Κίνηση «δεν πληρώνω» στα Ταμεία του Τύπου

Κίνηση «δεν πληρώνω» στα Ταμεία του Τύπου

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ώρα που για το ΙΚΑ η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και η διοίκησή του φαίνονται αποφασισμένες να προχωρήσουν στη διαδικασία λήψης αναγκαστικών μέτρων για την είσπραξη τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ από το σύνολο των 6 δισ. ληξιπρόθεσμων οφειλών, στον χώρο των ασφαλιστικών ταμείων του Τύπου μια ιδιότυπη κίνηση, τύπου «δεν πληρώνω», συνεχίζει να αναπτύσσεται ανενόχλητη.

Μάλιστα, σε πρόσφατες συναντήσεις τις οποίες προκάλεσαν οι ενώσεις εργαζομένων Τύπου με τα ασφαλιστικά ταμεία του κλάδου, αναδείχθηκαν οι κίνδυνοι που προκαλούνται για την απρόσκοπτη καταβολή των συντάξεων από συνεχιζόμενη αδιαφορία μιας σειράς εκδοτών στον χώρο του αθλητικού Τύπου. Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, η πλειονότητα των αθλητικών εφημερίδων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, την τελευταία διετία, αδιαφορεί παντελώς και δεν καταβάλλει τις ασφαλιστικές εισφορές του προσωπικού που απασχολεί. Κι όχι μόνο δεν διευθετεί τις οφειλές που εξασφαλίζουν το κόστος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης του προσωπικού των συγκεκριμένων εφημερίδων, αλλά αξιοποιεί και όλα τα συγκριτικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που παρέχει η μείωση του εργατικού κόστους.

Φυσικά το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τον αθλητικό Τύπο. Είναι ευρύτερο και δεν συναρτάται μόνο με την οικονομική συγκυρία και την κρίση στον Τύπο. Η δυνατότητα να συνεχίζει κάποιος απρόσκοπτα την απασχόληση προσωπικού χωρίς να καταβάλλει εισφορές υποβοηθείται σε μεγάλο βαθμό και από τον τρόπο εισροής του αγγελιοσήμου σε μια ενιαία δεξαμενή από την οποία μπορούν να ευνοηθούν άπαντες. Η μαύρη ανασφάλιστη εργασία στον χώρο του Τύπου ενισχύεται και από την έλλειψη ανταποδοτικής σχέσης ανάμεσα στα ποσά που καταβάλλουν οι συνεπείς επιχειρήσεις και την ασφαλιστική κάλυψη του προσωπικού τους αλλά και από τη δυσκολία της Πολιτείας να αντιστοιχίσει ξανά τα ασφαλιστικά έσοδα με τις δραματικές αλλαγές στην αγορά εργασίας.

Επιπλέον, η ανοχή απέναντι στους εκδότες που δεν καταβάλλουν εισφορές προκαλεί, εντέλει, τεράστιες στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό και επιταχύνει δυσάρεστες εξελίξεις και στα εργασιακά με ό,τι αυτό μπορεί να σηματοδοτήσει για τη μείωση προσωπικού και μισθών στον κλάδο των ΜΜΕ. Διότι ο εκδότης που καταβάλλει κανονικά τους οφειλόμενους πόρους στο Ταμείο, αλλά αντιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο σε σύγκριση με εκείνον που επιβιώνει σε βάρος της κοινωνικής ασφάλισης, θα αναζητήσει αλλιώς τους τρόπους εξισορρόπησης της ζημίας.

Η λύση πρέπει να αναζητηθεί στην εξασφάλιση μιας νέας ανταποδοτικότητας των πόρων που καταβάλλει κάθε επιχείρηση με τους ασφαλισμένους που ασφαλίζει. Μια τέτοια ανταποδοτικότητα που μπορεί να συνδυαστεί και με προκαταβολική είσπραξη οφειλών από τα Ταμεία (ΤΣΠΕΑΘ και ΕΔΟΕΑΠ) θα αποτελέσει όχι μόνο εξυγιαντική αλλά και τονωτική ένεση για τα Ταμεία του Τύπου. Περιθώρια δεν υπάρχουν. Η ίδια η ΠΟΕΣΥ, μετά τις συναντήσεις με τους επικεφαλής των ασφαλιστικών φορέων, επισήμανε ότι οι πόροι στερεύουν. Οχι μόνο γιατί σήμερα είναι καταγεγραμμένοι 700 άνεργοι δημοσιογράφοι, τεχνικοί και διοικητικοί. Επιπλέον για το 2011 οι ασφαλιστικές εισφορές μειώθηκαν 30% έναντι του 2010, η εισφοροδιαφυγή είναι εκτεταμένη, ενώ η μείωση από το αγγελιόσημο (εξαιτίας της μείωσης της διαφημιστικής δαπάνης αλλά και ένεκα της μη απόδοσής του) άγγιξε το 32%. Και ακόμη οι αναδιαρθρώσεις στον χώρο του Τύπου είναι μόνο στην αρχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή