Μικρή αύξηση 3% παρουσίασαν τα έσοδα τον Ιούλιο

Μικρή αύξηση 3% παρουσίασαν τα έσοδα τον Ιούλιο

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εσοδα ύψους 5,75 δισ. ευρώ μηνιαίως θα πρέπει να εισπράττει από τον Αύγουστο και μέχρι το τέλος του έτους το Δημόσιο προκειμένου να εκτελεστεί ο προϋπολογισμός του τρέχοντος έτους.

Συγκεκριμένα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχουν εισέλθει στον κρατικό κορβανά περί τα 28 δισ. ευρώ. Σε διαφορετική περίπτωση το έλλειμμα θα κυμανθεί σε επίπεδα άνω του 7,5% που είναι και ο στόχος του Μεσοπρόθεσμου Σχεδίου. Παράγοντες του οικονομικού επιτελείου εκτιμούν πάντως ότι το έλλειμμα δεν αποκλείεται να διαμορφωθεί σε διψήφιο νούμερο εξαιτίας της αδυναμίας είσπραξης των δημοσίων εσόδων και της διόγκωσης των δαπανών.

Σημειώνεται ότι μόνο δύο μήνες εντός του 2011 (Ιανουάριο και Ιούλιο) κατάφερε το υπουργείο Οικονομικών να έχει έσοδα μεγαλύτερα των πέντε δισ. ευρώ! Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών τα έσοδα τον Ιούλιο εμφάνισαν μικρή αύξηση 3% σε σχέση με τα αντίστοιχα έσοδα του Ιουλίου του 2010. Ωστόσο, οι εισπράξεις στο επτάμηνο απέχουν σημαντικά από τους στόχους που έχει θέσει η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, η «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού ανέρχεται στα 3,3 δισ. ευρώ. Στο διάστημα Ιανουαρίου- Ιουλίου έχουν εισπραχθεί 26,83 δισ. ευρώ, ενώ στόχος ήταν η είσπραξη περίπου 30,1 δισ. ευρώ.

Η «μαύρη τρύπα» στα έσοδα θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη, αλλά το «πάγωμα» των επιστροφών φόρων που αποφάσισε η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών στις 28 και 29 Ιουλίου περιόρισε τις απώλειες.

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών εκτιμά ότι η παρούσα υστέρηση των εσόδων αναμένεται να αντιμετωπιστεί τους επόμενους μήνες με την απόδοση των φορολογικών μέτρων που περιέχονται στον εφαρμοστικό νόμο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2011 – 2015.

Το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει να «σώσει» τον προϋπολογισμό μέσω της είσπραξης της εισφοράς αλληλεγγύης, του τέλους επιτηδεύματος καθώς και από την περαίωση των ανέλεγκτων υποθέσεων.

Τα ραβασάκια της εφορίας

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα σημειώματα της εφορίας θα ξεκινήσουν να αποστέλλονται τον Σεπτέμβριο.

Το πρώτο θα είναι σε συσκευασία «τρία σε ένα» και θα περιλαμβάνει την εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος και τις έκτακτες εισφορές σε αυτοκίνητα, πισίνες και σκάφη αναψυχής.

Το δεύτερο ραβασάκι θα σταλεί στα τέλη Σεπτεμβρίου και θα αφορά το ΕΤΑΚ του 2009 και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2010. Στόχος της κυβέρνησης είναι να βεβαιωθεί άμεσα ο φόρος για όλους τους υπόχρεους προκειμένου οι εισπράξεις, ανεξάρτητα από το πότε θα γίνουν αυτές, να εγγραφούν στο τρέχον έτος. Ακόμα δεν έχει αποφασιστεί πότε θα σταλεί το σημείωμα της περαίωσης στους υπόχρεους.

Το τελευταίο πάντως σημείωμα που θα λάβουν οι φορολογούμενοι θα είναι αυτό των τελών κυκλοφορίας, τα οποία είναι αυξημένα κατά 10%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή