχειρησιακού Σχεδιασμού

β) Διεύθυνση Ελέγχων

γ) Διεύθυνση Πολιτικής Εισπράξεων

δ) Διεύθυνση Παρακολούθησης Νομικών Υποθέσεων και Είσπραξης

ε) Διεύθυνση Φορολογικής Συμμόρφωσης

στ) Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης. Η μονάδα αυτή θα είναι αποκεντρωμένη και θα είναι αρμόδια για την επιδίωξη είσπραξης μεγάλων οφειλών οπουδήποτε στην επικράτεια. 5. Ανοίγουν παλαιές υποθέσεις.

Με στόχο τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου, αποφασίστηκε ορισμένες παλαιές υποθέσεις να επανελεγχθούν. Στη διάταξη που προστέθηκε στο πολυνομοσχέδιο τονίζεται ότι «συστήνεται στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικής Επιθεώρησης άμισθη επιτροπή για εξέταση παλαιών υποθέσεων». Η επιτροπή εισηγείται σχετικά στον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, ο οποίος θα αποφασίσει για τον περαιτέρω έλεγχο ή μη αυτών. Επί της ουσίας ο γενικός επιθεωρητής αναλαμβάνει ουσιαστικό ρόλο στο υπ. Οικονομικών όπου θα αποφασίσει τον περαιτέρω έλεγχο σπουδαίων υποθέσεων για τις οποίες υπάρχουν ενδείξεις φοροδιαφυγής ή ο έλεγχος δεν ήταν σε βάθος.

Παντοδύναμοι επιθεωρητές

Απευθείας στον υπουργό Οικονομικών θα υπάγεται η Οικονομική Επιθεώρηση. Κύρια αποστολής της είναι: α) ο διαχειριστικός έλεγχος και ο οικονομικός έλεγχος των δημόσιων υπόλογων και δημόσιων διαχειρίσεων, β) η καθοδήγηση και η εποπτεία καθώς και η διενέργεια ελέγχων όλων των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, γ) η διενέργεια διοικητικών ερευνών και ανακρίσεων για καταγγελλόμενα αδικήματα που διαπράττονται από υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών, δ) ο έλεγχος των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών.

Στις αρμοδιότητες των οικονομικών επιθεωρητών περιλαμβάνεται και η διενέργεια ελέγχων σε δήμους, νομικά πρόσωπα ιδιωτικού και δημοσίου δικαίου, σε επιχειρήσεις του Δημοσίου που λειτουργούν με τη μορφή Α.Ε. καθώς και σε επιχειρήσεις με τις οποίες το υπουργείο Οικονομικών συνδέεται με σύμβαση, ακόμα και σχολές συλλόγων και σωματεία κοινωνικών, πολιτικών και αθλητικών σκοπών που επιχορηγούνται από το κράτος, καθώς και στις ΔΕΚΟ.

Οι οικονομικοί επιθεωρητές θα έχουν πρόσβαση σε κάθε πληροφορία ή στοιχείο που αφορά ή είναι χρήσιμο για την άσκηση του έργου τους, μη υποκείμενοι στους περιορισμούς της νομοθεσίας περί φορολογικού, τραπεζικού, χρηματιστηριακού και επιχειρηματικού απορρήτου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή