Πακέτο μέτρων 3,9 δισ. για την αντιμετώπιση της ανεργίας

Πακέτο μέτρων 3,9 δισ. για την αντιμετώπιση της ανεργίας

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνολικοί πόροι 2,8 δισ. ευρώ, που σταδιακά θα διευρυνθούν έως και τα 3,9 δισ. ευρώ, θα διατεθούν για την αντιμετώπιση της ανεργίας τον επόμενο χρόνο. Τις προτεραιότητες του προγράμματος, που έχει σχεδιαστεί από το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας, ενέκρινε χθες η κυβερνητική επιτροπή, που συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό.

Οι ωφελούμενοι για το σύνολο των προγραμμάτων ξεκινούν από τους 600.000 στην πρώτη φάση και με τον επανασχεδιασμό θα φθάσουν τα 900.000 άτομα. Η εφαρμογή των προγραμμάτων, που σε ποσοστό 50% αφορούν τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, 25% σε κατάρτιση και 25% για απασχόληση ανέργων ξεκινά από τον Σεπτέμβριο και θα διαρκέσει έως και τον Αύγουστο του 2012, ενώ οι πόροι προέρχονται κατά 55% από ΕΣΠΑ και 45% από εθνικούς πόρους.

Χρονοδιάγραμμα

Με βάση το χρονοδιάγραμμα από σήμερα και μέχρι 15 Σεπτεμβρίου συστήνεται κοινή ομάδα εμπειρογνωμόνων απ’ όλα τα συναρμόδια υπουργεία για τον συντονισμό, τη διαχείριση και τον έλεγχο όλων των προγραμμάτων. Αρχίζει η υλοποίηση των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας σε όλες τις περιφέρειες της χώρας για 55.000 ανέργους, με αντικειμενικά κριτήρια επιλογής. Τίθεται σε λειτουργία συμβουλευτικό κέντρο (call center) προκειμένου ο κάθε ενδιαφερόμενος να μπορεί να αντλήσει πληροφόρηση έγκυρη και να βοηθηθεί στις επιλογές του. Από την 1η Οκτωβρίου τίθενται σε εφαρμογή τα νέα ενιαία προγράμματα κατάρτισης για εργαζομένους και ανέργους με το σύστημα voucher. Ο κάθε άνεργος αλλά και ο εργαζόμενος θα μπορούν να επιλέξουν οι ίδιοι το αντικείμενο και τον φορέα κατάρτισης, που μπορεί να είναι πιστοποιημένα ΙΕΚ, ΚΕΚ, σχολές ΟΑΕΔ, Κέντρο Ελευθέρων Σπουδών, ΤΕΙ, ΑΕΙ κ. λπ.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου αναμένεται η ψήφιση από τη Βουλή του νέου πλαισίου για την Κοινωνική Οικονομία και Επιχειρηματικότητα και ξεκινάει άμεσα η υλοποίησή του, με προϋπολογισμό ύψους αρχικά 60 εκατ. από το ΕΣΠΑ και επιπλέον 40 εκατ. στη συνέχεια. Στον ίδιο νόμο θα συμπεριληφθεί η ρύθμιση για τις αναπτυξιακές συμπράξεις που αποτελούν τη βάση για την έναρξη των Τοπικών Προγραμμάτων Στήριξης της Απασχόλησης με προϋπολογισμό 190 εκατ. ευρώ. Η υλοποίηση των συγκεκριμένων προγραμμάτων προσδιορίζεται για το τέλος του 2011, αρχές του 2012.

Τέλος, επιταχύνονται τα 30 υφιστάμενα προγράμματα του ΟΑΕΔ και εμπλουτίζονται από αρχές Σεπτεμβρίου με οκτώ νέα, μεταξύ των οποίων το πρόγραμμα «Επιταγή επανένταξης» για απασχόληση 5.000 ανέργων ηλικίας 55-64 ετών σε επιχειρήσεις τοπικής αυτοδιοίκησης, πρόσληψη 5.000 ανέργων πτυχιούχων ηλικίας μέχρι 35 ετών, κατάρτιση εργαζομένων για τη διαρθρωτική προσαρμογή επιχειρήσεων. κ. λπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή