Μεγάλη η ζήτηση για γραφεία στη Ρωσία

Μεγάλη η ζήτηση για γραφεία στη Ρωσία

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιδιαίτερα υψηλή εμφανίζεται η ζήτηση στην αγορά γραφείων της Ρωσίας, όπως προκύπτει από τα επίπεδα-ρεκόρ που σημειώνονται στις νέες μισθώσεις. Σύμφωνα με έρευνα της Cushman & Wakefield που αφορά το πρώτο εξάμηνο, συνολικά εκμισθώθηκαν 950.230 τ.μ. γραφειακών χώρων, εκ των οποίων τα 529.000 τ.μ. αφορούν το δεύτερο τρίμηνο. Μάλιστα, όπως σημειώνεται, το εν λόγω τρίμηνο ήταν και το καλύτερο από πλευράς δραστηριότητας, μετά το πρώτο τρίμηνο του 2008, πριν δηλαδή την έλευση της κρίσης, που είχε ως αποτέλεσμα το πάγωμα κάθε δραστηριότητας στην αγορά για διάστημα 18 μηνών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι 24 από τις ενοικιάσεις αφορούσαν χώρους άνω των 2.000 τ.μ., όπως η ενοικίαση 6.800 τ.μ. από την ΤΝΤ Εxpress.

Από πλευράς προσφοράς, φαίνεται πως υπάρχει υστέρηση, γεγονός που ενδεχομένως να οδηγήσει σε ακόμα υψηλότερες τιμές ενοικίων τους επόμενους μήνες. Συγκεκριμένα, κατά το δεύτερο τρίμηνο παραδόθηκαν προς χρήση μόλις οκτώ νέα κτίρια γραφείων, συνολικής εκμισθώσιμης επιφάνειας 99.600 τ.μ. Μεταξύ αυτών, κυρίαρχη θέση έχει το Vivaldi Plazza, ένα σύγχρονο συγκρότημα αποτελούμενο από τέσσερα κτίρια γραφείων, συνολικής επιφάνειας 66.643 τ.μ. Οσον αφορά τα ενοίκια, η ανοδική τους τάση είναι δεδομένη, κυρίως για τους σύγχρονους χώρους γραφείων. Πάντως, στα περισσότερα ακίνητα, οι ζητούμενες τιμές ενοικίασης εμφανίζουν σταθεροποιητικές τάσεις. Το μέσο ενοίκιο για τα πιο σύγχρονα ακίνητα διαμορφώνονται σε 524 ευρώ/τ.μ. σε ετήσια βάση, ενώ για τα λιγότερο μοντέρνα και σε δευτερεύουσες τοποθεσίες ακίνητα, το μέσο ενοίκιο ανέρχεται σε 328 ευρώ/τ.μ. ετησίως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή