Κομισιόν: Ολες οι χώρες της Ευρωζώνης θα συνεισφέρουν στην 6η δόση του δανείου

Κομισιόν: Ολες οι χώρες της Ευρωζώνης θα συνεισφέρουν στην 6η δόση του δανείου

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δέσμευση όλων των χωρών της Ευρωζώνης να συνεισφέρουν στην επόμενη δόση του δανείου προς την Ελλάδα, που θα καταβληθεί τον Σεπτέμβριο, επισήμανε χθες η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Σαντάλ Χιουζ.

Το θέμα επανήλθε μετά την πρόσφατη αύξηση στο κόστος δανεισμού για την Ισπανία και την Ιταλία. Η εκτίναξη των spread των ομολόγων τους είναι πιθανόν να οδηγήσουν τις δύο αυτές χώρες να δανείζονται με υψηλότερο κόστος συγκριτικά με τα δάνεια που χορηγούνται στην Ελλάδα από την Ευρωζώνη, δήλωναν χθες αναλυτές στο Reuters.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο, το θέμα του κόστους δανεισμού της Ιταλίας και της Ισπανίας σε σχέση με το επιτόκιο με το οποίο θα δανείσουν χρήματα στην Ελλάδα, συζητήθηκε σε τηλεδιάσκεψη αξιωματούχων της Ευρωζώνης την προηγούμενη εβδομάδα.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, η Ιταλία είπε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να μη συμμετάσχει στην επόμενη δόση του δανείου προς την Ελλάδα ή να λάβει κάποιο αντιστάθμισμα ανάλογα με τα επιτόκια δανεισμού που θα ισχύουν εκείνη την περίοδο.

Πάντως, χθες, η εκπρόσωπος της Κομισιόν φρόντισε να προσθέσει ότι «εάν μία χώρα αντιμετωπίσει υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης την περίοδο που θα καταβάλλεται η επόμενη δόση, υπάρχει μηχανισμός που θα διασφαλίσει την αποζημίωσή της».

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα πρόκειται να λάβει την 6η δόση τον Σεπτέμβριο, συνολικού ύψους 8 δισ. ευρώ. Θα εισπράξει 5,8 δισ. ευρώ σε διμερή δάνεια από τις χώρες της Ευρωζώνης και άλλα 2,2 δισ. ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Οπως τόνισε χθες η εκπρόσωπος της Κομισιόν, «όλες οι χώρες της Ευρωζώνης έχουν δεσμευτεί να συμβάλουν στην επόμενη δόση βοηθείας προς την Ελλάδα». «Δεν υπάρχει καμία πρόταση ότι κάποια χώρα δεν θα συμβάλει στην καταβολή της επόμενης δόσης βοηθείας στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων της Ισπανίας και της Ιταλίας», είπε.

Η αξιολόγηση

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Eurogroup, η δόση αναμένεται να καταβληθεί πιθανώς στις 15 Σεπτεμβρίου, αφού πρώτα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση από την τρόικα, εκπρόσωποι της οποίας ήδη επισκέφθηκαν την Αθήνα.

«Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Η τρόικα θα είναι στην Αθήνα από τα μέσα Αυγούστου και μετά, και θα παραδώσει την έκθεσή της στις αρχές Σεπτεμβρίου και τότε είναι που θα ληφθεί η απόφαση (για την επόμενη εκταμίευση)», δήλωσε ο Γκ. Σουλέρ, εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup, όπως αναφέρει το Reuters.

Οπως έχει δηλώσει ο ίδιος πριν από μία εβδομάδα, επειδή ορισμένα εθνικά κοινοβούλια δεν θα προλάβουν να εγκρίνουν έγκαιρα τις νέες εξουσίες που θα δοθούν στον προσωρινό μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας, το EFSF, η επόμενη δόση θα εκταμιευτεί μέσω διμερών δανείων. «Εάν η τρόικα αποφασίσει ότι η Ελλάδα πληροί τα κριτήρια για την επόμενη εκταμίευση (η δόση) θα πληρωθεί τον Σεπτέμβριο. Δεν θα υπάρχει πρόβλημα με το ΔΝΤ, καθώς η απόφαση της 21ης Ιουλίου (των ηγετών της Ευρωζώνης) παρείχε στο ΔΝΤ όλες τις εγγυήσεις για την εκταμίευση και της επόμενης δόσης», πρόσθεσε.

Ανταλλαγή ομολόγων

Ενα ακόμα θέμα που μένει ανοιχτό μέχρι την εκταμίευση της 6ης δόσης είναι το εάν θα φτάσει εγκαίρως στο 90% η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων.

Ο στόχος είναι τις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου ή τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου να έχουν ρυθμιστεί τα πάντα, ώστε να γίνει και επισήμως η πρόταση από την Ελλάδα προς τους πιστωτές της. Το βιβλίο προσφορών θα είναι ανοιχτό για δύο εβδομάδες.

Εως τότε ελπίζουν στο οικονομικό επιτελείο ότι θα έχει καλυφθεί η προϋπολογισθείσα συμμετοχή των ιδιωτών (να ανταλλαγεί το 90% των ελληνικών ομολόγων που λήγουν έως το 2020). Εάν, παρ’ ελπίδα, δεν συμβεί αυτό, θα προκύψει ένα χρηματοδοτικό κενό.

Σε αυτή την περίπτωση ή θα πρέπει να καλυφθεί το κενό από την επίσημη χρηματοδότηση (Ευρωζώνη/ΔΝΤ) ή θα πρέπει να αλλάξει το σχέδιο και η συμμετοχή να γίνει λιγότερο εθελοντική (π. χ. να πει η ΕΚΤ ότι δεν θα δέχεται ως ενέχυρα τα μη ανταλλαγμένα ομόλογα ή ότι θα τα δέχεται αλλά θα δίνει πολύ λιγότερη ρευστότητα).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή