Βενιζέλος: Μικρή η συμμετοχή των ασφαλιστικών στην αναδιάρθρωση

Βενιζέλος: Μικρή η συμμετοχή των ασφαλιστικών στην αναδιάρθρωση

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους μελετά ο ασφαλιστικός κλάδος, επιχειρώντας την καταγραφή των επιπτώσεων στο χαρτοφυλάκιο των ομολόγων του που, σύμφωνα με εκτιμήσεις, έχει μειωθεί στα 4 δισ. ευρώ από τα 5 δισ. ευρώ που ήταν το πρώτο εξάμηνο του 2010.

Μιλώντας στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος εκτίμησε ότι η συμμετοχή του ασφαλιστικού κλάδου θα είναι μικρή στον βαθμό που όπως είπε «τα χαρτοφυλάκια των ελληνικών ασφαλιστικών εταιρειών με ομόλογα ελληνικού Δημοσίου είναι πάρα πολύ μικρά». Αν και η σύγκριση με τον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος έχει στην κατοχή του ομόλογα ύψους 40 δισ. ευρώ περίπου 10ετούς λήξης είναι ετεροβαρής και δεν συνεπάγεται συγκρίσιμες απώλειες. Σε κάθε περίπτωση, ο ασφαλιστικός κλάδος θα κληθεί να αξιολογήσει τις επιπτώσεις από την αναδιάρθρωση του χαρτοφυλακίου των ομολόγων που λήγει έως το 2020 και το βάρος πέφτει στις μεγάλες εταιρείες, που έχουν μεγάλα χαρτοφυλάκια ελληνικών τίτλων.

Τα ελληνικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους οι θυγατρικές των τριών μεγάλων τραπεζικών ομίλων, δηλαδή η Εθνική Ασφαλιστική, η Efg Eurolife και η Αγροτική Ασφαλιστική, ξεπερνούν το 1,7 δισ. ευρώ, ενώ μεταξύ των πολυεθνικών τη μεγαλύτερη έκθεση, που υπολογίζεται στα 500 εκατ. ευρώ έχει η MetLife Αlico.

Σημειώνεται ότι η διοίκηση της νέας εταιρείας μετά την εξαγορά της Alico από τη MetLife έχει ακολουθήσει τον τελευταίο χρόνο πολιτική περιορισμού της συνολικής της έκθεσή της σε ελληνικούς κρατικούς τίτλους στο μισό, σε σχέση με το αρχικό ύψος των 900 εκατ. ευρώ περίπου που ήταν το 2010. Αντίστοιχη πολιτική έχουν ακολουθήσει πολυεθνικοί όμιλοι όπως η ING και η Eureko μέσω της Interamerican, οι οποίοι έχουν ήδη περιορίσει την έκθεσή τους σε ελληνικούς τίτλους, προεξοφλώντας τη ζημιά, ενώ περιορισμένη είναι και η έκθεση της ελληνικής Ergo, μέλος του αντίστοιχου γερμανικού ομίλου. Με ενδιαφέρον αναμένεται επίσης η στάση των υπολοίπων πολυεθνικών ομίλων που συνεχίζουν να τηρούν σημαντικό μέρος του επενδυτικού τους χαρτοφυλακίου σε ελληνικά κρατικά ομόλογα, όπως η Allianz, η Axa Ασφαλιστική, η Groupama και η Generali.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας που έχει ανακοινωθεί από το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα γίνει είτε με μετακύλιση του χρέους για 30 χρόνια στο άρτιο, είτε με ανταλλαγή στο 100% με νέο ομόλογο, είτε με ανταλλαγή υπό το άρτιο και με βάση την προβλεπόμενη έκπτωση, που υπολογίζεται στο 15%, ενώ προβλέπεται και μια εκδοχή ειδικά για τις ασφαλιστικές εταιρείες που είναι δεκαπενταετούς διάρκειας.

Στη λίστα συμμετοχής στο Private Sector Involment PSI – για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους όπως αυτή έχει ανακοινωθεί από το (IIF), περιλαμβάνονται οι όμιλοι της Allianz, της Munich Re, της Swiss Re, της Zurich, της Axa, της Generali και της ING.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή