Βουτιά 20% της εγχώριας ταξιδιωτικής κίνησης φέτος

Βουτιά 20% της εγχώριας ταξιδιωτικής κίνησης φέτος

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μειωμένος κατά 14% ήταν το πρώτο εξάμηνο του έτους ο αριθμός των ατόμων που διακινήθηκαν αεροπορικώς εντός της χώρας σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι, δείγμα της κρίσης που έχει ενσκήψει στον εγχώριο τουρισμό.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα τελευταία συγκεντρωτικά στοιχεία, στο διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου ταξίδεψαν αεροπορικώς με εσωτερικές πτήσεις σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας 2,6 εκατ. άτομα όταν το ίδιο διάστημα πέρυσι είχαν ταξιδέψει περισσότερα από 3 εκατ. άτομα. Πάντως, τους επόμενους μήνες δεν αποκλείεται να κλείσει η ψαλίδα της μείωσης καθώς με εσωτερικές πτήσεις το καλοκαίρι ταξιδεύει και σημαντικός αριθμός ξένων τουριστών.

Η πτώση του εγχώριου τουρισμού είναι εμφανής και στις μέχρι στιγμής μετακινήσεις με πλοίο, που παρουσιάζουν, επίσης, κάμψη. Πτώση σημειώνουν και οι κρατήσεις σε ξενοδοχεία που λειτουργούν σε προορισμούς που προσελκύουν κυρίως Ελληνες τουρίστες. Σε κάποιες περιοχές καταγράφεται και περιορισμός των ημερών που διαμένουν οι τουρίστες στα καταλύματα ενώ πτωτική πορεία σημειώνουν και οι καταναλώσεις.

Οι τουριστικοί φορείς εκτιμούν ότι η πτώση της τουριστικής κίνησης θα συνεχισθεί και στο υπόλοιπο της σεζόν. Μάλιστα, για το σύνολο του έτους προβλέπουν ότι η μείωση της εγχώριας ταξιδιωτικής κίνησης θα ανέλθει σε ποσοστό 20% σε σχέση με το 2010. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να περιορίσει τα οφέλη σε επίπεδο αφίξεων και εισπράξεων που προκύπτουν κατά τη φετινή σεζόν από την αύξηση της εισερχόμενης τουριστικής κίνησης. Σύμφωνα με στοιχεία απ’ όλα τα αεροδρόμια της χώρας, η αύξηση των αφικνούμενων επιβατών από το εξωτερικό στο πρώτο εξάμηνο του έτους παρουσίασε άνοδο της τάξης του 7,4% σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι, ξεπερνώντας τα 5,3 εκατ.

Τα αρνητικά γεγονότα στις χώρες της βόρειας Αφρικής, η δραστηριοποίηση νέων αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους και ήδη υφισταμένων στην ελληνική αγορά με νέες πτήσεις, αλλά και η διατήρηση των τιμών από τους ξενοδόχους σε ανταγωνιστικά επίπεδα σε σύγκριση με άλλους προορισμούς, αποτελούν τους βασικότερους λόγους ενίσχυσης της τουριστικής κίνησης από το εξωτερικό κατά τη φετινή χρονιά στη χώρα μας.

Στον αντίποδα, τα επεισόδια στην Αθήνα τον Ιούνιο προκάλεσαν κραδασμούς στην τουριστική αγορά. Οι επιπτώσεις από τις διαδηλώσεις αφορούσαν ακυρώσεις κρατήσεων και πάγωμα του ενδιαφέροντος για νέες κρατήσεις, κυρίως σε ξενοδοχεία της πρωτεύουσας. Ακυρώσεις σημειώθηκαν και στον χώρο των συνεδρίων. Επίσης, παρατηρήθηκε μείωση στον ρυθμό των κρατήσεων σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Η μορφή των κινητοποιήσεων των ιδιοκτητών ταξί με τον αποκλεισμό αεροδρομίων και λιμανιών αποτέλεσε έναν επιπλέον λόγο δυσφήμησης του ελληνικού τουριστικού προορισμού στο εξωτερικό αλλά και ταλαιπωρίας των ταξιδιωτών.

Πάντως, παρά τα όποια προβλήματα, οι μέχρι στιγμής εκτιμήσεις, βάσει των σημερινών δεδομένων, δεν δείχνουν ότι μπορεί να αντιστρέψουν το θετικό αποτέλεσμα για τη φετινή χρονιά σε ό,τι αφορά τις αφίξεις ξένων επισκεπτών και της εισροής των εσόδων από τον εισερχόμενο τουρισμό.

Συνέδρια μεγάλων εταιρειών στην Ελλάδα

Μπορεί τα επεισόδια στην Αθήνα να προκάλεσαν ορισμένες ακυρώσεις συνεδρίων και εταιρικών συναντήσεων, αλλά υπάρχουν και αρκετά σημαντικά ονόματα ξένων επιχειρηματικών ομίλων που δεν άλλαξαν τα σχέδιά τους για την πραγματοποίηση των εκδηλώσεών τους στην Ελλάδα.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, στα τέλη Αυγούστου οι επικεφαλής της Chanel και περισσότεροι από 20 μάνατζερ του γνωστού οίκου μόδας θα πραγματοποιήσουν την εταιρική τους συνάντηση σε ξενοδοχείο 5 αστέρων της Μυκόνου.

Τον Σεπτέμβριο η Vodafone Ιταλίας με 1.600 στελέχη της και η αμερικανικών συμφερόντων Starwood με 3.000 άτομα θα πραγματοποιήσουν εταιρικές τους συναντήσεις στην Πελοπόννησο. Στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί τον ίδιο μήνα το Ευρωπαϊκό Συνέδριο Αγγειοχειρουργικής με τη συμμετοχή 2.000 ατόμων. Τον Σεπτέμβριο θα πραγματοποιηθεί και το Διεθνές Συνέδριο Μαιευτικής και Γυναικολογίας του Royal College με τη συμμετοχή 1.500 ατόμων. Ο γαλλικών συμφερόντων όμιλος της Lafarge θα πραγματοποιήσει εταιρική συνάντηση στελεχών του, επίσης τον προσεχή Σεπτέμβριο, στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πολυεθνικός όμιλος της Οriflame -με ετήσιες πωλήσεις 1,5 δισ. ευρώ- θα πραγματοποιήσει στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2013 «απόβαση» στη Ρόδο καθώς έχει προγραμματίσει το ετήσιο συνέδριό του με τη συμμετοχή 4.700 ατόμων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή