Οι πελατοκεντρικές στρατηγικές επιδρούν θετικά στα κέρδη

Οι πελατοκεντρικές στρατηγικές επιδρούν θετικά στα κέρδη

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επίδραση των πελατοκεντρικών στρατηγικών στα οικονομικά αποτελέσματα των εγχωρίων τραπεζών αποτυπώνει έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε ανάλυση τριμηνιαίων λειτουργικών στοιχείων σε βάθος δύο ετών, για τα έτη 2006-2007, που σχετίζονται με τους πελάτες και την κερδοφορία και τα οποία συγκεντρώθηκαν από 300 καταστήματα δύο μεγάλων τραπεζών. Επιπροσθέτως, η έρευνα περιελάμβανε στοιχεία σχετικά με την κερδοφορία ανά υποκατάστημα, παρέχοντας τη δυνατότητα στην ερευνητική ομάδα να βασίσει τα συμπεράσματά της σε πραγματικά ποσοτικά δεδομένα που καλύπτουν ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, επιτρέποντας με αυτό τον τρόπο την ουσιαστική ανάλυση των στοιχείων σε βάθος χρόνου. Η έρευνα αποκάλυψε ότι μια ισορροπημένη στρατηγική μάρκετινγκ, βασισμένη σε πραγματικά και ακριβή δεδομένα, είναι απαραίτητη για όλες τις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους.

Σύμφωνα με τη μελέτη του ΟΠΑ η απόκτηση νέων πελατών έχει σημαντική επίδραση στην κερδοφορία, ενώ υπάρχει μία σημαντική συσχέτιση μεταξύ της ικανότητας του κάθε καταστήματος να διατηρεί τους υπάρχοντες πελάτες του (retention) και της κερδοφορίας.

Συγκεκριμένα, τα καταστήματα εκείνα που έδειξαν μεγαλύτερη ικανότητα στη διατήρηση των πελατών ήταν 37% – 65% πιο κερδοφόρα, με τη διαφορά στην κερδοφορία να είναι εντονότερη για τα μικρά καταστήματα. Επίσης, τα καταστήματα που έχουν πελάτες με μεγάλο όγκο χαρτοφυλακίου (up-sell) είναι πιο κερδοφόρα.

Τέλος, οι σταυροειδείς πωλήσεις (cross-sell) έχουν και αυτές σημαντικό αντίκτυπο στην κερδοφορία καθώς τα καταστήματα με περισσότερα προϊόντα ανά πελάτη ήταν μεταξύ 20% και 51% πιο κερδοφόρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή