Στα πρότυπα του Μονακό η αξιοποίηση του Ελληνικού

Στα πρότυπα του Μονακό η αξιοποίηση του Ελληνικού

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αγώνα δρόμου αποδύονται οι αρμόδιοι φορείς ώστε να γίνουν τα πρώτα βήματα αξιοποίησης των ακινήτων του Δημοσίου, καθώς μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα πρέπει να έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες εκμετάλλευσης μέρους αυτών είτε μέσω πώλησης είτε μέσω παραχώρησης εκμετάλλευσης, όντας μέρος του σχεδίου αποκρατικοποιήσεων που έχει συμφωνηθεί με την τρόικα. Υπενθυμίζεται ότι αναμένεται η τελική λίστα του πρώτου πακέτου δημόσιων ακινήτων προς αξιοποίηση, εντός της οποίας θα περιλαμβάνεται βέβαια και η έκταση του Ελληνικού.

Αναφορικά με την τελευταία, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ανώνυμης εταιρείας Ελληνικό Α.Ε., κ. Σπύρος Πολλάλη, στο πρακτορείο Reuters, η κυβέρνηση έχει προκρίνει τη λύση της διαγωνιστικής διαδικασίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο διαγωνισμός θα προκηρυχθεί τον Σεπτέμβριο με στόχο την προσέλκυση περισσότερων επενδυτών. Ετσι, αποκλείεται -εκτός απροόπτου- το ενδεχόμενο διακρατικής συμφωνίας με την κυβέρνηση του Κατάρ, στο πλαίσιο σχετικού μνημονίου που είχε υπογραφεί προ μερικών μηνών και που θα απέφερε έσοδα της τάξεως των 5 δισ. ευρώ από την επένδυση στο Ελληνικό. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι το Κατάρ δεν θα συμμετάσχει στη διαγωνιστική διαδικασία, ωστόσο είναι προς το παρόν πρόωρο να εκτιμηθεί. «Υπήρξε ένα διάστημα που πραγματοποιούνταν συζητήσεις για την υπογραφή συμφωνίας απευθείας μεταξύ των δύο κυβερνήσεων. Η πιο πρόσφατη σκέψη είναι να πάμε σε διαγωνισμό», ανέφερε ο κ. Πολλάλης χαρακτηριστικά. Ο τελευταίος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ στις ΗΠΑ, ανέλαβε επικεφαλής της Ελληνικό Α.Ε. τον Ιούνιο.

Σημειώνεται ότι το προς αξιοποίηση ακίνητο του Ελληνικού αποτελεί το βασικότερο από τα προς εκμετάλλευση ακίνητα του κράτους, στο πλαίσιο του σχεδίου αποκρατικοποιήσεων που αποσκοπεί στην άντληση εσόδων 50 δισ. ευρώ έως το 2015 και τα οποία θα διοχετευθούν προς την κατεύθυνση της μείωσης του δημόσιου χρέους της χώρας. Η επιτροπή αποκρατικοποιήσεων επέλεξε τον προηγούμενο Μάρτιο τη Citigroup και την Τράπεζα Πειραιώς ως συμβούλους για το έργο του Ελληνικού.

Ωστόσο, προς το παρόν ο άγνωστος Χ εξακολουθεί να είναι το τι ακριβώς θα επιχειρηθεί να γίνει στο Ελληνικό. Οι προτάσεις είναι αρκετές, ωστόσο φαίνεται πως η επικρατέστερη, με βάση και όσα δήλωσε ο κ. Πολλάλης, θα είναι η ανάπτυξη μιας περιοχής από ζώνες κατοικίας, τουριστικές και εμπορικές επενδύσεις κατά μήκος μιας μαρίνας, στα πρότυπα του Πριγκιπάτου του Μονακό. Ασφαλώς, «σκόπελος» και μάλιστα σημαντικός παραμένουν οι δημοτικές αρχές της ευρύτερης περιοχής, που εξακολουθούν να εμφανίζονται κάθετα αντίθετες σε κάθε σχέδιο παραχώρησης της έκτασης σε ιδιώτες. Ενας από τους στόχους του κ. Πολλάλη, λοιπόν, είναι να κάμψει τις αντιρρήσεις των δήμων, και επ’ αυτού επισημαίνει ότι έχει αποδειχθεί πολλάκις στο παρελθόν ότι το κράτος δεν μπορεί να συντηρήσει δημόσιες εκτάσεις. Βέβαια, το Δημόσιο φιλοδοξεί να συμμετάσχει στην κοινοπραξία που θα αναλάβει την εκμετάλλευση της έκτασης, με την επένδυση να έχει ως απώτερο στόχο την ανάπτυξη της οικονομίας σε μακροπρόθεσμη βάση και όχι να λειτουργήσει ως μια πρόσκαιρη λύση κάλυψης των ελλειμμάτων.

Οπως εύλογα αντιλαμβάνεται κανείς, πέραν του Ελληνικού, τα δημόσια ακίνητα που προκρίνονται σε πρώτη φάση έχουν έντονο τουριστικό και παραθεριστικό ενδιαφέρον. Προτού όμως προχωρήσει η αξιοποίησή τους, απαιτούνται αρκετά ακόμα βήματα, αρχής γενομένης από την ανάγκη να καταστούν ελκυστικά προς τους επενδυτές μέσω της εκπόνησης των απαιτούμενων πολεοδομικών μελετών. Συγκεκριμένα, οι μελέτες θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους τον συντελεστή δόμησης 0,2 για τουρισμό-αναψυχή, 0,3 για επιχειρηματικά πάρκα και 0,4 για θεματικά πάρκα-εμπορικά κέντρα. Μάλιστα, με προεδρικό διάταγμα μπορεί να τροποποιείται το περιεχόμενο των γενικών κατηγοριών χρήσεων γης που θέτει ο Εφαρμοστικός. Σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο, ο αιγιαλός και η παραλία επιτρέπεται να παραχωρηθούν απευθείας στον επενδυτή για διάστημα 50 ετών, ενώ τίθεται «πλαφόν» 60 ημερών στην έκδοση οικοδομικής άδειας. Καθιερώνεται, επίσης, το «δικαίωμα της επιφάνειας» επί δημοσίων κτημάτων, σύμφωνα με το οποίο ο ιδιώτης επενδυτής αποκτά εμπράγματο δικαίωμα σε κτιριακές και άλλες εγκαταστάσεις που ανεγείρονται πάνω σε ακίνητο το οποίο δεν αποτελεί δική του ιδιοκτησία. Την κυριότητα του ακινήτου έχει το Δημόσιο, αλλά ο επενδυτής το εκμεταλλεύεται έναντι τιμήματος (εδαφονόμιο) που καταβάλλει στον ιδιοκτήτη. Η διάρκεια αυτού του δικαιώματος ξεκινά από τα πέντε χρόνια και μπορεί να φτάσει τα 50 έτη, με δυνατότητα παράτασης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή