Αγώνας ταχύτητας για αύξηση των εσόδων

Αγώνας ταχύτητας για αύξηση των εσόδων

56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα 3,3 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε η «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού, παρά τη μικρή αύξηση των εσόδων τον Ιούλιο κατά 3%, σε σχέση με τον περσινό, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του υπ. Οικονομικών.

Οι αποκλίσεις στα έσοδα επιταχύνουν τις διαδικασίες για ανασχεδιασμό του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και την ερχόμενη Δευτέρα «μπαίνουν» τα πρώτα λουκέτα σε εφορίες της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, 20 εφορίες συγχωνεύονται, με αποτέλεσμα να παραμείνουν 10 εξ αυτών. Σταδιακά θα συγχωνεύονται – καταργούνται και άλλες εφορίες, ώστε μέχρι το τέλος του 2012 να έχουν μείνει τελικά 30.

Η «μαύρη τρύπα» στα έσοδα θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη, αλλά το «πάγωμα» των επιστροφών φόρων που αποφάσισε η ηγεσία του υπ. Οικονομικών στις 28 και 29 Ιουλίου περιόρισε τις απώλειες.

Πάντως, οι εισπράξεις στο επτάμηνο απέχουν σημαντικά από τους στόχους που έχει θέσει η κυβέρνηση. Στο διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου έχουν εισπραχθεί 26,83 δισ. ευρώ, ενώ στόχος ήταν η είσπραξη περίπου 30,1 δισ. ευρώ.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι από τον Αύγουστο και μέχρι το τέλος του έτους το Δημόσιο θα πρέπει να εισπράττει μηνιαίως έσοδα ύψους 5,75 δισ. ευρώ, προκειμένου να εκτελεστεί ο προϋπολογισμός του τρέχοντος έτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή