Από την ερχόμενη εβδομάδα οι πρώτες συγχωνεύσεις εφοριών

Από την ερχόμενη εβδομάδα οι πρώτες συγχωνεύσεις εφοριών

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ερχόμενη Δευτέρα «μπαίνουν» τα πρώτα λουκέτα σε εφορίες της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, 20 εφορίες συγχωνεύονται, με αποτέλεσμα να παραμείνουν 10 εξ αυτών. Σταδιακά όπως ανέφερε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών θα συγχωνεύονται-καταργούνται και άλλες εφορίες έτσι ώστε μέχρι το τέλος του 2012 να έχουν μείνει τελικά 30. Ο ίδιος παράγοντας τόνισε ότι οι εφορίες θα συγχωνεύονται σταδιακά προκειμένου τα στοιχεία των φορολογούμενων και οι φάκελοι να μπορέσουν σε μεταβιβαστούν στην καινούργια ΔΟΥ. Αυτό αποτελεί και το μεγαλύτερο πρόβλημα στην αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του Δημοσίου. Πάντως, αν και το αρχικό στάδιο προέβλεπε από τις 300 εφορίες να παραμείνουν 75, πλέον το νέο σχέδιο ορίζει ότι οι εφορίες που θα παραμείνουν στην επικράτεια δεν θα ξεπερνούν τις 3 Ωστόσο, σε κάθε περιοχή της Ελλάδας θα υπάρχουν ένας ή δύο εφοριακοί για την εξυπηρέτηση των φορολογούμενων. Πιθανόν τα δύο αυτά στελέχη θα στεγαστούν στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών.

Είσπραξη οφειλών

Στο μεταξύ έκτακτα συνεργεία είσπραξης προστίμων συνέστησε προ 15 ημερών ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Π. Οικονόμου. Τα συνεργεία αυτά με τη βοήθεια νομικών ξεκίνησαν την αναζήτηση των βεβαιωμένων οφειλών στα τελωνεία της χώρας και εν συνεχεία τις διαδικασίες για την είσπραξη των βεβαιωμένων οφειλών. Τον Σεπτέμβριο αναμένεται να συσταθεί μόνιμη task force για την είσπραξη των βεβαιωμένων οφειλών.

Σημειώνεται ότι το προσεχές διάστημα θα προσληφθούν οι 100 ελεγκτικές εταιρείες και δικηγορικά γραφεία που θα ασχοληθούν με τον εντοπισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλετών του Δημοσίου. Αρχικά θα αναρτηθούν όσοι οφείλουν στην εφορία ποσά άνω των 150.000 ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών πρόκειται για 10.000 φορολογούμενους και επιχειρήσεις που οφείλουν ένα τεράστιο ποσό ύψους 37 δισ. ευρώ. Οι ανωτέρω θα αναλάβουν να βρουν τα περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών.

Εμφιαλωμένα

Συντελεστή 13% θα έχει το φυσικό μεταλλικό νερό (απλό εμφιαλωμένο) όπως διευκρίνισαν χθες στελέχη του υπουργείου Οικονομικών. Αντίθετα, το ανθρακούχο νερό θα φορολογείται με τον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 23% από την 1η Σεπτεμβρίου. Οπως ανέφερε χθες ανώτατος υπηρεσιακός παράγοντας την επόμενη εβδομάδα θα εκδοθεί αναλυτική εγκύκλιος προκειμένου να διευκρινιστούν επ’ ακριβώς ποια προϊόντα και υπηρεσίες θα φορολογούνται από την 1η Σεπτεμβρίου με τον υψηλό συντελεστή 23%

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή