Ενίσχυση ανταγωνιστικότητας – Συστάσεις για κλειστά επαγγέλματα και ενέργεια

Ενίσχυση ανταγωνιστικότητας – Συστάσεις για κλειστά επαγγέλματα και ενέργεια

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετικά είναι κατά κύριο λόγο τα σχόλια που περιλαμβάνει η έκθεση του ΟΟΣΑ για την ελληνική οικονομία σε ό,τι αφορά τα βήματα που έχουν γίνει προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας. Ενέργειες όπως η δημιουργία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) και της Υπηρεσίας Μιας Στάσης (ΥΜΣ) για την ίδρυση επιχειρήσεων όπως και η αλλαγή της νομοθεσίας για τον ανταγωνισμό επιδοκιμάζονται στην έκθεση, χωρίς, βεβαίως να λείπουν και οι συστάσεις για περαιτέρω άρση εμποδίων στην επιχειρηματικότητα. Στις συστάσεις περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η αποφυγή των «συμφωνιών κυρίων», με αναφορά μάλιστα στην πλέον πρόσφατη που έγινε τον περασμένο Δεκέμβριο, οι οποίες κατά τον ΟΟΣΑ μπορεί να ευνοήσουν τη λειτουργία καρτέλ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ η δημιουργία του ΓΕΜΗ και της ΥΜΣ αποτελούν αξιοσημείωτες πρωτοβουλίες, ενώ σε ό,τι αφορά τον προσφάτως ψηφισθέντα νόμο για την απλοποίηση της αδειοδότησης των τεχνικών επαγγελμάτων, των μεταποιητικών επιχειρήσεων και των επιχειρηματικών πάρκων υποστηρίζεται ότι «μειώνει την πολυπλοκότητα του συστήματος χορήγησης αδειών και εκσυγχρονίζει τις απαιτήσεις προσόντων και πιστοποίησης». Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, η Ελλάδα ανέβηκε έξι θέσεις στην κατάταξη του ΟΟΣΑ σχετικά με τα εμπόδια στην επιχειρηματικότητα, από την 26η το 2008, στην 20ή το 2011. Ο ΟΟΣΑ πάντως συστήνει την εφαρμογή της ΥΜΣ για όλες τις εταιρικές μορφές, τη θέσπιση καθεστώτος fast track (ταχεία αδειοδότηση) για όλες τις επενδύσεις και όχι μόνο τις στρατηγικές, καθώς και τη βελτίωση της νομοθεσίας σε ό,τι αφορά τις χρήσεις γης.

Θετικά κρίνονται επίσης οι πρόσφατες ρυθμίσεις για τη μερική άρση των περιορισμών στη δημιουργία εμπορικών κέντρων και η κατάργηση των ρυθμιζόμενων από το κράτος περιθωρίων κέρδους στα οπωρολαχανικά και στο βρεφικό γάλα. Ο ΟΟΣΑ συστήνει την άρση της διατίμησης -όπου αυτή υπάρχει ακόμη- καθώς επίσης και την άρση των χωροταξικών περιορισμών στη δημιουργία εκπτωτικών καταστημάτων και την αντικατάστασή τους με την επιβολή «πράσινων» φόρων.

Ειδική μνεία γίνεται επίσης στον νέο νόμο περί ανταγωνισμού ο οποίος χαρακτηρίζεται στην έκθεση ως «θετικό βήμα προς τα εμπρός».

Ενίσχυση των πρωτοβουλιών για την άρση των αντικινήτρων στις εξαγωγές συστήνει ο ΟΟΣΑ κυρίως για τη στήριξη των μικρών επιχειρήσεων, οι οποίες αποτελούν και τη μεγάλη πλειονότητα.

Ανοιγμα επαγγελμάτων

Αρκετές επιφυλάξεις ως προς την εφαρμογή του σχετικού νόμου διατυπώνει ο ΟΟΣΑ, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να αρθούν οι γεωγραφικοί περιορισμοί που ακόμη υπάρχουν στο επάγγελμα του δικηγόρου, καθώς και το ρυθμιζόμενο περιθώριο κέρδους των φαρμακοποιών. Επισημαίνει επίσης ότι πιθανώς υπάρχουν καθυστερήσεις στην εφαρμογή του νόμου.

Επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας «βλέπει» ο ΟΟΣΑ, τονίζοντας ωστόσο ότι απαιτούνται περισσότερα βήματα, επισημαίνοντας ότι στην αγορά φυσικού αερίου η απελευθέρωση έχει προχωρήσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή