Ανησυχία για την επόμενη δόση ύψους 8 δισ. ευρώ

Ανησυχία για την επόμενη δόση ύψους 8 δισ. ευρώ

3' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κρίση χρέους δείχνει απειλητικά τα δόντια της και στον πυρήνα της Ευρωζώνης, παραδέχθηκε χθες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, δημιουργώντας ανησυχία σχετικά με την επόμενη δόση του δανείου που θα λάβει η Ελλάδα τον Σεπτέμβριο.

Ωστόσο, τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και η κυβέρνηση διαβεβαιώνουν ότι η επόμενη δόση του Σεπτεμβρίου ύψους 8 δισ. ευρώ δεν κινδυνεύει. Διότι αν δεν υπάρξει χρόνος να ενεργοποιηθεί το νέο πακέτο χρηματοδότησης που συμφωνήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής τον Ιούλιο, τότε αυτή θα καταβληθεί ως έκτη δόση βάσει του Μνημονίου. Οπως, δηλαδή, καταβλήθηκε η 5η δόση τον Ιούνιο. Χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος δήλωσε πως «ενδέχεται και ανάλογα με τις εξελίξεις να πάρουμε την 6η δόση του δανείου με τους παλιούς όρους και όχι με εκείνους που αποφασίστηκαν στην τελευταία σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες».

Το μειονέκτημα σε αυτή την περίπτωση θα είναι ότι η Ελλάδα δεν θα χρηματοδοτηθεί (κατά μία δόση) με τους ευνοϊκούς όρους που συμφωνήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής (επιτόκιο 3,5% αντί 4,5% και σχεδόν υπερδιπλάσιο χρόνο αποπληρωμής). Η εξάπλωση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη επιδρά στην ελληνική οικονομία με πολλούς-θετικούς και αρνητικούς τρόπους. Στους αρνητικούς περιλαμβάνεται η αβεβαιότητα, η οποία ωστόσο μπορεί να επισπεύσει τις αποφάσεις για πιο ριζοσπαστικές και συνολικές λύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, βγαίνοντας κερδισμένη και η Ελλάδα.

Μία άλλη επίπτωση έχει σχέση με την υποχώρηση της ισοτιμίας του ευρώ, η οποία ενισχύει την προσπάθεια για εσωτερική υποτίμηση της ελληνικής οικονομίας. Αυτό βελτιώνει την ανταγωνιστικότητα προς τρίτες χώρες και ταυτόχρονα ενισχύει τη «δραστικότητα» των μέτρων λιτότητας.

Επίσης, από την ανταλλαγή ομολόγων, το ελληνικό χρέος θα μειωθεί στο 98% του ΑΕΠ έως τα τέλη του 2020, από 142% που ήταν στα τέλη του προηγούμενου έτους, εάν συνυπολογιστεί η συμβολή των ιδιωτών επενδυτών στο δεύτερο πακέτο διάσωσης, υπολογίζει το τραπεζικό λόμπι IIF, που ηγείται των διαπραγματεύσεων για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

Προειδοποιήσεις

Την ίδια στιγμή, οι απαισιόδοξες φωνές πληθαίνουν ενισχύοντας τις πιέσεις των αγορών. «Απειλείται πλέον ο πυρήνας», καθώς η κρίση χρέους δεν περιορίζεται στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, προειδοποιεί ο Μπαρόζο. «Οι τολμηρές αποφάσεις της 21ης Ιουλίου, δεν έχουν την επίδραση που θα θέλαμε στις αγορές», σημειώνει ο κ. Μπαρόζο στην επιστολή του προς τους ηγέτες της Ευρωζώνης, ο οποίος εκτιμά ότι «διαχειριζόμαστε μια κρίση που δεν επηρεάζει μόνο την περιφέρεια της Ευρωζώνης».

Τονίζει ακόμα την ανάγκη για επαναπροσδιορισμό των κονδυλίων που έχει στη διάθεσή του το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (ΕFSF).

«Δράττομαι της ευκαιρίας να απευθύνω έκκληση για έναν ταχύ επαναπροσδιορισμό των στοιχείων σχετικά με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας και του Μηχανισμού (ESM) που θα το διαδεχθεί ώστε να διασφαλιστεί ότι είναι καταλλήλως εξοπλισμένα για να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης», σημειώνει.

Στο μεταξύ, ένας εκ των «σοφών» της γερμανικής οικονομίας, ο Λαρς Φελντ, προειδοποιεί ότι η κρίση δεν έχει τελειώσει και ότι αναμένονται εξάρσεις το φθινόπωρο. Τέλος, ενδεχόμενη πτώχευση της Ιταλίας προβλέπει το βρετανικό think tank CEBR, ενώ θεωρεί πως η Ισπανία θα τα καταφέρει χωρίς να φτάσει σε πτώχευση.

ΗSΒC: Ναι στην ανταλλαγή ομολόγων

Την εκτίμηση ότι το πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων είναι πολύ πιθανό να πετύχει τους στόχους του όταν τεθεί σε εφαρμογή τις επόμενες εβδομάδες, εκτιμά η βρετανική τράπεζα HSBC. Οπως επισημαίνει, η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα αποτελεί κρίσιμο σημείο για το δεύτερο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας, η οποία θα ωφεληθεί από το σχέδιο, ωστόσο, τώρα θα πρέπει να προχωρήσει στην υλοποίηση των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Σύμφωνα με την HSBC, θα υπάρξει έντονο ενδιαφέρον από τους ιδιώτες ομολογιούχους για συμμετοχή στο σχέδιο, επειδή οι επενδυτές θα λάβουν καλύτερης ποιότητας τίτλους. Οσοι επιλέξουν να μη συμμετάσχουν μπορεί να ανακαλύψουν ότι στην πορεία μπορεί να υποστούν κάποια «τιμωρία». Η HSBC επισημαίνει ότι οι δύο πρώτες επιλογές του σχεδίου ανταλλαγής που επεξεργάστηκε το IIF είναι ελκυστικές για επενδυτές που έχουν ελληνικά ομόλογα στα χαρτοφυλάκια διακράτησης στη λέξη. Οι δύο τελευταίες επιλογές αφορούν κυρίως επενδυτές που αποτιμούν τα ομόλογα σε τρέχουσες τιμές.

– Commerzbank: Ζημίες που θα ξεπεράσουν τα 700 εκατ. αναμένεται να καταγράψει το δεύτερο τρίμηνο η Commerzbank από την έκθεσή της σε ελληνικά ομόλογα, σύμφωνα με το Reuters. Παράλληλα, επισημαίνει πως η συνολική έκθεση της γερμανικής τράπεζας στην ελληνική οικονομία ανέρχεται στα 3 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή