Νέα εισοδηματικά κριτήρια για το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας

Νέα εισοδηματικά κριτήρια για το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην άρση των εμποδίων για την είσπραξη του ειδικού επιδόματος των μακροχρόνια ανέργων, που είχαν προκύψει με τον τελευταίο φορολογικό νόμο, προχωρά το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Δικαιούχοι του επιδόματος είναι άνεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ για περισσότερους από 12 μήνες, ηλικίας από 45 έως 65 ετών, με ετήσιο οικογενειακό ή τεκμαρτό εισόδημα μέχρι 5.000 ευρώ. Ομως, σύμφωνα με τον τελευταίο φορολογικό νόμο, η ελάχιστη ετήσια αντικειμενική (τεκμαρτή) δαπάνη για κάθε φορολογούμενο ορίζεται σε 3.000 ευρώ, αν πρόκειται για άγαμο, και 5.000 ευρώ, αν πρόκειται για ζευγάρι. Κατά συνέπεια, ένας μεγάλος αριθμός μακροχρόνια ανέργων δεν πληρούσε τα εισοδηματικά κριτήρια και έχανε το δικαίωμα λήψης του επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας. Με απόφαση του υπουργού Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη, το ατομικό τεκμαρτό εισόδημα που πρέπει να έχει ο μακροχρόνια άνεργος αυξάνεται στα 10.000 ευρώ τον χρόνο και στα 12.000 ευρώ αν πρόκειται για ζευγάρι, ενώ επεκτείνεται από 12 μήνες σε δύο χρόνια, το χρονικό διάστημα κατά το οποίο οι μακροχρόνια άνεργοι λαμβάνουν το επίδομα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΟΑΕΔ, οι άνεργοι που παραμένουν εκτός εργασίας 12 ή και περισσότερους μήνες αυξήθηκαν τον Ιούνιο κατά 70.343 άτομα μέσα σε ένα χρόνο, σημειώνοντας τον Ιούνιο του 2011 ποσοστιαία μεταβολή 37,01% έναντι του περσινού Ιουνίου. Σε σχέση με τον Μάιο, οι μακροχρόνια άνεργοι αυξήθηκαν κατά 6.323 άτομα με τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση μεταξύ των Περιφερειών να καταγράφεται στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (4,01%). Συνολικά, σε σύνολο 687.173 εγγεγραμμένων ανέργων στα μητρώα του ΟΑΕΔ, 260.430 (37,90%) είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο για χρονικό διάστημα ίσο ή και περισσότερο των 12 μηνών.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το ποσοστό ανεργίας εκτινάχθηκε στο 15,8% τον Απρίλιο του 2011 έναντι 11,9% τον Απρίλιο του 2010.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή