Κεφάλαια κίνησης έως 200.000 ευρώ από το πρόγραμμα «Εξωστρέφεια»

Κεφάλαια κίνησης έως 200.000 ευρώ από το πρόγραμμα «Εξωστρέφεια»

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα τέλη Αυγούστου αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το πρόγραμμα «Εξωστρέφεια» του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ) μέσω του οποίου εξαγωγικές επιχειρήσεις, κυρίως μικρομεσαίες, θα μπορούν να λαμβάνουν από συμβεβλημένες τράπεζες κεφάλαια κίνησης έως 200.000 ευρώ με μοναδικό προαπαιτούμενο την ασφάλιση στον ΟΑΕΠ.

Χθες, το υπουργείο Ανάπτυξης ανακοίνωσε τις τράπεζες οι οποίες κατέθεσαν προσφορές που αξιολογήθηκαν και βρέθηκαν νομότυπες.

Οι τράπεζες αυτές είναι: Alpha Bank, Eurobank, Τράπεζα Αττικής, Marfin Bank, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Τράπεζα Πειραιώς, Αγροτική Τράπεζα, Emporiki Bank και Εθνική Τράπεζα. Μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο θα ξεκινήσει η υπογραφή των συμβάσεων με τις τράπεζες, προκειμένου σε περίπου έναν μήνα το νέο χρηματοδοτικό προϊόν να βγει στην αγορά.

Τα δάνεια αναμένεται να καλύψουν τις ανάγκες τουλάχιστον 500 επιχειρήσεων. Τα επιτόκια θα διαμορφώνονται αναλόγως από την κάθε συνεργαζόμενη τράπεζα και αναμένεται να κυμανθούν από 6,1% έως 7,8%. Σε κάθε μία από τις συμμετέχουσες τράπεζες ο ΟΑΕΠ θα καταθέσει αρχικά το ποσό των 3 εκατ. ευρώ. Σε περίπτωση που γίνει χρήση όλου του ποσού, αυτό θα ανανεώνεται ξεχωριστά ανάλογα με τη δραστηριότητα και την απορροφητικότητα που σημειώνεται σε κάθε τράπεζα. Τα κεφάλαια κίνησης που εντάσσονται στο πρόγραμμα «Εξωστρέφεια» του ΟΑΕΠ θα χορηγούνται βάσει της ακόλουθης διαδικασίας. Για παράδειγμα, ένας εξαγωγέας εξάγει σε πελάτη του εξωτερικού με πίστωση. Για λόγους εξασφάλισης, ασφαλίζει την απαίτησή του από τον πελάτη του στον ΟΑΕΠ. Ο ΟΑΕΠ, αφού προβεί σε έλεγχο του επιχειρηματικού κινδύνου, καλύπτει ασφαλιστικά έως 80% την απαίτηση έναντι προμήθειας. Ο εξαγωγέας έχοντας το ασφαλιστήριο του ΟΑΕΠ πηγαίνει σε συμβεβλημένη τράπεζα και λαμβάνει δάνειο ισόποσο προς το εγκεκριμένο από τον ΟΑΕΠ ποσό. Η τράπεζα χορηγεί το δάνειο με ευνοϊκό επιτόκιο που έχει προσυμφωνηθεί μεταξύ αυτής και του ΟΑΕΠ.

Η χορήγηση κεφαλαίων κίνησης μέσω ΟΑΕΠ είναι το πρώτο από τα τέσσερα χρηματοδοτικά εργαλεία που αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή το προσεχές διάστημα και απευθύνονται σε εξαγωγείς. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε πρόσφατα ο υπουργός Ανάπτυξης, εντός του Σεπτεμβρίου 2011 αναμένονται τρία νέα χρηματοδοτικά προϊόντα μέσω του ΕΤΕΑΝ (πρώην ΤΕΜΠΜΕ) που θα αφορούν τη χορήγηση κεφαλαίων κίνησης, την παροχή εγγυήσεων σε εγγυητικές επιστολές τραπεζών και την εγγύηση δανείων επενδυτικού σκοπού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή