«Αρμαγεδδών» στις τραπεζικές κεφαλαιοποιήσεις

«Αρμαγεδδών» στις τραπεζικές κεφαλαιοποιήσεις

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με 15,8 δισ. ευρώ θα μπορούσε κανείς σήμερα να ελέγξει το σύνολο του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, καθώς σε αυτό το ποσό αποτιμάται πλέον η κεφαλαιοποίηση του κλάδου. Σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2007, όταν ο Γενικός Δείκτης του χρηματιστηρίου είχε κάνει το τελευταίο peak του, οι απώλειες διαμορφώνονται στα 70 δισ. ευρώ.

Καθίζηση

«Η καθίζηση των τραπεζικών μετοχών οφείλεται καταρχήν στη γενικότερη εικόνα της αγοράς, αλλά επιπλέον και σε ορισμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως οι αυξημένες επισφάλειες των χαρτοφυλακίων, η μείωση της αξίας των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, ο περιορισμός των εσόδων των τραπεζών από τις θυγατρικές τους εντός κι εκτός συνόρων, καθώς και η αύξηση του κόστους των καταθέσεων» εξηγεί στην «Κ» ο κ. Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος ανάλυσης της Πήγασος ΑΕΠΕΥ.

Οι ισχύουσες οικονομικές συνθήκες δεν προοιωνίζονται βελτίωση του κλίματος. Αναλυτές εκφράζουν την ανησυχία τους για τη συμμετοχή των τραπεζών στο σχέδιο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και για το κόστος που αυτές θα αναλάβουν. Και όπως συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές, αυτή τη στιγμή η αγορά προεξοφλεί το χειρότερο σενάριο, ενδεχομένως σε μια προσπάθεια να χαμηλώσει κατ’ αυτόν τον τρόπο τον πήχυ.

Η αλλοτινή αίγλη

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η σημερινή εικόνα του κλάδου δεν θυμίζει σε τίποτε την αλλοτινή του αίγλη, όταν οι μετοχές του ηγούνταν σε κάθε χρηματιστηριακή άνοδο, είτε αυτή ήταν ήπια είτε ισχυρή.

Ο νέος κύκλος της απαξίωσης των τραπεζικών τίτλων ξεκίνησε στα τέλη του 2008, όταν επηρεάστηκαν από την «τοξική» διεθνή τραπεζική αγορά, η οποία ξεκινώντας από την Αμερική παρέσυρε σε ύφεση όλες τις τράπεζες του ανεπτυγμένου κόσμου. Τότε, δηλαδή τον Νοέμβριο του 2007, ο Γενικός Δείκτης Τιμών άγγιξε τα ανώτερα υψηλά επίπεδα, τις 5.346 μονάδες, και η συνολική κεφαλαιοποίηση των 14 ελληνικών τραπεζών ήταν 84,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Η αρχή της «μεγάλης βουτιάς» για τον εγχώριο κλάδο εντοπίζεται αργότερα, όταν εκδηλώθηκε η σοβαρή δημοσιονομική κρίση της χώρας και το πρόβλημα στην πιστοληπτική της ικανότητα.

Υπό την πίεση αυτών των παραγόντων, η κεφαλαιοποίηση των τραπεζών υπέστη καθίζηση και η πτώση αυτή συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή