Λιγότερα μέτρα κατά 300 εκατ. ευρώ λόγω… ευρωπαϊκής κρίσης!

Λιγότερα μέτρα κατά 300 εκατ. ευρώ λόγω… ευρωπαϊκής κρίσης!

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απειλή εξάπλωσης της κρίσης χρέους στον πυρήνα της Ευρωζώνης αλλάζει τα δεδομένα για την ελληνική οικονομία. Η Ελλάδα χάνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο, καθώς ο φόβος των αγορών επικεντρώνεται σε μεγαλύτερες οικονομίες.

Τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις. Η έξαρση της κρίσης προφανώς αυξάνει την αβεβαιότητα και κάνει πιο εύθραυστα τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, δηλαδή τους εταίρους μας που συμβάλλουν στο σχέδιο στήριξης της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, αλλά και στο νέο πακέτο που συμφωνήθηκε τον Ιούλιο στη Σύνοδο Κορυφής. Ομως, η αβεβαιότητα και οι κίνδυνοι μπορεί να παίξουν καταλυτικό ρόλο στην επίσπευση ριζοσπαστικότερων λύσεων σε επίπεδο Ευρωζώνης.

Μειώνεται η τιμή του πετρελαίου συμβάλλοντας θετικά στο εμπορικό ισοζύγιο και στην τσέπη μας και αυξάνεται η τιμή του χρυσού. Υποχωρεί η ισοτιμία του ευρώ, ενισχύοντας τις εξαγωγές και πιέζονται οι τράπεζες να πάρουν μέρος στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων. Προωθείται η συζήτηση για ενιαία οικονομική διακυβέρνηση στην Ευρώπη και επανέρχεται η ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης.

Τι σημαίνουν και πόσο αποτιμούνται όλα αυτά για την Ελλάδα;

– Πρώτον, μικρότερη πίεση για λήψη σκληρότερων μέτρων λιτότητας. Η αβεβαιότητα συμβάλει σε κάποιο βάθμό στην προσπάθεια της εσωτερικής υποτίμησης, στην οποία στοχεύουν τα μέτρα λιτότητας. Υπολογίζεται ότι κάθε 10% που μειώνονται οι εισαγωγές, το όφελος της ελληνικής οικονομίας (ανάπτυξη) αντιστοιχεί σε περίπου 4-5 δισ. ευρώ. Οσο δηλαδή η μισή δόση του δανείου που θα λάβει η Ελλάδα τον Σεπτέμβριο.

– Δεύτερον, η αβεβαιότητα και τα μέτρα νομισματικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ, μεταξύ άλλων, συμβάλλουν στην υποχώρηση της ισοτιμίας του ευρώ. Ηδη, από τον Μάιο, όταν άρχισαν να διαφαίνονται πιο καθαρά τα «μαύρα σύννεφα» πάνω από την οικονομία της Ευρωζώνης, το ευρώ έχει υποχωρήσει κατά περίπου 5%. Αυτό, σύμφωνα με μελέτες του MIT και με βάση υπολογισμούς της Τραπέζης της Ελλάδος και του Συνδέσμου Εξαγωγέων μεταφράζεται σε ενίσχυση των εξαγωγών που θα πριμοδοτήσουν την ελληνική οικονομία φέτος με επίσης 4-5 δισ. ευρώ. Ηδη, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων προβλέπει φέτος αύξηση των εξαγωγών κατά 8-10%, όταν πέρυσι η αύξηση (σε σταθερές τιμές) ήταν 3,8%. Βέβαια, όταν υπάρχει κρίση μειώνεται η ζήτηση από το εξωτερικό. Αν κορυφωθεί η κρίση στην Ευρωζώνη, οι ελληνικές εξαγωγές προς την Ε.Ε. θα υποστούν συνέπειες. Ομως, το 56% των ελληνικών εξαγωγών κατευθύνεται προς τρίτες χώρες (εκτός Ευρωζώνης) με κύριους πελάτες τις ΗΠΑ και τη Βρετανία. Επιπλέον, το 70% των ελληνικών εξαγωγών αφορά τον τουρισμό.

– Τρίτον, ο συνδυασμός των παραπάνω, σύμφωνα με τους καθηγητές Οικονομικών Ρ. Καμπαρέλο (ΜΙΤ) και Φ. Τζιαβάζι (Bocconi University), μπορούν να κάνουν τα μέτρα λιτότητας «ελαφρύτερα» κατά περίπου 300 με 600 εκατ. ευρώ το 2011. Δηλαδή όσα χρήματα αναμένεται να εξοικονομηθούν αν κοπούν όλες οι φοροαπαλλαγές για νομικά πρόσωπα, για ακίνητα και για τέλη ταξινόμησης οχημάτων.

– Τέταρτον, η πιο χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ (χωρίς αύξηση επιτοκίων και συνέχιση προγράμματος αγοράς ομολόγων και χρηματοδότησης των τραπεζών) αποτελεί ανάσα για την ελληνική οικονομία, τη ρευστότητα της αγοράς και για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Αρκεί να αναφερθεί ότι μόνο η προληπτική τακτική των τραπεζών για να μην εκτεθεί η ρευστότητά τους σε μεγαλύτερο κίνδυνο, έχει στερήσει από την ελληνική αγορά δάνεια ύψους 4 δισ. ευρώ από την αρχή του έτους.

– Πέμπτον, οι αξιολογήσεις της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα και η χρηματοδότηση (καταβολή δόσεων) γίνονται πιο «χαλαρές», λαμβάνοντας υπόψη και το ευρύτερο και εύθραυστο ευρωπαϊκό περιβάλλον. Αυτό όμως εμπεριέχει και κινδύνους: Η κρίση μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στους δανειστές μας. Επίσης, να κριθεί η διάσωση άλλου κράτους ή άλλων ευρωπαϊκών χωρών ως υψηλότερης προτεραιότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή