Η κρίση χτυπά και τον τουρισμό του κάμπινγκ

Η κρίση χτυπά και τον τουρισμό του κάμπινγκ

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρό πλήγμα έχουν δεχθεί τα κάμπινγκ της Αττικής ως αποτέλεσμα της δυσφήμησης που έχει υποστεί ο προορισμός της πρωτεύουσας από τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και από τα προβλήματα που δημιούργησαν οι πρόσφατες κινητοποιήσεις σε λιμάνια και αεροδρόμια, λόγω της απεργίας των ιδιοκτητών ταξί και όχι μόνο.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κάμπινγκ Ελλάδας κ. Κώστας Παπαδόπουλος αναφέρει στην «Κ» ότι η μείωση της κίνησης των πελατών στα κάμπινγκ της Αττικής φθάνει, φέτος, σε ποσοστό έως και 50% σε σχέση με το 2010. Τη μεγάλη μείωση αποδίδει στη σημαντική πτώση του αριθμού των τουριστών από το εξωτερικό. Οι ξένοι τουρίστες που επιλέγουν για τη διαμονή τους τα κάμπινγκ στην πρωτεύουσα έχουν επηρεαστεί από τα επεισόδια και τις απεργιακές κινητοποιήσεις, σημειώνει ο κ. Παπαδόπουλος. Οπως υποστηρίζει χαρακτηριστικά, ο τουρισμός με κάμπινγκ στην Αττική παρουσιάζει αντίστοιχα συμπτώματα με αυτά που είχαν παρατηρηθεί όταν έγιναν οι πόλεμοι στον Περσικό Κόλπο και στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Η πελατεία των 14 κάμπινγκ της Αττικής προέρχεται κατά 50% από την ελληνική αγορά και κατά 50% από τις ξένες αγορές. Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, σημαντικός αριθμός των ξένων τουριστών που διανυκτερεύουν στα κάμπινγκ της Αττικής επισκέπτονται τόσο το Μουσείο της Ακρόπολης όσο τα υπόλοιπα μουσεία της πρωτεύουσας. Βασικές πηγές πληροφόρησης προκειμένου να προχωρήσουν στις κρατήσεις τους στα κάμπινγκ της Αττικής αποτελούν το Διαδίκτυο και οι εξειδικευμένες τουριστικές εκθέσεις στο εξωτερικό, όπου λαμβάνει μέρος η Ομοσπονδία. Από την άλλη, ένα μέρος των τουριστών έχει ιδία αντίληψη, καθώς είναι μόνιμοι πελάτες.

Στην περιφέρεια

Στην υπόλοιπη Ελλάδα, οι κρατήσεις στα κάμπινγκ εμφανίζουν σταθερή έως ελαφρά μείωση σε σχέση με την περυσινή σεζόν, σημειώνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας. Αρα, η μεγάλη πτώση της κίνησης που εμφανίζουν τα ξενοδοχεία από Ελληνες δεν καλύπτεται από τα κάμπινγκ, που αποτελεί μια πιο οικονομική λύση διαμονής στις διακοπές. Η τάση αυτή δείχνει και το μέγεθος της κρίσης που παρουσιάζει ο εγχώριος τουρισμός.

Οπως πάντως υπενθυμίζεται με νόημα, το 2010 σημειώθηκε ήδη μια σημαντική πτώση, που κυμάνθηκε από 20% έως 25%, στις κρατήσεις των ελληνικών κάμπινγκ. Οι Ελληνες που κάνουν κάμπινγκ είναι, συνήθως, νεαρής ηλικίας. Οι αποφάσεις τους δεν επηρεάζονται από την κρίση για να επιλέξουν αυτού του είδους τον τρόπο διακοπών. Αντιθέτως, οι ξένοι ακόμη και για τις κρατήσεις στην περιφέρεια ρωτούν για την ασφάλεια του προορισμού λόγω των πρόσφατων γεγονότων στην Αθήνα.

Οι τακτικοί πελάτες γνωρίζουν, ωστόσο, ότι εκτός του κέντρου της Αθήνας δεν υπάρχουν προβλήματα, οπότε και δεν επηρεάστηκαν από τα επεισόδια για να βγάλουν από τον χάρτη των διακοπών τους τα ελληνικά κάμπινγκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή