Εξι κινήσεις κατά της φοροδιαφυγής προσεχώς

Εξι κινήσεις κατά της φοροδιαφυγής προσεχώς

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαρωτικές αλλαγές στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, κατάργηση εφοριών, σχέδιο για τον περιορισμό τoυ λαθρεμπορίου καυσίμων, πρόσληψη ιδιωτών για τον εντοπισμό των οφειλετών του Δημοσίου και ηλεκτρονικά τιμολόγια για τους επιτηδευματίες, περιλαμβάνονται στο σχέδιο του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, στην προσπάθεια να περιορίσει τη φοροδιαφυγή.

Στόχος, όπως αναφέρουν στελέχη που πρόσκεινται στον υπουργό Οικονομικών, είναι στο νέο επικαιροποιημένο μνημόνιο να μπορέσει η κυβέρνηση να εγγράψει έσοδα από τη φοροδιαφυγή ύψους δύο δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Βενιζέλος προσπαθεί μέχρι την άφιξη των επικεφαλής της τρόικας να έχει έτοιμο ένα αναλυτικό σχέδιο και ψηφισμένες ορισμένες διατάξεις που θα οδηγήσουν στον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Ειδικότερα το σχέδιο του υπουργού Οικονομικών προβλέπει:

1. Με στόχο την περιστολή της έκδοσης και διακίνησης πλαστών τιμολογίων θα εφαρμοσθεί νέο σύστημα αυτοματοποιημένης καταγραφής της έκδοσης και διακίνησης τιμολογίων, αλλά και αποδείξεων λιανικής. Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο σύστημα θα ανακοινωθεί την ερχόμενη εβδομάδα από τον υπουργό Οικονομικών. Θα επιτρέψει στο υπουργείο Οικονομικών να έχει άμεση και πλήρη ενημέρωση, για τα στοιχεία κάθε νέου τιμολογίου και τις συνολικές ημερήσιες εισπράξεις λιανικής.

Σύμφωνα με παράγοντες, τα τιμολόγια που εκδίδονται με μηχανογραφικό τρόπο θα αποστέλλονται αυτομάτως, με ηλεκτρονική μέθοδο (μέσω Διαδικτύου) στο υπουργείο Οικονομικών όπου και θα αποθηκεύονται. Κάθε επιχείρηση θα πρέπει να προσαρμόσει το υφιστάμενο λογισμικό σύστημα προκειμένου τα τιμολόγια να αποστέλλονται την ίδια στιγμή στο ειδικό πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου Οικονομικών.

2. Μέτρα για την πάταξη του λαθρεμπορίου στα καύσιμα λαμβάνει άμεσα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Τα βυτιοφόρα καθώς και τα μικρά πλοία εφοδιασμού καυσίμων θα παρακολουθούνται με GPS, ενώ σε όλα τα πρατήρια θα εγκατασταθεί σύστημα εισροών -εκροών. Σημειώνεται πάντως ότι αρκετά πρατήρια έχουν ήδη εγκαταστήσει το ανωτέρω σύστημα Τα ηλεκτρονικά συστήματα των πρατηρίων θα συνδεθούν ηλεκτρονικά, με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων όπου θα παρακολουθούνται όλες οι συναλλαγές.

3. Αμεση πρόσληψη 100 ιδιωτών που θα συνδράμουν στον εντοπισμό των 15.000 μεγάλων οφειλετών του Δημοσίου που χρωστούν συνολικά 37 δισ. ευρώ. Το σχέδιο για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών προβλέπει ότι καθένας από τους 100 ιδιώτες που θα προσληφθούν, με διαδικασίες εξπρές θα αναλάβει 150 μεγαλοοφειλέτες (φυσικά και νομικά πρόσωπα) που χρωστούν στο Δημόσιο πάνω από 150.000 ευρώ ο καθένας τους.

4. Σύσταση εφορίας για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Ηδη στο πολυνομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή περιλήφθηκε διάταξη για τη δημιουργία super ΔΟΥ στην οποία θα υπάγονται οι 1.000 μεγαλύτερες επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 40 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών μπορεί να μετατρέπεται εφορία ή τελωνείο από πρώτης τάξεως σε δεύτερης τάξεως ή σε αυτοτελές γραφείο είτε να καταργείται κατά περίπτωση. Στις προθέσεις του υπουργείου Οικονομικών είναι εντός του τρέχοντος έτους να συγχωνευθούν – καταργηθούν οι πρώτες εφορίες και εντός του 2012 να καταργηθούν περί τις 200 εφορίες.

5. Συστήνεται επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης. Η μονάδα αυτή θα είναι αποκεντρωμένη και θα είναι αρμόδια για την επιδίωξη είσπραξης μεγάλων οφειλών οπουδήποτε στην επικράτεια. Ο προϊστάμενος της μονάδας αυτής θα έχει όλες τις αρμοδιότητες που έχει ένας προϊστάμενος εφορίας και θα διαρθρώνεται σε 4 τμήματα.

6. Αποφασίστηκε ο επανέλεγχος παλαιών υποθέσεων. Ειδικότερα, άμισθη επιτροπή θα αναλάβει την εξέταση παλαιών υποθέσεων, με σκοπό τον περαιτέρω ή μη έλεγχο αυτών, για τις οποίες, λόγω παλαιότητας και αμφίβολης απόδοσης ωφελημάτων για το Δημόσιο ή διαπίστωσης παραπτωμάτων, ο έλεγχος κρίνεται ατελέσφορος. Η επιτροπή θα εισηγείται σχετικά στον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, ο οποίος θα αποφασίζει για τον περαιτέρω έλεγχο ή μη αυτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή