Η Μονή Πεντέλης επενδύει 1 δισ. ευρώ σε φωτοβολταϊκά

Η Μονή Πεντέλης επενδύει 1 δισ. ευρώ σε φωτοβολταϊκά

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επένδυση στον τομέα της παραγωγής ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών συστημάτων, που αναμένεται να προσεγγίσει το 1 δισ. ευρώ, δρομολογεί το τελευταίο διάστημα η Μονή Πεντέλης, με την ενεργό αρωγή και της Εκκλησίας της Ελλάδος. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο φορείς απηύθυναν πρόσφατα πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος σε ιδιώτες επενδυτές για την αξιοποίηση έκτασης, που σύμφωνα με πληροφορίες προσεγγίζει τα 30.000 στρέμματα. Η έκταση βρίσκεται στην Πεντέλη και ανήκει στην Ιερά Μονή Πεντέλης. Από την πλευρά της ΕΚΥΟ (Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών) πάντως επισημαίνεται ότι η πρωτοβουλία ανήκει αποκλειστικά στη Μονή Πεντέλης.

Κατά τη διαδικασία της πρόσκλησης ενδιαφέροντος συμμετείχαν αρκετές επιχειρήσεις, από τις οποίες εν τέλει προέκυψε ένα επενδυτικό σχήμα, με τη συμμετοχή των τριών κατασκευαστικών ομίλων και ενός ακόμα από συναφή κλάδο. Οι όμιλοι διαπραγματεύονται την αξιοποίηση της έκτασης, με στόχο την αξιοποίηση ενός μικρού ποσοστού αυτής, της τάξεως του 10-15%, που ενδείκνυται για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, καθώς πρόκειται για σημεία που έχουν αποχαρακτηριστεί και δεν είναι σε καμία περίπτωση δασικά. Συνολικά αναμένεται ετήσια παραγωγή έως και 300 MW, ενώ δεδομένου του μεγέθους της επένδυσης, αναμένεται να αξιοποιηθεί και η διαδικασία του fast track.

Στόχος των εκκλησιαστικών αρχών είναι η αποκόμιση σημαντικών εσόδων από την παραχώρηση της εκμετάλλευσης της έκτασης, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για κοινωφελείς σκοπούς και φιλανθρωπίες. Αντίστοιχα, ένα μέρος των εσόδων που θα αποκομίζουν οι όμιλοι από την παραγωγή ενέργειας, θα διατίθεται για ενέργειες αναδασώσεων. Οπως αναφέρουν στελέχη των ομίλων, υφίστανται διαβεβαιώσεις από την πλευρά της Εκκλησίας ότι η έκταση πληροί τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και ότι το έργο είναι υλοποιήσιμο, ενώ και οι ίδιοι οι ιδιώτες εκτιμούν ότι οι απαιτούμενες άδειες μπορούν να εξασφαλιστούν και τα όποια εμπόδια να υπερκεραστούν.

Οπως αναφέρει στην «Κ» ο αρχιμανδρίτης π. Αντώνιος Αβραμιώτης, ο οποίος ανέλαβε προ ολίγων μηνών καθήκοντα διευθυντή Οικονομικών της ΕΚΥΟ, η Εκκλησία μελετά τη συνεργασία με επενδυτές για την αξιοποίηση ακινήτων της, έπειτα από δημόσιους διαγωνισμούς, ώστε να ενισχύσει το κοινωφελές της έργο και να χρηματοδοτηθούν οι σχετικές δράσεις που αναλαμβάνει.

Πάντως, όπως ανέφερε και προ ολίγων ημερών ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, στο πλαίσιο συνάντησής του με τον υπουργό Οικονομικών και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, κ. Ευ. Βενιζέλο, η ιεραρχία θα προσφέρει βοήθεια στην οικονομική κρίση.

Εκκλησιαστική περιουσία

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης προέκυψε επίσης ότι η εκκλησιαστική περιουσία δεν θα ενταχθεί στο Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας, ενώ κυβέρνηση και Εκκλησία της Ελλάδος μελετούν τη δημιουργία ενός ειδικού ταμείου που θα αναλάβει σε πρώτη φάση την καταγραφή κι εν συνεχεία την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Αλλωστε, ο Αρχιεπίσκοπος έχει θέσει εκ νέου υπόψη του οικονομικού επιτελείου, την πρόταση για αποδέσμευση της «αιχμάλωτης» από το κράτος περιουσίας, με στόχο τα έσοδα από την αξιοποίησή της να τα διαχειρίζεται το Ταμείο Εκκλησιαστικής Πρόνοιας και να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για φιλανθρωπικό έργο. Σημειώνεται ότι τα περίπου 800 ακίνητα που διαθέτει η Εκκλησία της Ελλάδος είναι κυρίως οικόπεδα και κτίρια γραφείων και βρίσκονται ως επί το πλείστον στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Συνολικά βέβαια η εκκλησιαστική ακίνητη περιουσία είναι πολλαπλάσια, ωστόσο τα εν λόγω ακίνητα είναι ιδιοκτησία των κατά τόπους Ιερών Μονών, Ενοριών και Μητροπόλεων, που έχουν και την ευθύνη της διαχείρισής τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή