Φως στην άκρη του τούνελ βλέπει ο ΟΟΣΑ

Φως στην άκρη του τούνελ βλέπει ο ΟΟΣΑ

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετική είναι η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την έκθεση του ΟΟΣΑ, η οποία βλέπει φως στην άκρη του τούνελ, αρκεί να συνεχιστεί η μεταρρυθμιστική και δημοσιονομική προσπάθεια για πολλά χρόνια. Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ανάκαμψη από το 2012, αλλά τα οφέλη της δημοσιονομικής εξυγίανσης θα γίνουν ορατά σε βάθος 20ετίας. Πάντως, ήδη οι μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει έχουν ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, βάσει συγκεκριμένων δεικτών. Οι τεχνοκράτες του ΟΟΣΑ προβλέπουν ότι το δημόσιο χρέος της χώρας μπορεί να υποχωρήσει στο 60% του ΑΕΠ και αφού προηγουμένως ληφθούν αυστηρά μέτρα, που θα επιτρέψουν σταδιακά την επιστροφή στις αγορές και την επάνοδο στην ανάπτυξη. Οι προβλέψεις του Οργανισμού περιλαμβάνουν τέσσερα σενάρια για τη μείωση του δημόσιου χρέους, στα οποία καθοριστικό ρόλο παίζουν οι ιδιωτικοποιήσεις και η πάταξη της φοροδιαφυγής. Στις συστάσεις του ΟΟΣΑ περιλαμβάνονται περαιτέρω μεταρρυθμίσεις προς την κατεύθυνση του ανοίγματος κλειστών επαγγελμάτων, της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, αλλά και ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις στην παιδεία. Ο υπ. Οικονομικών κ. Ευάγγ. Βενιζέλος χαρακτήρισε την έκθεση ως τη θετικότερη των τελευταίων ετών.

Συστάσεις για τράπεζες

Η συγκέντρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος σε συνδυασμό με τη μείωση της άμεσης ή έμμεσης συμμετοχής του Δημοσίου στις τράπεζες αποτελεί βασική επιλογή για επάνοδο του τραπεζικού συστήματος στις αγορές. Αυτό επισημαίνει ο ΟΟΣΑ, παροτρύνοντας τους μετόχους να διερευνήσουν τις δυνατότητες συνεργασιών με ξένες τράπεζες και την κυβέρνηση να απέχει από «προστατευτικά εμπόδια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή