Εξάμηνη απεριόριστη ρευστότητα από ΕΚΤ

Εξάμηνη απεριόριστη ρευστότητα από ΕΚΤ

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό την πίεση των τελευταίων στοιχείων που καταδεικνύουν επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης, αλλά και του διαφαινόμενου κινδύνου περαιτέρω επέκτασης της κρίσης χρέους, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε χθες τα επιτόκια του ευρώ αμετάβλητα στο 1,5%, ενώ υποσχέθηκε να παράσχει επί έξι μήνες απεριόριστη ρευστότητα στις ευρωπαϊκές τράπεζες με έναν νέο γύρο αγορών ομολόγων. Στη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο απερχόμενος πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, το ευρώ υποχώρησε στο 1,4139 δολ. από το 1,4202 δολ. που βρισκόταν ακριβώς πριν. «Δεν θα εκπλαγώ αν σημειωθεί κίνηση στην αγορά προτού ακόμη ολοκληρωθεί αυτή η τηλε-διάσκεψη» τόνισε ο κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ, πρόσθεσε όμως πως δεν επικρατεί ομοφωνία στους κόλπους της ΕΚΤ σε ό, τι αφορά τις αγορές ομολόγων. Οι διατυπώσεις του ήταν, πάντως, νεφελώδεις σε ορισμένες περιπτώσεις, ενώ σε άλλες απέφευγε να διευκρινίσει τις προθέσεις της τράπεζας και επικαλέστηκε τη διαφάνεια στις κινήσεις της οι οποίες θα ανακοινωθούν όπως πάντα. Το αποτέλεσμα ήταν να κυκλοφορήσει κάποια στιγμή στην αγορά φημολογία πως η ΕΚΤ αγόραζε ομόλογα μόνον της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας και όχι της Ιταλίας ή της Ισπανίας, με αποτέλεσμα να εκτιναχθεί το κόστος δανεισμού της τρίτης και τέταρτης οικονομίας της Ευρωζώνης.

Αφησε, άλλωστε, ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων, καθώς τόνισε πως «τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια παραμένουν χαμηλά και η νομισματική μας πολιτική παραμένει αναπτυξιακή». Στην ίδια κατεύθυνση η υπενθύμιση του κ. Τρισέ, πως «οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό πρέπει να παραμείνουν σταθερές». Σε ό, τι αφορά τις προοπτικές της οικονομίας παραδέχθηκε πως τα τελευταία στοιχεία κατατείνουν σε επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης μετά τον ικανοποιητικό ρυθμό του α΄ τριμήνου, ενώ αναγνώρισε πως επικρατεί αυξημένη αβεβαιότητα που περιβάλλει «όχι μόνον την Ευρωζώνη». Εξέφρασε, ωστόσο, αισιοδοξία πως «μια ήπια επέκταση αναμένεται να σημειωθεί την επόμενη περίοδο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή