Οι Ολυμπιακοί Αγώνες «απογειώνουν» τα ακίνητα στο Λονδίνο

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες «απογειώνουν» τα ακίνητα στο Λονδίνο

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οπως έχει παρατηρηθεί σε κάθε Ολυμπιάδα, έτσι και στην περίπτωση του Λονδίνου, οι αξίες των ακινήτων στις περιοχές όπου έχουν χωροθετηθεί ολυμπιακά ακίνητα και αθλητικές εγκαταστάσεις ακολουθούν ανοδική τάση, ξεπερνώντας με άνεση τα υπόλοιπα ακίνητα της αγοράς. Σύμφωνα λοιπόν με έρευνα της Zoopla, οι τιμές των ακινήτων πλησίον των ολυμπιακών εγκαταστάσεων ενισχύθηκαν με ρυθμό της τάξεως του 12% από τον Ιούλιο του 2005, όταν έγινε γνωστή η ανάθεση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012 στο Λονδίνο. Την ίδια περίοδο, ο μέσος όρος της ανόδου των τιμών στα ακίνητα της Μεγ. Βρετανίας διαμορφώθηκε σε 7,2%.

Με βάση τα στοιχεία της έκθεσης, συνολικά έχει προστεθεί αξία 30 δισ. στερλινών ή περίπου 34,4 δισ. ευρώ, στις κατοικίες που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από ολυμπιακή εγκατάσταση, ενώ μόνο στο Ανατολικό Λονδίνο (μέχρι πρότινος από τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές της πόλης) όπου έχουν υλοποιηθεί μεγάλες επενδύσεις λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων, οι κατοικίες έχουν καταγράψει υπεραξίες της τάξεως των 6,4 δισ. στερλινών (7,35 δισ. ευρώ). Υπενθυμίζεται ότι ο προϋπολογισμός των Αγώνων βρίσκεται εντός του αρχικού στόχου των 9,3 δισ. στερλινών, ή περίπου 10,7 δισ. ευρώ.

Ταυτόχρονα όμως παρατηρούνται και κάποιες διαφοροποιήσεις. Συγκεκριμένα, σε περιοχές εκτός Λονδίνου, όπου έχουν προωθηθεί σημαντικές παρεμβάσεις αστικών αναπλάσεων, τα οφέλη είναι πολλαπλάσια για τα ακίνητα, συγκριτικά με την ίδια την πρωτεύουσα. Για παράδειγμα στο Ιτον Ντόρνεϊ, όπου θα φιλοξενηθούν οι αγώνες κωπηλασίας, οι τιμές των κατοικιών έχουν αυξηθεί κατά 14,3% κατά μέσον όρο, έναντι ανόδου 8,2% στις γύρω περιοχές.

Στον αντίποδα, τα ακίνητα που βρίσκονται πλησίον ολυμπιακών εγκαταστάσεων στο Λονδίνο, ενισχύθηκαν κατά 18,9%, όταν στο σύνολο της πόλης, οι αξίες έχουν σημειώσει αύξηση κατά 27,2% από τον Ιούλιο του 2005. Αυτό ερμηνεύεται από την ιδιαιτερότητα της αγοράς ακινήτων της πρωτεύουσας, η οποία παραδοσιακά υπερσκελίζει τις υπόλοιπες πόλεις της χώρας, λόγω της μεγάλης ζήτησης από ξένους αγοραστές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή