Οι πρώτες προτάσεις

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατάργηση της παρακράτησης φόρου μερισμάτων όταν αυτά καταβάλλονται σε ημεδαπή μητρική ανώνυμη εταιρεία, φορολόγηση κερδών σε επίπεδο ομίλου εταιρειών αυτοματοποίηση της επιστροφής ΦΠΑ είναι μερικές από τις προτάσεις που κατέθεσε χθες ο ΣΕΒ στον διάλογο για το νέο φορολογικό σύστημα και έχουν ως στόχο κυρίως την ενίσχυση της ρευστότητας και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.

Ειδικότερα, ο ΣΕΒ πρότεινε, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα: κατάργηση της παρακράτησης φόρου μερισμάτων όταν αυτά καταβάλλονται σε ημεδαπή μητρική Α.Ε. φορολόγηση κερδών σε επίπεδο ομίλου εταιρειών με συμψηφισμό των ζημιών των θυγατρικών, αυτοματοποίηση στην επιστροφή ΦΠΑ (με υποβολή δήλωσης και ευθύνη του φορολογούμενου) ή συμψηφισμός με άλλους φόρους, εκλογίκευση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στην ενέργεια, επανεξέταση ΕΦΚ σε καπνό, αλκοολούχα ποτά, καθώς και άρση των αντικινήτρων στη διανομή κερδών στους εργαζόμενους, προκειμένου να υπάρχει αναπλήρωση του εισοδήματος.

ΦΠΑ και ΚΒΣ

– Από την πλευρά της η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) θεωρεί καταλληλότερο μέτρο τη μείωση της φορολογίας όλων των επιχειρήσεων στο 15%, εφαρμογή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ στο 19% και διατήρηση συντελεστή 9% για τα είδη πρώτης ανάγκης, εστίαση και τουριστικά επαγγέλματα.

– Εξι μέτρα για το φορολογικό σύστημα προτείνει από την πλευρά της η Δημοκρατική Συμμαχία: μείωση φορολογικών συντελεστών επιχειρήσεων και μισθωτής εργασίας, κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, δημιουργία νέου μηχανισμού φορολογικών ελέγχων, που θα αποτελείται αποκλειστικά από νέους υπαλλήλους, μη μόνιμους με υψηλά προσόντα και καλά αμειβόμενους, συνταγματική απαγόρευση κάθε είδους γενικευμένης φορολογικής αμνηστίας (περαίωσης κ.λπ.), μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διαβίωσης και σε αγαθά και υπηρεσίες που συνιστούν πυλώνες της στρατηγικής ανάπτυξης της χώρας (π.χ. τουρισμός και αγροτικά προϊόντα μεσογειακής διατροφής) και, τέλος, κατάργηση των μη ανταποδοτικών πόρων υπέρ τρίτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή