Στα 6,63 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου το εξάμηνο

Στα 6,63 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου το εξάμηνο

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 2,8% του ΑΕΠ χρωστάει το ελληνικό κράτος σε προμηθευτές και τρίτους, επιτείνοντας τα προβλήματα ρευστότητας που υπάρχουν ήδη στην αγορά αλλά και τις ανησυχίες της τρόικας που κάνει λόγο για πλασματική συγκράτηση δαπανών. Την ίδια στιγμή το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης ανήλθε στα 14,69 δισ. ευρώ έναντι ετήσιου στόχου 17 δισ. ευρώ.

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χθες σύμφωνα με τα οποία οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έφθασαν στο εξάμηνο τα 6,63 δισ. ευρώ από 6,49 δισ. ευρώ που ήταν στο πεντάμηνο του έτους.

Σημειώνεται ότι οι υποχρεώσεις του Δημοσίου από τον Ιανουάριο μέχρι τα τέλη Ιουνίου αυξήθηκαν κατά ένα 1,4 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο έφθασαν τα 5,2 δισ. ευρώ και τον Ιούνιο διαμορφώθηκαν στα 6,63 δισ. ευρώ. Το ελληνικό Δημόσιο φαίνεται ότι έχει κηρύξει στάση πληρωμών προς τρίτους, δημιουργώντας σημαντικά προβλήματα στην ομαλή λειτουργία της αγοράς. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, στο εξάμηνο του έτους:

– Τα συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη έφθασαν τα 6,63 δισ. ευρώ (οφειλές προς τρίτους που δεν έχουν εξοφληθεί μετά την παρέλευση 90 ημερών από την ημερομηνία οφειλής).

– Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των υπουργείων ανέρχονταν σε 980 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 423,2 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε υποχρεώσεις που έπρεπε να καλυφθούν μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Τα χρέη των νοσοκομείων, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των ασφαλιστικών ταμείων και των λοιπών φορέων της γενικής κυβέρνησης έφθασαν τα 5,65 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό, 1,84 δισ. ευρώ οφείλουν τα νοσοκομεία, 2,66 δισ. ευρώ είναι οι οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων, 892 εκατ. ευρώ των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και 245,5 εκατ. ευρώ είναι οι υποχρεώσεις λοιπών νομικών προσώπων.

Επίσης, από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες το υπουργείο Οικονομικών προκύπτουν τα εξής:

1. Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης, υπολογιζόμενο σε ταμειακή βάση, ανήλθε σε 14,69 δισ. ευρώ, έναντι 12,55 δισ. ευρώ το πρώτο πεντάμηνο.

2. Το έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης, υπολογιζόμενο σε ταμειακή βάση, εκτοξεύθηκε στα 16,4 δισ. ευρώ, καθώς τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού περιορίστηκαν σε 22,54 δισ. ευρώ, ενώ οι συνολικές δαπάνες έφθασαν τα 38,94 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, στην υποχρέωση να αποστείλουν τα ταμειακά στοιχεία τους ανταποκρίθηκαν τον Ιούνιο 794 φορείς της γενικής κυβέρνησης επί συνόλου 853. Οσοι φορείς δεν απέστειλαν στοιχεία (8 ασφαλιστικά ταμεία, 3 δημόσιες επιχειρήσεις, ένας Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης και 47 λοιπά νομικά πρόσωπα) απειλούνται με διακοπή της χρηματοδότησής τους από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Την τακτική της κυβέρνησης να μην καταβάλλει τα χρέη σε πολίτες και επιχειρήσεις επέκρινε η Δημοκρατική Συμμαχία. Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρεται ότι: «Τη στιγμή που η αυστηρότητα του κράτους εξαντλείται σε φορολογούμενους για μικροοφειλές, το ίδιο συνεχίζει να χρωστά τεράστια ποσά δισεκατομμυρίων ευρώ σε πολίτες και επιχειρήσεις για δεδουλευμένα, καθυστερώντας και αναβάλλοντας την καταβολή τους. Οι πολίτες οφείλουν να καλύπτουν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στο κράτος και το κράτος όμως οφείλει να είναι δίκαιο ως προς τις υποχρεώσεις του στους πολίτες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή