Επί τάπητος οι οκτώ μεγάλες παρεμβάσεις που έρχονται

Επί τάπητος οι οκτώ μεγάλες παρεμβάσεις που έρχονται

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δίνοντας το στίγμα των επερχόμενων αλλαγών, χωρίς ωστόσο να προκαταλάβει τον διάλογο, ο κ. Βενιζέλος έκανε αναφορά σε συγκεκριμένες φορολογικές παρεμβάσεις. Ειδικότερα:

1. Φορολογία εισοδήματος. «Δεν μπορεί να μιλήσουμε για εισόδημα φυσικών προσώπων, χωρίς να έχουμε περιουσιολόγιο, χωρίς να συζητήσουμε σοβαρά για το τι θα περιλαμβάνει πλέον κάθε ετήσια φορολογική δήλωση» ανέφερε ο υπουργός, τονίζοντας ότι υπό συζήτηση είναι η φορολογία των επιχειρήσεων αλλά σημαντικότερο είναι η σταθερότητα και η απλότητα του φορολογικού συστήματος. Στις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου είναι από τις παρεμβάσεις που θα γίνουν να αυξηθεί το δηλωθέν εισόδημα κατά 30 δισ. ευρώ. Σήμερα όπως είπε δηλώνονται 100 δισ. ευρώ και φορολογούνται τα 30 δισ. εξ αυτών. Από το ποσό που φορολογείται, το Δημόσιο εισπράττει 9 δισ. ευρώ. Από την αύξηση του δηλωθέντος εισοδήματος στα 130 δισ. ευρώ, στόχος είναι να εισέρχονται στον κρατικό κορβανά τα 19 δισ. ευρώ ή διαφορετικά το 15% του δηλωθέντος εισοδήματος.

2. ΦΠΑ. Στην περίπτωση που αποφασιστεί να εφαρμοστούν δύο συντελεστές, στο 20% από 23% και στο 10% από 13% το κόστος για το ελληνικό Δημόσιο θα φθάσει το 1,8 δισ. ευρώ. Οπως είπε ο υπουργός Οικονομικών κάθε πρόταση θα πρέπει να έχει ισοδύναμο αποτέλεσμα, καθώς δεν υπάρχει περιθώριο να αποκλίνουμε από τους στόχους που έχουμε δεσμευθεί.

3. Αναστολή «πόθεν έσχες». Με στόχο να αυξηθούν οι επενδύσεις στην Ελλάδα ανακοινώθηκε η αναστολή του «πόθεν έσχες». Εφόσον κεφάλαια, ή ακίνητα χρησιμοποιηθούν για νέες παραγωγικές επενδύσεις δεν θα ισχύει το «πόθεν έσχες».

4. Ανέλεγκτες υποθέσεις. Στις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου είναι να μπει ένα τέλος στο «στοκ» των ανέλεγκτων υποθέσεων οι οποίες ταλανίζουν επιχειρήσεις αλλά και τον ελεγκτικό μηχανισμό. Αλλωστε αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που επεκτάθηκε η περαίωση και στους ελεύθερους επαγγελματίες με ακίνητα άνω των 400.000 ευρώ καθώς και στις επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 20 εκατ. ευρώ.

5. Μηχανισμός είσπραξης φόρων, τελών και εισφορών. Η ΓΓΠΣ βρίσκεται στην τελική φάση της δημιουργίας ηλεκτρονικού μηχανισμού είσπραξης φόρων, τελών και εισφορών σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Ασφάλισης.

6. Ακίνητα. Η ιδιωτική περιουσία σύμφωνα με τα στοιχεία του 2009 ανέρχεται σε 400 δισ. ευρώ με βάσει τις αντικειμενικές αξίες. Αυτό σημαίνει ότι η πραγματική αξία των ακινήτων αυτών είναι τουλάχιστον διπλάσια: «Η αξία τους ξεπερνά το δημόσιο χρέος ή διαφορετικά ανέρχεται στο 170% του ΑΕΠ» τόνισε ο υπουργός. Στις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου είναι η αύξηση των αντικειμενικών αξιών από το 2012. Σύμφωνα με παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών οι νέες αντικειμενικές αξίες θα σχεδιαστούν από ειδική επιτροπή και όχι από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών. Επίσης θα αλλάξει και ο τρόπος υπολογισμού της αξίας των ακινήτων.

7. Αυτοματοποίηση των ελέγχων. Αυτό σημαίνει δραστικό περιορισμό έως εκμηδένιση της διακριτικής ευχέρειας της φορολογικής αρχής. Δηλαδή οι έλεγχοι θα γίνονται από το γραφείο, με σαφείς κανόνες.

8. Κατάργηση ΚΒΣ. Λειτουργεί Επιτροπή για την κατάργηση του κώδικα βιβλίων και στοιχείων. Από το 2012. Θα υπάρχουν νέοι απλοί κανόνες απεικόνισης συναλλαγών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή